Bäst i test portabel luftkonditionering 2023

Uppdaterad 2023-05-07
Sammanfattning

En portabel AC hjälper dig att hålla kylan under heta sommardagar. För att hitta bäst produkt är det viktigt att du undersöker hur bra den portabla ac:n är på att snabbt kyla ner rummet, sprida kylan i rummet, hur energieffektiv den är samt hur tyst den är. 

Bäst i test är just nu en modell från Whirlpool

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Whirlpool PACW29COL
Bra köp Råd & Rön 2023 Vinnare Taenk.dk 2022 Energiklass kylning A 9000 BTU
Köpguide portabel ac

Köpguide portabel AC En behaglig inomhustemperatur är viktig för din sömn och ditt välbefinnande i helhet. Med en portabel AC kan du själv reglera luftflödet för att skapa en trivsam temperatur i ditt hem. Den mobila funktionen innebär dessutom att du smidigt kan flytta runt apparaten mellan olika rum eller bostäder. Innan du investerar i en portabel AC finns det dock en del saker som du bör överväga. Läs vår köpguide för att fatta rätt beslut!

Vad ska man tänka på när man köper en portabel AC?

Pris & driftkostnad

En portabel AC kostar från några tusenlappar och uppåt där de billigare varianterna har lägre kylkapacitet och är avsedda för mindre rum, och tvärtom. Andra faktorer som påverkar priset är ljudnivån, design och extrafunktioner som exempelvis luftrening. Driftkostnaden för en portabel AC påverkas bland annat av hur stor yta som skall kylas ner, vilken kyleffekt den portabla AC:n har, isoleringen i ditt boende och hur mycket du använder din AC.

Yta som skall kylas ner - Energieffekt

Innan du investerar i en portabel AC bör du fundera över hur stor yta luftkonditioneringen skall täcka. Ett av de vanligaste misstagen är nämligen att man dimensionerar sin luftkonditionering fel. Om du väljer en för svag AC är risken stor att du kommer att köra den på maximalt tryck hela tiden för att uppnå den effekt du önskar. Konsekvensen av detta blir att ACn slits snabbare samt att den låter mer. En bra tumregel att förhålla sig till när man dimensionerar sin AC är att tänka: 70 Watt per kvadratmeter. Det innebär i praktiken att du behöver ett aggregat på 2100 Watt (2,1kW) för ett utrymme som är runt 30 kvadratmeter stort.

Miljöklass - Energimärkning

För att välja en så energieffektiv portabel AC som möjligt kan du jämför olika modellers EER-värde och SEER-värde. EER-värdet på en AC anger hur energieffektiv den är när den ger kyla vid vissa utvalda förutsättningar. Värdet visar på hur mycket mer energi maskinen ger, jämfört med vad den förbrukar. SEER-värdet är AC:ns energieffektivitet sett över en normal sommar och vilken energiklass en AC får är beroende av dess SEER-värde.

Ljudnivå

En portabel AC låter i regel högre än vad en fast installerad AC gör. Innan du gör ditt val är det således viktigt att jämföra ljudnivån på olika modeller. För att få en så tyst AC som möjligt skall du välja en modell med så lågt decibeltal som möjligt.

Vad är skillnaden mellan en portabel AC och en luftkylare?

Till skillnad från en luftkylare som sänker temperaturen med hjälp av en vattentank så fungerar en portabel AC som en kylaggregat där ett köldmedium transporteras runt i ett kylsystem. Genom att ändra mediets tryck kommer det i ena delen av systemet absorbera värme, och i andra avge värme. Det manuella arbetet med en portabel AC och en luftkylare är ungefär detsamma, det vill säga inte speciellt mycket. De sköter sig mest själva. Luftkylaren måste fyllas på med vatten lite då och då medan du måste sätta ut frånluftsslangen genom ett fönster eller balkongdörr varje gång du vill använda den portabla AC:n.

Bäst i test: Whirlpool PACW29COL

Whirlpool PACW29COL
Bra köp Råd & Rön 2023 Vinnare Taenk.dk 2022 Energiklass kylning A 9000 BTU

Whirlpool PACW29COL är den portabel AC som fått högst betyg i Råd & Röns test. Denna modell har 9000 BTU som passar rum upp till 30 kvm. 6th sense-tekniken ställer automatiskt in vilket driftläge som passar rummet bäst.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd och rön - test av portabel ac

I Råd och Röns test skiljde det sig främst hur fort och jämnt olika portabla ac:ar kylde ner rummet. I testet var samtliga modeller både dyra och högljudda.

Pricerunners test av portabel luftkonditionering

Pricerunner långtidstestade olika modeller av portabla luftkonditionerare för prestanda och användarvändlighet. Prestandabetyget bestod i hur bra modellen var på att kyla ner ett rum samt bullernivå. Betyget i användarvändlighet bestod i hur lätt det var att installera och styra modellen.

Taenk.dk test av portabel ac

I testet har Taenk.dk testat 28 olika modeller utifrån hur snabbt de kyler ner ett rum, hur snabbt kylan spred sig, energieffektivitet, ljud och användarvänlighet.