Bäst dammsugare 2023

Här hittar du en sammanställning över bäst dammsugare just nu.

Uppdaterad 2023-05-03
Sammanfattning

Det finns tusentals olika dammsugare på marknaden men fortfarande är det den traditionella typen med påse som presterar bäst i test. De sladdlösa dammsugarna är bekväma att bära med sig men om du har en större bostad kan ibland deras batteritid inte räcka helt.

I dagsläget är Electrolux PD91-ANIMAL bäst i test bland alla dammsugare.

Bäst i test

Namn Billigast pris
Bäst i test: Electrolux PD91-Animal
Vinnare Råd & Rön 2022 Andraplats Taenk.dk 2023 Väldigt bra på att suga upp smuts & partiklar Kvalitetskänsla Kunde haft bättre energieffektivitet
Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline
Vinnare Taenk.dk 2023 Topprankad Råd & Rön 2022 Energieffektiv motor Lätt att använda Lång räckvidd Inte så tyst
Köpguide dammsugare

Idag finns det dammsugare i alla möjliga olika former, mönster och färger. De olika alternativen har dessutom olika funktioner som kan vara mer eller mindre viktiga för dig och dina behov. Nedan redogör vi för vad du bör tänka på innan du investerar i en dammsugare. Vi går även igenom vad det finns för olika alternativ på marknaden samt vilka för- och nackdelar valen innebär. 

Vad ska man tänka på när man köper en dammsugare?

Det finns i synnerhet fem områden som du bör ta hänsyn till när du köper en dammsugare, dessa är budget, storleken på din bostad, golvtyp & funktioner, ljudvolym och om du har husdjur. Här nedan redogör vi för dessa områden.

Budget

Till att börja med bör du fundera över hur mycket du är beredd att betala. Idag finns det dammsugare i alla prisklasser. Genom att bestämma en ungefärlig prisklass kan du därmed sålla bort många alternativ. 

Storlek på bostad 

Hur du bor och storleken på din bostad är avgörande för ditt val av dammsugare. Om du bor i ett hus som behöver dammsugas ofta är en vanlig dammsugare troligen ditt bästa alternativ. Om du däremot bor mindre, alternativt om du inte har speciellt mycket förvaringsutrymme så kan en påslös dammsugare, alternativt en skaftdammsugare, vara ett bättre alternativ. 

Golvtyp och funktioner 

Fundera över vilka funktioner du är i behov av och kontrollera om dessa finns i alternativet du överväger. Kanske vill du ha möjlighet att kunna reglera styrkan på suget, till exempel om du ofta dammsuger mattor eller textilier. Om du har mycket mattor i ditt hem är du kanske dessutom i behov av en dammsugare med motorborste som rengör mattor bättre än de alternativ som endast drivs med sug. 

Ljudvolym

Ljudnivån från olika dammsugare kan skilja sig kraftig. Förenklat innebär en högre motoreffekt oftast en högre ljudnivå. Du bör således fundera över hur pass känslig du är för ljud. Idag finns det många modeller på marknaden med speciella system för att minska ljudnivån, dessa ligger dock ofta i den något högre prisklassen. Även här handlar det alltså om vad som är viktigast för dig.

Husdjur

Som djurägare är du säkert medveten om att håret har en förmåga att fastna överallt. Ofta kan håren vara så envisa att det bara blir värre om man försöker få bort dem med en vanlig dammsugare. Som tur är så finns det dammsugare som är designade med tanke på husdjur som fäller massa hår. Dessa dammsugare har högre sugeffekt, ett filter som gör att du slipper dålig lukt och ett borstmunstycke med borst av silikon som effektivt tar bort djurhår från golv, mattor och möbler. 

Olika typer av dammsugare 

Det finns tre typer av dammsugare som alla har olika för- och nackdelar, läsa mer om dessa nedan.

Traditionell dammsugare 

En klassisk dammsugare är det mest effektiva alternativet. Detta beror främst på det vakuum som bildas vid munstycket. Påsens storlek, sugeffekten och munstyckets utformning har störst inverkan på hur bra den traditionella dammsugaren suger. En klassisk dammsugare är även ofta det mest prisvärda alternativet. Du kan hitta riktigt bra modeller med rimlig prislapp. Nackdelen med en vanlig dammsugare är att de ofta är stora och därmed något knepiga att förvara för den som bor mindre. Storleken gör även att de kan vara något svårmanövrerade, detta gäller dock inte alla modeller. 

Fördelar med en vanlig dammsugare

  • Det mest kraftfulla alternativet
  • Fyller de flesta behoven
  • Priset

Nackdelar med en vanlig dammsugare

  • Många modeller är stora och tar därmed mycket plats.
  • En del modeller är klumpiga och något svårmanövrerade.

Påslös dammsugare 

Om du är trött på att köpa dammsugarpåsar och krångla med att sätta in dem i din dammsugare så kan en påslös dammsugare vara ett bra alternativ. Istället för en dammsugarpåse finns det i stället en dammbehållare som du smidigt kan tömma i papperskorgen. Ju mer damm det är i en dammsugarpåse, destor svårare har luften från fläkten att ta sig igenom. Till skillnad från den vanliga dammsugaren har den påslösa dammsugaren samma sugeffekt konstant på grund av att den helt enkelt inte har en dammpåse i sig. Ytterligare en fördel med den påslösa dammsugaren är att de flesta har genomskinliga behållare vilket gör det enkelt att se när behållaren måste tömmas. Det är dessutom lättare att hitta små föremål som du kanske har råkat få med i dammsugningen. 

Eftersom den påslösa dammsugaren förbrukar el bör du tänka på dess energimärkning. Dammsugare blir tilldelade en klass beroende på sin strömförbrukning där “A” är den bästa klassen för såväl dig som för miljön.

Den största nackdelen med de påslösa dammsugare är att de inte rymmer lika mycket som de klassiska alternativet. De är inte heller riktigt lika kraftfulla som en vanlig dammsugare. Tänk även på att du kommer i kontakt med dammet när du tömmer dammbehållaren. Är du dammallergiker eller allmänt känslig så är en påslös dammsugare därmed inte ett bra alternativ. 

Fördelar med påslösa dammsugare: 

  • Slipp krånglet med att byta dammsugarpåse.
  • Slipp utgiften för dammsugarpåsar.
  • Lätt att de när behållaren måste tömmas.
  • Lätt att se om man råkat suga upp något borttappade föremål.

Nackdelar med påslösa dammsugare: 

  • Rymmer inte lika mycket som en vanlig dammsugare.
  • Inte lika kraftfull som en dammsugare med dammsugarpåse.
  • Lämpar sig inte för allergiker eller allmänt dammkänsliga personer.

Sladdlös skaftdammsugare 

En skaftdammsugare är ett bra komplement till den vanliga dammsugaren. De är sladdlösa med en diskret design vilket gör att de kan stå framme utan att dra till sig allt för mycket uppmärksamhet. En skaftdammsugare har ett batteri istället för en sladd som ska kopplas in i ett eluttag. Många sladdlösa dammsugare på marknaden har idag tillräckligt lång driftstid för att rengöra hemmet på en laddning. Drifttiden kan dock variera från modell till modell. Om du bor i en liten lägenhet räcker det antagligen med en driftstid på 30 till 40 minuter. Har du däremot en större yta att rengöra så bör du välja en högpresterande dammsugare som går i upp till 80 minuter. 

Generellt sett finns det två typer av sladdlösa dammsugare: självstående skaftdammsugare och flexibla som hängs på en dockningsstation. Självstående skaftdammsugare står på egen hand för enkel förvaring och pauser under städningen. I de flesta fall har de dessutom en löstagbar handdammsugare som exempelvis kan användas för att städa andra ytor än golv, exempelvis soffor eller stolsdynor. En flexibel sladdlös skaftdammsugare som hängs upp på en dockningsstation är ett bra alternativ för dig som exempelvis vill kunna städa bort damm i taket, på hyllor och andra svåråtkomliga platser med maximal flexibilitet. 

De flesta skaftdammsugare väger inte särskilt mycket och är därför lätta att hantera och manövrera. Skaftdammsugare är även påslösa och man behöver därför inte komma ihåg att byta några dammsugarpåsar. Dammet hamnar istället direkt i en behållare som man sedan tömmer i sopkorgen. 

De flesta skaftdammsugare har dock låg sugeffekt jämfört med en klassisk dammsugare. Det är vanligt att en skaftdammsugare har en sugeffekt kring 10 watt medan en vanlig dammsugare ofta har runt 200 watt. I stället har de flesta skaftdammsugare roterande borstar som hjälper till att fånga in skärp. Det fungerar ofta bra för skräp eller smuts som är lite större, som flingor eller djurhår. En skaftdammsugare passar således bra att exempelvis ha i köket för att snabbt och smidigt kunna städa undan lite smulor.

Tänk på att en skaftdammsugare är ofta dyr i inköp samt att de ofta har en hög ljudnivå vilket gör att de inte passar speciellt bra till den ljudkänsliga. 

Fördelar med skaftdammsugare

  • Små och diskreta, kräver litet utrymme.
  • Lätta att hantera och manövrera.
  • Ingen sladd att hålla håll på när man dammsuger.
  • Inkluderar ofta en handdammsugare som fungerar på andra ytor än golv.

Nackdelar med skaftdammsugare

  • Har betydligt lägre sugeffekt än en traditionell dammsugare.
  • Ofta dyrare i inköp än en traditionell dammsugare.
  • Ofta hög ljudnivå.

Bäst i test: Electrolux PD91-Animal

Electrolux PD91-Animal
Vinnare Råd & Rön 2022 Andraplats Taenk.dk 2023 Väldigt bra på att suga upp smuts & partiklar Kvalitetskänsla Kunde haft bättre energieffektivitet

Denna dammsugare från Eletrolux är just nu bäst i test sett till förmåga att suga upp damm och partiklar.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd och Rön 2022

I test av dammsugare från Råd & Rön kom de fram till att de oavsett vilken dammsugare du väljer kommer den att vara bra på att suga damm på hårda golv men att dammsugarens munstycke är avgörande för dess förmåga att suga upp damm. Det var också stor skillnad mellan olika modeller beroende på vad man som användare anser är viktigast - allt från filtreringsförmåga till sugförmåga gällande små partiklar som t.ex. djurhår.

Pricerunners test av dammsugare

I Pricerunners test av dammsugare testades de populäraste dammsugarnas sugförmåga, ljudvolym, användarvänlighet och energieffektivitet. Electrolux dammsugare prisas i testet och benämns som näst intill fulländad, samt har du råd är det inte mycket att tveka kring.

Test av dammsugare av Taenk.dk

Taenk.dk har testat hur bra dammsugare är på att suga upp både damm och smuts på olika ytor. I testet fick samtliga dammsugare också betyg för hur enkla de var att använda, hur hållbara de är, hur mycket det låter samt hur energieffektiva de är.