Bäst kompostkvarn 2021

Publicerad 2021-04-29
Sammanfattning

En kompostkvarn hjälper dig att ta till vara på allt som blir över när du röjer sly eller beskär träd. Otippat är faktiskt ett av de billigaste alternativen också det bästa, nämligen kompostkvarnen från Biltema.

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Makita UD2500
Andraplats Råd & Rön 2016 Vinnare Which.co.uk 2021 Lätt att använda Bra på att finfördela Fastnar inte
Köpguide kompostkvarn

För dig som har en stor trädgård, eller helt enkelt gillar trädgårdsarbete och därmed får en hel del trädgårdsavfall, kan en kompostkvarn vara en bra investering. En kompostkvarn är dessutom både klimatsmart och effektiv. Nedan kan du läsa mer om vilka fördelar det finns med kompostkvarnar samt vad man bör tänka på inför sitt köp. Vi redogör även för några av de mest populära tillverkarna av kompostkvarnar på marknaden.

Varför ska man köpa en kompostkvarn?

Med hjälp av en kompostkvarn kan du snabbt och enkelt ta vara på ditt trädgårdsavfall. En kompostkvarn maler nämligen ner ditt avfall till småflis. På så sätt slipper du stora högar som ligger och skräpar i trädgården. Löv, kvistar och annat organiskt material som mals ner i kompostkvarnen kan sedan användas som marktäckning eller läggas på komposten. Ju finare flis, desto snabbare bryts det ner och kan användas som gödning i rabatten. En annan fördel med att äga en kompostkvarn är att du inte behöver ta dig tid att åka iväg med avfallet till en återvinningsstation, något som kan vara både tungt och tidskrävande.

Vad ska man tänka på när man köper en kompostkvarn?

Innan du investerar i en kompostkvarn finns det en del saker som du bör överväga. Nedan går vi igenom vilka frågor du bör ställa dig.

Kniv eller valsar?

En första fråga som du kan ställa dig är huruvida kompostkvarnen ska vara utrustad med knivar eller valsar. Svaret på denna fråga beror till stor del på om ditt mål är att kompostera eller om avfallet ska vara främst till marktäckning. En kompostkvarn med knivar skär avfallet i mindre bitar vilket är fördelaktigt om du vill göra en kompost. En kvinmaskin arbetar generellt snabbare än en valsarmaskin. Att knivmaskinen är snabbare påverkar dock dess ljudnivå som blir betydligt högre. Här är det således viktigt att du överväger vad som är viktigast för dig. En kompostkvarn med valsar skär avfallet i grövre bitar och passar således ofta bättre om du vill använda avfallet till marktäckning. Det finns även en del modeller som erbjuder en kombination där du kan ställa in om du vill använda dig av kniv eller om du vill köra med valsar.

El- eller bensindriven?

En annan fråga som du bör fundera på inför ditt köp är om du vill att din kompostkvarn ska vara el- eller bensindriven. En eldriven kompostkvarn är det mest miljövänliga alternativet och du slipper dessutom att tanka dessa modeller. Bensindrivna kompostkvarnar är generellt mer kraftfulla än de eldrivna modellerna. Dessa modeller kan vara en alternativ för dig med mycket stor trädgård och som inte har elanslutning nära till hands.

Effekt och kapacitet

Vilken effekt behöver din kompostkvarn ha? En kvarn med hög effekt, som arbetar med låga varvtal, är mer tystgående än en modell med lägre effekt. De klarar även av fler material än modeller mer lägre effekt. Hög kapacitet är förstås att föredra, men beroende på dina behov är det dock inte alltid nödvändigt att välja modellen med allra högst kapacitet. Valet är således beroende av hur mycket material du kommer att mata maskinen med.

Funktioner

Ytterligare en fråga som du bör fundera över är vilka funktioner du är i behov av. Undersök exempelvis om kompostkvarnen har ett säkerhetsstopp som gör att den stannar automatiskt om någonting skulle fastna. Kika även på vad vad som händer med kompostkvarnen om det skulle fastna saker i den. En del kvarnar måste monteras isär för att kunna lossa fastnat material medan andra modeller har lätta system för detta. Vidare bör du titta på vilken typ av uppsamlare de olika alternativen har. Det finns kompostkvarnar som spottar ut fliset direk på marken, vilket innebär lite arbete för dig då du måste samla upp detta efteråt. Andra kompostkvarnar har en uppsamlare i form av en låda eller flispåse där allt flis samlas så att du sedan enkelt kan använda det där du vill ha det.

Olika tillverkare

Det finns många tillverkare av kompostkvarnar. Nedan kommer vi att ge en kort sammanfattning över några av de mest populära.

Al-ko

Al-ko erbjuder kompostkvarnar med såväl knivar som valsar. De olika modellerna finns i flera prisklasser med olika effekt och funktioner utifrån behov. Modellen Easy Crush LH 2800 har i tester bland annat får lovord för sin starka motor och sin låga ljudnivå.

Bosch

Bosch är en populär kompostkvarn-tillverkare som erbjuder ett antal modeller med olika funktioner, från snabba och kraftfulla till tysta och motståndskraftiga. Flera av tillverkarens modeller har fått höga betyg hos Råd och Rön i deras test av kompostkvarnar. Den modell som har fått högst betyg är AXT 22 D som i synnerhet berömts för sin hanterbarhet.

Makita

Makita är ytterligare en populär tillverkare som erbjuder en effektiv och lätthanterlig kompostkvarn. Makita UD2500 blev rankad tvåa i Råd och Röns test av kompostkvarnar där den i synnerhet fick bra betyg för sin hanterbarhet och förmåga att finfördela.

 

Bäst i test: Makita UD2500

Makita UD2500
Andraplats Råd & Rön 2016 Vinnare Which.co.uk 2021 Lätt att använda Bra på att finfördela Fastnar inte

Denna kompostkvarn är enkel att använda och är bra på att finfördela de flesta material.

Betyg
Billigast pris Pricerunner