Bäst aktivitetsarmband och aktivitetsklocka

Uppdaterad 2021-11-29
Sammanfattning

Det finns i dagsläget inget aktivitetsarmband som är bäst på allt, utan du bör välja en som passar dina behov. De som har fått bäst i test är Garmin Venu SQ och Fitbit Charge 4.

Garmin Venu SQ är bäst för dig som vill ha ett snyggt aktivitetsarmband som har väldigt exakt precision i sin mätning, och som har tid att sätta dig in i funktioner. Notera att denna klocka kostar mer om du vill ha stöd för musikfunktioner.

Fitbit Charge 4 är ett bra köp för dig som vill ha mycket funktioner och ett bra användargränssnitt, men som inte behöver exakt precision. Detta är alternativet för dig som vill ha mest för pengarna.

Bäst i test

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Garmin Venu Sq
Bäst i test Råd & Rön (2020) Läcker design Bra på att mäta träningsmoment Inte lika bra batteritid som andra Kan upplevas som krånglig
Fitbit Charge 4
Bäst i test Taenk.dk (2021) Enkel att använda Bra batteritid Vattentät Dålig på att mäta höjdskillnader Betal-app för alla funktioner
Garmin Forerunner 45
Bra köp Råd & Rön (2020)
Köpguide aktivitetsarmband och aktivitetsklockor

Smartklocka, sportklocka, träningsklocka, pulsklocka eller aktivitetsarmband? Marknaden för träningstillbehör har aldrig varit mer attraktiv och alternativen är fler än någonsin. I takt med att produkterna blir allt mer utvecklade och avancerade med fler funktioner har dock gränserna mellan de olika klockorna suddats ut. För att du ska välja rätt modell utifrån dina behov och önskemål är det således extra viktigt att du gör din research. Men oroa dig inte, i vår köpguide reder vi ut begreppen och går igenom vad du bör tänka på inför ditt köp.

Hur skiljer sig olika aktivitetsklockor åt?

En aktivitetsklocka kan ses som ett hjälpmedel med fokus på att mäta din vardagshälsa på olika sätt. Sportklocka, träningsklocka och pulsklocka är egentligen bara olika namn för en klocka som i stort sett används för samma sak. Det är en mer avancerad typ av träningsklocka som främst är avsedd för elitidrottare eller för dig med stort intresse för träning. Klockorna är utrustade med en mängd olika funktioner och program för att du ska kunna maximera din träning. En smartklocka kan du använda för att ringa, smsa och läsa mail. De kan ha många liknande funktioner som en sportklocka men behöver inte nödvändigtvis ha ett fokus på träning. Ett aktivitetsband kan beskrivas som ett mellanting mellan en smartklocka och en sportklocka. De är vanligen mer kompakta än sportklockorna och har generellt färre funktioner.

Vad ska man tänka på när man köper en aktivitetsklocka?

Vilken typ av aktivitetsklocka som passar dig bäst är beroende av dina individuella behov och önskemål. Det finns dock en del saker som du bör överväga inför ditt köp.

Pris och funktioner

Idag finns det aktivitetsklockor i alla prisklasser. Den mest avgörande faktorn som styr priset är vilka funktioner aktivitetsklockan är utrustad med. Det är således viktigt att du noga tänker över vilka funktioner som du faktiskt behöver. Att välja en aktivitetsklocka med rätt anpassade funktioner är helt avgörande för om klockan kommer att vara till någon nytta för dig eller inte. De allra flesta aktivitetsklockor mäter steg och hjärtfrekvens. En GPS-funktion kartlägger hur du rör dig, hur långt du rört dig samt mäter din genomsnittshastighet och maxhastighet. Pulsmätaren mäter i sin tur hur hårt din kropp arbetar när du rör dig och vad din puls ligger på under dagen och genom olika aktiviteter. GPS-funktionen och pulsmätaren är de funktioner som de allra flesta vardagsmotionärer värderar högst.

Mer avancerade aktivitetsklockor kan vara utrustade med ytterligare funktioner. En del har exempelvis specialprogram för olika typer av träning, såsom löpning, simning eller cykling. Det kan även handla om funktioner som mäter hur du sover, vart du befinner dig i din menscykel eller hur stressad du är. En annan vanlig funktion är push-notiser till exempel berättar för dig när du har suttit ner för länge. De allra mest avancerade modellerna kan även läsa av ditt VO2-max, vilket kan ge dig en uppfattning om hur din konditionsnivå ser ut. Några varianter kan även beräkna din metaboliska ålder, vilket är ett mått som du kan minska genom kost och träning.

Batteritid

Var noga med att jämföra de olika modellernas batteritid. De flesta aktivitetsklockor behöver laddas ungefär en gång i veckan, men det finns även modeller som klarar sig i upp till 3 veckor utan att behöva laddas.

Vattentålighet

Vi rekommenderar dig att välja en vattentålig aktivitetsklocka då klockan är tänkt att användas dygnet runt. Jämför även hur mycket vatten de olika modellerna klarar av. Detta är självklart av större vikt för dig som planerar att simma eller dyka med din klocka.

Design och passform

Skärmen på en aktivitetsklocka behöver nödvändigtvis inte vara stor, men det är viktigt att skärmen är lättläst och att den ger dig en snabb överblick över din aktivitet. Det kan även vara en bra idé att välja en modell som lyser i mörkret och som går att stänga av under natten.

Eftersom klockorna är till för att användas dygnet runt är passformen viktig. De senaste modellerna är ofta gjorda i lätt och mjukt gummi. Tänk dock på att gummit lätt kan gå sönder om du inte sköter om klockan ordentligt. Rengör bandet med jämna mellanrum och låt det lufttorka när det varit vått.

Bäst i test: Garmin Venu Sq

Garmin Venu Sq
Bäst i test Råd & Rön (2020) Läcker design Bra på att mäta träningsmoment Inte lika bra batteritid som andra Kan upplevas som krånglig

Aktivitetsklockan Garmin Venu SQ har fått höga betyg gällande sin förmåga att exakt mäta aktiviteten inom olika träningsmoment. Den har dock fått kritik för att ibland vara svår att använda.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Mest prisvärd: Fitbit Charge 4

Fitbit Charge 4
Bäst i test Taenk.dk (2021) Enkel att använda Bra batteritid Vattentät Dålig på att mäta höjdskillnader Betal-app för alla funktioner

Fitbit charge 4 ger mycket för pengarna och är bra för att mäta träning som inte inkluderar mycket höjdförändringar. Gratisappen som följer med är inte lika omfattande som betalversionen men räcker gott och väl.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Mobil.se test av Garmin Venu SQ

Mobil.se ger Garmin Venu SQ ett fullt godkänt betyg och tycker om dess funktioner men anser samtidigt att det är krångligt att använda den. Recensenten sammanfattar att denna klocka fungerar bra att ta med på träningspasset, har många funktioner som fungerar bra, men att den är lite svår att använda.

Råd och röns test av smartklockor, träningsklockor och aktivitetsarmband

Råd och rön har i sitt test undersökt hur bra klockorna är på att mäta distans vid löprundor, puls, steg och höjdskillnad. Utöver att testa träningsmomenten har de också undersökt hanterbarhet, batteritid, funktioner, byggkvalitet samt den medföljande appen.

Testet visade att aktivitetsarmband och klockor som är mer specialiserade på träning inte alltid är bäst på att mäta, utan smartklockor är minst lika bra om inte bättre.

Taenk.dk - test av aktivitetsarmband och klockor

I undersökningen som har gjorts av Taenk.dk har fyra olika områden testats: (1) Hur bra aktivitetsarmbandet / klockan mäter träningsmoment, (2) vad som den klarar av att mäta, (3) hur enkel den är att använda, och (4) hur lång batteritid den har.

Taenk.dk kom fram till att det inte finns ett perfekt aktivitetsarmband / klocka, utan att man måste undersöka vad man tycker är viktigast inför köpet och därefter välja en klocka som är bäst på just det.