Bäst i test diskmaskin 2023

Uppdaterad 2023-06-09
Sammanfattning

När man köper diskmaskin är det viktigast att den är bra på att diska rent men man bör också välja en som är effektiv på att torka disken, är energisnål och enkel att använda.

Den diskmaskin som just nu är bäst i test är Bosch SMU6ZDI76S som i sammanvägda tester får högst betyg.

Högst betyg

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Bosch SMU6ZDI76S
Vinnare Råd & Rön 2023 Vinnare Taenk.dk 2021 Which.co.uk - systermodell bäst köp 2023
Köpguide diskmaskin

För att slippa höga torn med smutsiga tallrikar kan en diskmaskin vara en väl värd investering. Men, precis som med de allra flesta större investeringar så finns det en del att ta hänsyn till när man ska köpa en ny. Nedan går vi igenom vad du bör tänka på innan du fattar ditt beslut. Vi redogör också för vilka diskmaskiner som är bäst i test 2020. 

Olika typer av diskmaskiner - välj utifrån dina förutsättningar

Om vi ber dig att tänka på en diskmaskin så tänker du förmodligen på en som installeras under köksbänken. I Sverige är det den vanligaste typen av diskmaskin, men det finns många andra alternativ att välja bland. Det är viktigt att du väljer en som passar dina behov och förutsättningar. Om du inte har någon plats för att bygga in en diskmaskin under diskbänken så bör du exempelvis överväga att köpa en fristående diskmaskin. Fristående diskmaskiner levereras med sidobeklädnad, topp- och frontpanel vilket innebär att du är fri att placera diskmaskinen precis vart du vill. 

Om du istället är mån om att diskmaskinen ska smälta in i köket så bör du titta på en integrerad diskmaskin. Integrerade diskmaskiner levereras nämligen utan frontpanel vilket innebär att du själv kan montera på en front som matchar dina köksluckor. 

Det finns även extra smala diskmaskiner, för dig som kanske bor ensam eller har ett mindre kök. Om du skulle vilja ha ett ännu mindre alternativ kan du köpa en bänkdiskmaskin. Det är den minsta typen av diskmaskin som rymmer en begränsad mängd disk som motsvarar ungefär vad som krävs för ett mindre hushåll med 1-2 personer. För att du skall kunna välja en bänkdiskmaskin i rätt storlek är det viktigt att du mäter utrymmet där den är tänkt att placeras. 

Du som har höga köksbänkar kan välja att köpa en extra hög diskmaskin, med en höjd på upp till 92,5 cm till skillnad från en vanlig diskmaskin som har en höjd på 82-87 cm. 

Vad man bör tänka på när man väljer diskmaskin 

Olika diskmaskiner har olika typer av tillbehör. Välj mellan de praktiska, och de som förhöjer värdet av din diskmaskin. Olika typer av tillbehör innefattar exempelvis läckageskydd, glashållare och diskmaskinsrengöring.Tänk på att tillbehör som rengör din diskmaskin förlänger livslängden samt ger ett bättre diskresultat. Enligt Råd & Rön (Testfakta, 2011) drar dock diskmaskiner som har bättre rengöringsförmåga ofta mer energi, alternativt har program som tar längre tid.

Programskillnader är något annat du bör jämföra. Om du lever ett hektisk liv kan ett snabbprogram vara avgörande medan ett skonprogram kan vara viktigt för dig som har mycket ömtåliga glas och fint porslin. 

Något annat som skiljer olika modeller åt är hur mycket vatten och energi de förbrukar. En del modeller klarar sig på 10 liter vatten till en disk, medan det går åt 17 liter till andra. Energiklass är en europeisk standard som talar om hur mycket energi som en modell förbrukar. En diskmaskin i en bra energiklass kostar mer i inköp, detta är dock pengar som du ofta snabbt tjänar ihop på vatten- och elräkningen. Energisnåla modeller skonar således både plånboken och miljön! 

Innan du väljer diskmaskin bör du även fundera över hur stor diskkapacitet du och din familj behöver. Kapaciteten på en diskmaskin mäts i kuvert där ett kuvert består av en platt tallrik, en djup tallrik, en assiett, en kaffekopp med fat, kniv, gaffel, soppsked, tesked samt ett glas. En vanlig diskmaskin har plats för omkring 10-14 kuvert medan en bänkdiskmaskin har plats för ungefär 6 kuvert. Fundera även över hur tyst du kräver att din diskmaskin är samt om du är i behov av höj- och sänkbara korgar. 

 

 

Bäst i test: Bosch SMU6ZDI76S

Bosch SMU6ZDI76S
Vinnare Råd & Rön 2023 Vinnare Taenk.dk 2021 Which.co.uk - systermodell bäst köp 2023

Prisad för sin förmåga att göra rent samtidigt som den är väldigt tyst. Denna modell från Bosch får också ett mycket högt betyg i energiförbrukning.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd och Rön 2023

Råd och Rön har gjort ett omfattande test av 137 diskmaskiner genom att testa olika typer av matrester på olika typer av köksredskap, tallrikar och glas. Ett genomgående problem hos alla diskmaskiner i testet är att de tar lång tid på sig att diska och att många även har svårt att få disken torr. Vinnarna i testet är nästan alla av märket Bosch och de är alla bra på att få disken ren och ger ett kvalitetsintryck.

Pricerunners test av diskmaskiner

När Pricerunner testade diskmaskiner gav det betyg i områdena diskresultat, användarvänlighet, miljöeffektivitet och byggkvalitet. Vinnare i testet vad Bosch SMU46CW00S för sitt mycket goda diskresultat, enkla konstruktion och att den använder utrymmet på ett effektivt sätt.

Test av diskmaskiner - Taenk.dk

I testet hos Taenk.dk dominerar Bosch vinnarna och innehar hela topp 1 till 5. Taenk.dk testade 79 olika diskmaskiner där varje maskin testades utifrån dess förmåga att diska rent och torka disken, hur lång tid det tog att diska rent, energieffektivitet, användarvänlighet, hur tyst maskinen diskade samt byggnadskvalitet.