Bäst torktumlare 2022

Publicerad 2022-01-13
Sammanfattning

Bäst torktumlare är just nu Electrolux Ew9H869E9 som har fått bäst i test för sin förmåga att torka ömtåliga tyger, sin energieffektivitet, tystgående torkning och användarvänlighet. 

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Electrolux Ew9H869E9
Bäst i test Taenk.dk 2021 Bäst i test Råd & Rön 2021 Klarar av ömtåliga plagg Förhindrar krympning Mycket energieffektiv Inte snabbast på marknaden
Köpguide torktumlare

För dig som lever ett stressigt liv kan en torktumlare innebära en ovärderlig vardagslyx. För att torktumlaren ska passa dina behov är det dock viktigt att du väljer rätt bland marknadens alla alternativ. I vår köpguide redogör vi för vad du bör tänka på innan du investerar i en torktumlare. Vi går även igenom vad det finns för olika typer av torktumlare samt beskriver dess för- och nackdelar.

Vad ska man tänka på när man köper en torktumlare?

Typ av torktumlare

Det första du bör fundera på innan du köper en torktumlare är om en kondenstumlare eller en frånluftstumlare passar dina behov bäst.

Kondenstorktumlare

En kondenstorktumlare samlar upp ångan från kläderna som bildas när tvätten torkar. Vattnet som tumlaren utvinner samlas i en tömbar behållare eller släpps ut direkt i avloppet vilket innebär att denna typ av torktumlare inte behöver anslutas till ventilationen. Kondenstorktumlare är idag det vanligaste valet och det det finns ett stort utbud av modeller.

Fördelar med kondenstorktumlare: 
 • Lätt att installera - behöver inte kopplas till en frånluftskanal. 
 • Du kan installera den i princip var du vill. 
 • Energivänlig. 
 • Stort utbud av modeller.
Nackdelar med kondenstorktumlare: 
 • Avger fukt till omgivningen och kräver således god ventilation i det rum där den placeras. 
 • Behållaren behöver tömmas med jämna mellanrum. 
 • Torkar något mindre effektivt än en frånluftstumlare.

Frånluftstumlare

En frånluftstumlare kräver en frånluftskanal som leder bort den fuktiga luften. Då värmen leds ut utomhus blir det ett konstant värmetapp vilket bidrar till att tumlaren förbrukar mer energi än en kondenstorktumlare. Fördelen med en frånluftstumlare är att de är lite mer effektiva än kondenstumlare samt att de inte ger ifrån sig fukt, vilket kan vara en fördel om den ska placeras i ett litet rum.

Fördelar med frånluftstumlare
 • Fukten leds ut ur rummet - maskinen kan placeras i små rum. 
 • Effektiv.
Nackdelar med frånluftstumlare
 • Kräver en frånluftskanal. 
 • Förbrukar mer energi än en kondenstumlare. 
 • Färre modeller att välja bland.

Storlek och kapacitet

Vidare bör du se över vilken storlek på torktumlar som passar ditt hem och dina tvättbehov bäst. Du bör tänka över hur ofta du tvättar, hur många ni är i hushållet samt hur stor tvättmaskin du har. Hur stor kapacitet du är i behov av är självklart individuellt. Generellt kan man säga att ett hushåll på 1-2 personer är i behov av en torktumlare med 3,5-5kg kapacitet medan ett hushåll med fler än 5 personer ofta behöver en torktumlare med en kapacitet omkring 12 kg. Det är viktigt att inte överfylla torktumlaren då det innebär högre energiförbrukning samt ökad risk för att kläderna blir skrynkliga. Vårt tips är att du utgår ifrån den tvättmaskin som torktumlaren ska paras ihop med, på så sätt kan du enkelt flytta över hela tvätten från tvättmaskinen till torktumlaren.

Energiklass

När du köper en torktumlare bör du även undersöka dess energiklass. Energiklassen är en europeisk skala mellan A-D där A är mest energisnålt. Vidare är A-klassen indelad i fyra underklasser: A, A+, A++ och A+++. Ju fler plustecken, desto mer energisnål. En torktumlarens energiklass syns ofta på dess inköpspris där längre energiklass innebär billigare pris. Tänk dock på att en billig torktumlare kan bli dyr i längden, då de ofta har en svagare motor, samt att det ofta innebär en högre elräkning.

Funktioner

Innan ditt köp bör du även fundera över vilka funktioner som du önskar att din torktumlare skall ha. Exempel på populära funktioner är: 

Ångfunktion: Funktion som slätar ut veck och skrynklor vilket gör att kläderna kan ligga en stund i torktumlaren utan att bli allt för skrynkliga. 

Fuzzy logic: Funktion som håller torktemperaturen stabil genom att mäta fuktigheten i utblåsningsluften med hjälp av en sensor i trumman. 

Reverserad trumgång - Funktion som innebär att trumman växlar mellan att snurra medurs och moturs för att kläderna lättare ska lossna från trummans innerväggar och på så sätt torka snabbare. Ytterligare en fördel med funktionen är att det blir mindre slitage på kläderna. 

Timerfunktion: Funktion som innebär att du kan ställa in exakt när maskinen ska startas för att tvätten ska vara klar när det passar ditt schema. 

Sensorstyrning: Funktion som gör att torktumlaren stannar automatisk när kläderna uppnått önskad torrhetsgrad. Genom funktionen används inte mer ström än nödvändigt samtidigt som det blir mindre slitage på kläderna.

Placering

Ytterligare en faktor som du bör ha i beaktande är var någonstans torktumlaren ska placeras. Om du planerar att placera torktumlaren bredvid din tvättmaskin kan det vara en bra idé att se till att luckorna öppnas från varandra åt varsitt håll. Tvätten kan då enkelt skyfflas över från tvättmaskinen till torktumlaren utan att riskera att hamna på golvet. Om du istället planerar att montera torktumlaren i tvättpelare (ovanpå din tvättmaskin) är det viktigt att tänka på att din tvättmaskin är stabil nog för att torktumlaren ska kunna stå stabilt.

Bäst i test: Electrolux Ew9H869E9

Electrolux Ew9H869E9
Bäst i test Taenk.dk 2021 Bäst i test Råd & Rön 2021 Klarar av ömtåliga plagg Förhindrar krympning Mycket energieffektiv Inte snabbast på marknaden

Denna torktumlare från Electrolux klarar 9 kg tvätt och torkar varsamt dina plagg vilket gör att den klarar av ömtåliga kläder.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd och Röns test av 84 torktumlare

Råd & Rön har baserat sitt betyg på hur bra torktumlaren var på att torka kläder, användarvänlighet, energiförbrukning, effektivitet i kondensorn, torktid, skrynkling och hur tyst maskinen är. Vinnaren i testet var en modell från Electrolux, följt av modeller från Miele och Bosch.

Test av 55 torktumlare av Taenk.dk

Taenk.dk testade torktumlare från 12 olika tillverkare och bäst i test blev en torktumlare från Electrolux som prisades för att vara tyst, energieffektiv och användarvänlig.