Bäst i test diskmaskin 2020

Här hittar du diskmaskiner som fått högst betyg i olika tester

Köpguide diskmaskin

För att slippa höga torn med smutsiga tallrikar kan en diskmaskin vara en väl värd investering. Men, precis som med de allra flesta större investeringar så finns det en del att ta hänsyn till när man ska köpa en ny. Nedan går vi igenom vad du bör tänka på innan du fattar ditt beslut. Vi redogör också för vilka diskmaskiner som är bäst i test 2020. 

Olika typer av diskmaskiner - välj utifrån dina förutsättningar

Om vi ber dig att tänka på en diskmaskin så tänker du förmodligen på en som installeras under köksbänken. I Sverige är det den vanligaste typen av diskmaskin, men det finns många andra alternativ att välja bland. Det är viktigt att du väljer en som passar dina behov och förutsättningar. Om du inte har någon plats för att bygga in en diskmaskin under diskbänken så bör du exempelvis överväga att köpa en fristående diskmaskin. Fristående diskmaskiner levereras med sidobeklädnad, topp- och frontpanel vilket innebär att du är fri att placera diskmaskinen precis vart du vill. 

Om du istället är mån om att diskmaskinen ska smälta in i köket så bör du titta på en integrerad diskmaskin. Integrerade diskmaskiner levereras nämligen utan frontpanel vilket innebär att du själv kan montera på en front som matchar dina köksluckor. 

Det finns även extra smala diskmaskiner, för dig som kanske bor ensam eller har ett mindre kök. Om du skulle vilja ha ett ännu mindre alternativ kan du köpa en bänkdiskmaskin. Det är den minsta typen av diskmaskin som rymmer en begränsad mängd disk som motsvarar ungefär vad som krävs för ett mindre hushåll med 1-2 personer. För att du skall kunna välja en bänkdiskmaskin i rätt storlek är det viktigt att du mäter utrymmet där den är tänkt att placeras. 

Du som har höga köksbänkar kan välja att köpa en extra hög diskmaskin, med en höjd på upp till 92,5 cm till skillnad från en vanlig diskmaskin som har en höjd på 82-87 cm. 

Vad man bör tänka på när man väljer diskmaskin 

Olika diskmaskiner har olika typer av tillbehör. Välj mellan de praktiska, och de som förhöjer värdet av din diskmaskin. Olika typer av tillbehör innefattar exempelvis läckageskydd, glashållare och diskmaskinsrengöring.Tänk på att tillbehör som rengör din diskmaskin förlänger livslängden samt ger ett bättre diskresultat. Enligt Råd & Rön (Testfakta, 2011) drar dock diskmaskiner som har bättre rengöringsförmåga ofta mer energi, alternativt har program som tar längre tid.

Programskillnader är något annat du bör jämföra. Om du lever ett hektisk liv kan ett snabbprogram vara avgörande medan ett skonprogram kan vara viktigt för dig som har mycket ömtåliga glas och fint porslin. 

Något annat som skiljer olika modeller åt är hur mycket vatten och energi de förbrukar. En del modeller klarar sig på 10 liter vatten till en disk, medan det går åt 17 liter till andra. Energiklass är en europeisk standard som talar om hur mycket energi som en modell förbrukar. En diskmaskin i en bra energiklass kostar mer i inköp, detta är dock pengar som du ofta snabbt tjänar ihop på vatten- och elräkningen. Energisnåla modeller skonar således både plånboken och miljön! 

Innan du väljer diskmaskin bör du även fundera över hur stor diskkapacitet du och din familj behöver. Kapaciteten på en diskmaskin mäts i kuvert där ett kuvert består av en platt tallrik, en djup tallrik, en assiett, en kaffekopp med fat, kniv, gaffel, soppsked, tesked samt ett glas. En vanlig diskmaskin har plats för omkring 10-14 kuvert medan en bänkdiskmaskin har plats för ungefär 6 kuvert. Fundera även över hur tyst du kräver att din diskmaskin är samt om du är i behov av höj- och sänkbara korgar. 

Bäst i test - diskmaskin 2020 

Råd & Röns diskmaskinstest visar att större diskmaskiner generellt får bättre betyg och att äldre modeller är lika bra som de nya. Vinnare i testet i kategorin “Diskmaskiner 60 cm” blev Bosch SMU46CW00S. Modellen är en SilencePlus diskmaskin som levererar högpresterande rengöring med låg ljudnivå. Diskmaskinen har 13 standardkuvert och du kan välja mellan 6 olika program samt 5 temperaturer. Ett av programmet är ExtraDry som höjer temperaturen i slutsköljningen och förlänger torktiden, för att disken ska vara helt torr när du plockar ur den. Med funktionen “förinställning av starttid” kan de olika programmens starttid dessutom ställas in efter önskemål i förväg. 

Vinnaren i kategorin “Diskmaskiner 45 cm” blev Bosch SPU6ZMW10S. Diskmaskinen har 10 standardkuvert och 6 olika program att välja bland. Modellen har även 4 specialfunktioner: Home Connect, Extra Dry, Intensive Zone och SpeedPerfectPlus. Modellens automatiska program reglerar vattentemperaturen och sköljtiden under disk för bästa möjliga resultat. Diskmaskinen har EcoSilence Drive som är utrustad med en borstlös, energibesparande motor som minskar friktionsbullret, vilket ger en jämnare och tystare drift.Läs hela recensionen gratis

Bäst diskmaskin 60 cm

Namn Betyg Billigast pris
Vinnare: Bosch SMU46CW00S
Serien vinnare i Råd & rön 2020 Vinnare Pricerunner 2018
Pris från 6 990 kr - 9 505 kr
6 990 kr Elon (3 butiker)
Bosch SMU6ZDI76S
Serien topprankad i Råd och rön 2020

Bäst diskmaskin 45 cm

Namn Betyg Billigast pris
Vinnare: Bosch SPU6ZMW10S
Serien vinnare Råd & rön 2020 för 45 cm
Siemens SR45ZW09MS
Pris från 10 225 kr - 10 471 kr
10 225 kr Tretti (2 butiker)

Bäst bänkdiskmaskin

Namn Betyg Billigast pris
Vinnare: Elvita CBD6601V
Bäst i test Råd och Rön bänkdiskmaskin
Pris 3 795 kr Finns hos Elon
3 795 kr Elon (1 butik)
Bosch SKS62E32EU
Pris från 3 919 kr - 4 937 kr
3 919 kr Tretti (2 butiker)

Bäst diskmaskin 60 cm: Bosch SMU46CW00S

Bosch SMU46CW00S
Serien vinnare i Råd & rön 2020 Vinnare Pricerunner 2018

Betyg

Bäst diskmaskin 45 cm: Bosch SPU6ZMW10S

Bosch SPU6ZMW10S
Serien vinnare Råd & rön 2020 för 45 cm

Betyg

Bäst bänkdiskmaskin: Elvita CBD6601V

Elvita CBD6601V
Bäst i test Råd och Rön bänkdiskmaskin

Betyg

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd och Rön 2020

Råd och Rön har gjort ett omfattande test av 159 diskmaskiner genom att testa olika typer av matrester på olika typer av köksredskap, tallrikar och glas. Ett genomgående problem hos alla diskmaskiner i testet är att de tar lång tid på sig att diska och att många även har svårt att få disken torr. Vinnarna i testet är nästan alla av märket Bosch och de är alla bra på att få disken ren och ger ett kvalitetsintryck. För att läsa om just ditt märke behöver du vara prenumerant på Råd och Rön.

Pricerunners test av diskmaskiner

När Pricerunner testade diskmaskiner gav det betyg i områdena diskresultat, användarvänlighet, miljöeffektivitet och byggkvalitet. Vinnare i testet vad Bosch SMU46CW00S för sitt mycket goda diskresultat, enkla konstruktion och att den använder utrymmet på ett effektivt sätt.