Bäst handdammsugare

Publicerad 2022-03-02
Sammanfattning

En handdammsugare är ett praktiskt komplement till din vanliga dammsugare om du behöver göra rent ytor som är svåra att komma åt, eller om du snabbt vill få bort smuts utan att behöva plocka fram en stor otymplig dammsugare.

Den modell som just nu har fått högst betyg i seriösa tester är Shark WV200 som har bra sugförmåga på alla ytor förutom mattor, där de får godkänt. Filtret på denna modell gör att den är bra på att städa bort djurhår.

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Shark WV200EU
Toppbetyg Which.co.uk 2022 Bra sugförmåga Fungerar på de flesta ytor Bra på att fånga upp djurhår Utbytbart batteri Kort batteritid Begränsad smutskapacitet Sämre på mattor
Allt om handdammsugare

En handdammsugare kan vara ett praktiskt hjälpmedel i många olika situationer och hem. Men vilka användningsområden finns det egentligen för en handdammsugare, och vad ska man tänka på när man investerar i en? Det och mycket annat ger vi svar på i vår köpguide.

Vad har man en handdammsugare till?

Funderar du över att investera i en handhållen dammsugare men är osäker på hur bra de egentligen fungerar? Då har du kommit rätt. Svaret på frågan är dock inte helt enkelt, då det som så mycket annat beror på. Det finns en tydlig kvalitétsskillnad när det kommer till handdammsugare. De bästa modellerna kan suga upp smuts dubbelt så snabbt som de sämre, och det är således viktigt att du väljer rätt modell för att få det resultat som du önskar. Väljer du rätt modell så kan en handdammsugare fungera som ett bra komplement till din vanliga dammsugare, exempelvis när du snabbt vill dammsuga bort smulorna efter att barnen ätit frukost eller popcornen i soffan när fredagsmyset är över.

När kan det vara bättre med en handdammsugare än en vanlig?

I många fall kan det kännas bökigt att dra fram den stora dammsugaren och då kan en handdammsugare vara ett bättre alternativ. Vi rekommenderar dock inte att du köper en handdammsugare istället för en vanlig, utan istället ser den som en kompletterande utrustning. Nedan redogör vi för vilka användningsområden det finns för en handdammsugare.

Bil

Med en handdammsugare kan du enkelt och effektivt rengöra din bil på insidan. Handdammsugaren kommer åt i alla skrymslen och ser till att din bil håller sig dammfri och fräsch. De flesta handdammsugare fungerar utmärkt för bilar, men det finns även handdammsugare som är speciellt anpassade för just dammsugning av bilar.

Båt

Lika viktigt som det är att polera utsidan på båten, är det att hålla insidan fräsch. Det tycker iallafall vi. Med en handdammsugare kan du enkelt hålla såväl durken som dynor rena. Handdammsugaren kan dessutom enkelt bäras med till båten, eller till och med förvaras i den.

Möbler

När frukostsmulorna täcker soffan kan en handdammsugare vara ett utmärkt verktyg. En handdammsugare är nämligen perfekt att använda på diverse möbler när du snabbt och enkelt vill fräscha till dem.

Mattor

Mattor drar snabbt till sig damm och smuts. När du inte vill dra fram den stora och otympliga dammsugaren gör handdammsugaren det lätt att hålla mattan fräsch. Det finns även dammsugare som är speciellt anpassade för att rengöra mattor.

Vad ska man tänka på när man köper en handdammsugare?

Sugkraft

En av det viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du jämför olika handdammsugare är dess sugkraft. Sugkraften kan variera kraftigt mellan olika modeller. Väljer du en modell med för låg sugkraft så finns risken att dammsugaren inte kommer till användning, då den helt enkelt inte gör sitt jobb tillräckligt bra. Se därför till att noga läsa tester och recensioner inför ditt köp.

Batteritid

En handdammsugares drifttid är ytterligare en faktor som du bör ha i åtanke inför ditt köp. Likt sugkraften kan batteritiden hos olika modeller variera kraftigt. En del modeller håller knappt i 10 minuter på full effekt medan andra kan hålla i upp till en timme. Hur lång batteritid du är i behov av är givetvis beroende på dina behov. Ska du använda dammsugaren i bilen eller båten så behöver du troligtvis en längre batteritid än om du främst ska suga upp frukostsmulorna.

Vikt

Tänk på att inte välja en handdammsugare som väger för mycket. Vikten blir naturligtvis extra viktig att ta hänsyn till om du planerar att använda handdammsugaren på större områden som därmed tar längre tid att få rent.

Tillbehör

Inför ditt köp bör du även överväga vilka eventuella tillbehör du behöver till din handdammsugare, exempelvis extra munstycken eller en förlängningssats för att komma åt högt uppe på svåråtkomliga områden.

Med eller utan sladd

Sist men inte minst så bör du fundera över om du vill investera i en handdammsugare med eller utan sladd. En handdammsugare utan sladd har många fördelar. Utöver att de inte är bundna av en sladd, så är de betydligt lättare än en dammsugare med sladd.

Bäst i test: Shark WV200EU

Shark WV200EU
Toppbetyg Which.co.uk 2022 Bra sugförmåga Fungerar på de flesta ytor Bra på att fånga upp djurhår Utbytbart batteri Kort batteritid Begränsad smutskapacitet Sämre på mattor

Denna handdammsugare är ett bra komplement till din vanliga om du snabbt behöver städa upp smulor, djurhår eller annan smuts. Glöm inte att rengöra filtret annars så kommer den att tappa sugförmåga över tid.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Which.co.uk test av handdammsugare

Brittiska Which.co.uk har testat ett tjugotal handdammsugare för att se hur bra de är på att suga upp smulor, djurhår och annat smuts på olika typer av ytor. Vinnaren i testet är en dyr modell från Dyson som inte längre säljs i Sverige. Näst bäst är en handdammsugare från Shark.

Lords Electrical videogenomgång av Shark WV200

Lords Electrical testar hemelektronik och har undersökt hur bra Shark WV200-modellen är. I klippet nedan kan du ta del av produkten.