Bäst vattenkokare 2021

Publicerad 2021-08-24
Sammanfattning

En vattenkokare är ett både ekonomiskt och miljömässigt smart sätt att koka vatten. Allra bäst är det om du köper en vattenkokare där du själv kan ställa in önskad vattentemperatur och som klarar av mindre vattenmängder. 

Bäst i test

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Siemens TW86103
Kokar vattnet snabbt Ställ in temperatur själv: 70 - 100 grader Klarar av mindre vattenmängder Välj om du vill hålla vattnet varmt
Philips HD9350
Kokar vattnet snabbt Mycket för pengarna Ingen temperaturväljare
Hur du väljer vattenkokare

Att använda en vattenkokare är ett snabbt och miljövänligt sätt att koka upp vatten till exempelvis té eller snabbkaffe. En vattenkokare använder ungefär hälften så mycket energi som krävs för att koka upp vatten på spisen och det går dessutom ofta betydligt snabbare. Att köpa en vattenkokare kan låta enkelt, med i djungeln av alternativ skiljer sig kvalitén på modellerna avsevärt. Nedan går vi igenom vad du bör tänka på inför ditt köp.

Vad ska man tänka på när man köper en vattenkokare?

Design

Vattenkokare finns i en mängd olika designer. Många märken har kollektioner med matchande hushållsapparater vilket kan vara lockande för dig som planerar att ha dina hushållsapparater framme som en del av köksinredningen. För dig som däremot planerar att ha vattenkokaren i ett skåp när den inte används är designen kanske inte lika avgörande. Vattenkokare är ofta tillverkade av stål, glas, plast eller en kombination av dessa. Stål och glas håller generellt högre kvalitet än plast. Fördelen med vattenkokare gjorda av plast är dock att de inte blir lika varma vid kokning samt att de ofta är mycket lätta och behändiga. Modeller gjorda av glas är främst populära på grund av sin design och möjligheten att se igenom materialet när vattnet kokar. En del vattenkokare är sladdlösa medan andra kopplas med sladd till ett eluttag. Om du väljer en modell med sladd är det självklart viktigt att du vet att du har en plats i köket där vattenkokaren kan placeras.

Funktioner och användarvänlighet

Vilka funktioner du önskar eller är i behov av är givetvis individuellt. En del vattenkokare ger dig möjlighet att ställa in exakta temperaturer för exempelvis kaffe eller grönt té. Detta är en funktion som vi verkligen rekommenderar då det tar onödigt lång tid, och är mindre miljövänligt, att koka upp vatten när du i själva verket inte behöver kokhett vatten. Ytterligare en funktion som kan vara praktisk är varmhållning som håller vattnets temperatur under en bestämd tid. Automatisk avstängning vid kokning och en funktion som gör att det inte går att starta maskinen om det inte finns något vatten i den är andra smarta funktioner. Att välja en modell med allt för många avancerade funktioner kan dock påverka vattenkokarens användarvänlighet, fundera således över vilka funktioner som du faktiskt kommer att använda dig av. Tänk på att välja en modell som är lätt att fylla med vatten, har en handtag som är enkelt att greppa och som går att hälla ifrån utan risk för spill.

Storlek och kapacitet

Hur mycket vatten du vill kunna koka åt gången och hur mycket plats du har är avgörande för vilken modell som passar dig bäst. Det finns små vattenkokare med kapacitet på en halvliter som troligen räcker för dig som bor ensam, eller som passar bra för mindre hushåll med begränsad plats. Det finns även modeller som kan koka över två liter åt gången vilket är perfekt för större familjer. Effekt Hur snabbt det går att koka upp vatten i en vattenkokare är beroende av maskinens effekt. Ju högre effekt vattenkokaren har, desto snabbare kokar vattnet upp. Om du vill ha en riktigt snabb vattenkokare bör du välja en modell med 3000 W eller högre.

Pris

Vattenkokare hör som regel till de billigare hushållsmaskinerna. Priset kan dock variera kraftigt beroende på faktorer som design, kvalité, märke och antal funktioner. De billigaste modellerna kan kosta så lite som en hundring medan premium-modeller kan kosta upp emot 2000 kronor. Innan du köper en vattenkokare bör du således fundera över vad som är mer eller mindre viktigt för dig. Vi rekommenderar dock att du lägger några kronor extra för att få en modell med bättre kvalité. Att köpa en billig modell som inte håller någon längre tid blir dyrare i längden och är dessutom mindre miljövänligt.

Säkerhet

Säkerheten är en faktor som du alltid bör beakta när du köper hushållsapparater. Se till att välja en modell med ett värmeskyddande yttre som inte blir för varm på utsidan så att du riskerar att bränna dig. Vidare rekommenderar vi att du väljer en modell med automatisk avstängning som stänger av sig själv när vattnet börjar koka samt en funktion som förhindrar torrkokning, det vill säga att maskinen startar trots att det inte finns något vatten i den. Det är även viktigt att elektriska komponenter inte ska kunna komma i kontakt med vatten

Bäst i test: Siemens TW86103

Siemens TW86103
Kokar vattnet snabbt Ställ in temperatur själv: 70 - 100 grader Klarar av mindre vattenmängder Välj om du vill hålla vattnet varmt

Denna vattenkokare är bäst i test och klarar av att koka vatten till både pasta och enskilda tekoppar.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd & Rön test av vattenkokare

Råd & Rön har testat hur lång tid det tar att värma upp vattnet, om det går att ställa in temperatur och hur nära vattnets temperatur är den valda inställningen.

I tidigare test fanns det ett problem med att vissa modeller gav en bismak till vattnet, men det är nu löst. Inga modeller i testet påverkade smaken på vattnet.

Bäst i test är en modell från Siemens samt en från Philips som bägge ger ett gott kvalitetsintryck samt värmer vattnet till önskad temperatur.

Taenk.dk test av vattenkokare

I testet av Taenk.dk presterar Siemens och Philips åter igen bäst och vinner eftersom de är snabba på att värma upp vattnet och är enkla att använda.