Bäst i test äggkokare 2021

Publicerad 2021-07-14
Sammanfattning

Är en äggkokare något som man verkligen behöver eller är det ytterligare en maskin som kommer att samla damm? Äggkokare spara både energi och gör äggen perfekta varje gång, så om du tycker om ägg bör du absolut skaffa en.

Bäst i test är just nu en äggkokare i rostfritt stål från tillverkaren Champion som är lätt att använda och gör perfekta ägg varje gång.

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Champion CHEB100
Delad vinnare Råd & Rön 2021 Snygg design Enkel att använda 1-7 ägg
Champion CHEB050
Delad vinnare Råd & Rön 2021 Perfekta ägg varje gång Enkel att använda (när den väl är igång) Ingen på/av-knapp (måste dra ut sladden)
Emerio/Waves EB-07001
Bäst i test Mitt kök (Expressen) 2017 Bra på att koka ägg Prisvärd Kort sladd Svår att använda
Att tänka på när du köper en äggkokare

Enligt Jordbruksverket äter gemene man i Sverige 240 ägg per år. Tänk dig att få alla dessa ägg perfekt kokta, varje gång! Med en äggkokare blir det möjligt. När du använder en äggkokare sparar du dessutom både vatten och energi. Nedan kan du läsa mer om fördelarna med en äggkokare samt hur de fungerar, och vad du bör tänka på inför ditt köp.

Varför ska man ha en äggkokare?

Med en äggkokare får du perfekt ägg, varje gång. Löskokta, mellankokta eller hårdkokta? Du bestämmer! Du slipper dessutom hålla koll på koktiden då äggkokaren på eget bevåg informerar om när äggen är klara, vanligtvis via en ljudsignal men ibland även via en lampa. När äggkokaren kokat klart äggen stänger den av sig själv, vilket innebär att du slipper oroa dig för att glömma bort kokande vatten. Att använda en äggkokare är dessutom mycket mer energieffektivt än att koka äggen i kastrull, vilket kräver ca 4 gånger mer energi. När du köper en äggkokare får du dessutom ofta ett medföljande mätglas, vilket gör att du inte behöver använda mer vatten än nödvändigt. Ytterligare en fördel med att använda en äggkokare istället för att koka äggen i en kastrull är att risken för att äggen spricker minskar avsevärt.

Hur fungerar en äggkokare?

I stort sett alla äggkokare fungerar på liknande sätt. Äggkokaren består av en liten kokplatta, en ägghållare och ett lock. Äggen placeras i den slutna behållare där du tillsätter vatten. Hur mycket vatten du ska tillsätta beror på hur många ägg som ska kokas samt hur lösa eller hårdkokta du vill att dina ägg ska bli. Vattnet förångas, kondenserar på äggen och rinner sedan ner på botten. En del av vattenångan försvinner också genom locket. När vattnet kokat bort är äggen klara och apparaten ger ifrån sig en signal. Koktiden varierar mellan olika äggkokare, men räkna med cirka 6-8 minuter för löskokta ägg. Tiden gäller oavsett hur många ägg du kokar.

Vad ska man tänka på när man köper en äggkokare?

Att hitta rätt äggkokare handlar om att matcha dina egna önskemål och preferenser med rätt produkt. Nedan går vi igenom vad du ska tänka på inför ditt köp för att du ska hitta rätt modell för dig.

Storlek och kapacitet

Äggkokare finns i många olika varianter där den främsta skillnaden mellan de olika alternativen är dess kapacitet. Du kan välja mellan allt från små apparater som kokar 1 ägg i taget till stora köksapparater som rymmer upp till 10 ägg. Hur stor äggkokare du ska ha är givetvis beroende av hur många ägg du planerar att koka åt gången. Tänk även på att äggkokaren ska förvaras någonstans.

Användarvänlighet

Krångliga köksapparater riskerar ofta att stå oanvända i ett skåp. Se därför till att välja en modell som är lätt att använda, och inte minst rengöra. De flesta äggkokare är lätta att rengöra för hand. Som med alla elektroniska produkter är det dock viktigt att den inte hanteras med vatten mer än på det sätt som klart och tydligt framgår i bruksanvisningen. Ta alltid ur stickproppen ur väggen, låt äggkokaren svalna och töm den på vätska innan du påbörjar rengöringen.

Pris

Hur avgörande priset är för ditt köp är givetvis individuellt. I dag finns det enkla modeller i plast för en hundralapp och lyxigare modeller i rostfritt stål för ca 500 kronor. Priset är främst beroende på kapacitet och design.

Material och utseende

Om du värdesätter design och utseende så är detta givetvis en faktor att ha i åtanke. Det stora utbudet av alternativ gör att det garanterat finns en design som passar dina önskemål. En modell i rostfritt stål är ett stilrent alternativ, produkter i rostfritt stål är dessutom ofta enklare att hålla rena.

Bäst i test: Champion CHEB100

Champion CHEB100
Delad vinnare Råd & Rön 2021 Snygg design Enkel att använda 1-7 ägg

Bäst äggkokare just nu är denna modell från Champion som förutom att den har bäst design också gör perfekta ägg samtidigt som den är enkel att använda.

Betyg
Billigast pris Pricerunner