Bäst cykelhållare 2023

Uppdaterad 2023-06-09
Sammanfattning

Cykelhållare till bil finns i två varianter, dragkroks- eller takfäst hållare. Dragkrokshållare är billigare men inte lika säkra och kan även skada bilens lack. Takfästa kostar lite mer men gör att cyklarna står säkrare och du kan även komma åt bakluckan. Bäst cykehållare är just nu två modeller från Thule, Thule Xpress 2 för dragkrok och Thule ProRide 598 för tak.

Bäst takmonterad cykelhållare

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Thule ProRide 598
Vinnare Råd & Rön 2017 Lätt att montera Högt kvalitetsintryck Stöldskydd

Bäst cykelhållare för dragkrok

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Thule Xpress 2 (tidigare 970)
Vinnare Råd & Rön 2015 Bra köp Taenk.dk 2015 Lätt att montera Ställ in vinkel på cyklar Dåligt stöldskydd
Det här ska du tänka på när du köper en cykelhållare

Med en cykelhållare till bilen kan du ta med dig cykeln vart du vill. Innan du köper en cykelhållare finns det dock en del saker som du bör överväga och jämföra. På en del cykelhållare sitter cyklarna dessvärre inte tillräckligt bra vilket innebär en risk för att både cyklarna och bilen skadas. Nedan går vi igenom vad du bör tänka på inför ditt köp.

Vad är en cykelhållare och hur fungerar den?

En cykelhållare används till att frakta en eller flera cyklar på bilen. Det finns många olika typer av cykelhållare där de allra flesta antingen fästs på bilens dragkrok eller monteras på taket av bilen. För att undvika att din cykel eller bil skadas är det viktigt att du väljer rätt typ av cykelhållare. Nedan guidar vi dig fram till rätt val av cykelhållare.

Vad ska man tänka på när man köper en cykelhållare?

Det första du bör fundera över är vad för typ av cykelhållare du vill investera i. En takmonterad eller en som monteras på din dragkrok. Nedan redogör vi för de olika alternativens för- och nackdelar.

Dragkroksmonterad cykelhållare

En cykelhållare som man fäster på bilens dragkrok är sällan speciellt dyra. De är dessutom lätta att montera och enkla att använda. Nackdelen med en cykelhållare på dragkrok är att cyklarna inte är helt fixerade och således kan röra på sig. Det händer att cykelpedalen som sitter närmast bilen repar lacken och cyklarna kan också skava mot varandra om du transporterar mer än en cykel. Var också uppmärksam på att din cykel kan täcka registreringsskylten, vilket är olagligt.

Fördelar med dragkroksmonterad cykelhållare:

 • Ofta billiga i inköp 
 • Lätta att montera 
 • Enkla att använda

Nackdelar med dragkroksmonterad cykelhållare: 

 • Risk att skada cykeln 
 • Risk att skada bilen 
 • Risk att täcka registreringsskylten

Takmonterade cykelhållare

Om du planerar att ta med dig cykeln på semestern är en takmonterad cykelhållare troligtvis ditt bästa alternativ. Trots att den är något krångligare att montera på bilen än den dragkroksmonterade har den många fördelar om du använder den ofta. En betydande fördel är att cyklarna inte skaver lika mycket mot varandra som när du använder en dragkroksmonterad variant. De blir inte heller lika smutsiga då de är långt från vägbana och avgasrör. Cyklarna är dessutom inte ivägen när du ska öppna bagageluckan och du slipper att oroa dig för att täcka registreringsskylten, vilket kan resultera i böter.

Fördelar med takmonterade cykelhållare: 

 • Cyklarna skaver mindre mot varandra 
 • Cyklarna blir inte lika smutsiga 
 • Cyklarna är inte ivägen när du ska öppna bagageluckan. 
 • Du riskerar inte att täcka registreringsskylten.

Nackdelar med takmonterade cykelhållare: 

 • Krångligare att montera än en dragkroksmonterad variant

Pris och kvalité

Hur mycket pengar du vill, och har möjlighet, att lägga på en cykelhållare är givetvis individuellt. En dragkroksmonterad kostar inte speciellt mycket medan priset på en takmonterad cykelhållare varierar från ca 200 kronor upp till 2000 kronor. Råd och Röns test av takmonterade cykelhållare visar att de som kostar 600 kronor och uppåt är avsevärt bättre än modellerna som är billigare. Cykelhållare i de övre prisspannet håller högre kvalité och är mer robusta. Vidare finns det ett tydligt samband mellan priset på en cykelhållare och dess säkerhet samt hur enkla eller svåra de är att montera.

Säkerhet

En viktig aspekt att ta hänsyn till när det kommer till cykelhållare är stöldrisken. Här finns det ett tydligt samband med priset. En cykelhållare i det övre prisspannet har ofta lås som låser fast såväl cykel som hållare i bilen och är således mer stöldsäkra. Om du har möjlighet att investera i en cykelhållare med lås är det något vi verkligen rekommenderar. Det blir garanterat billigare än om din cykel blir stulen!

Montering

Som tidigare nämnts är en dragkroksmonterad cykelhållare lättare att montera än en takmonterad cykelhållare. Hur enkelt det är att montera en takmonterad cykelhållare kan dock variera beroende på vilken modell du väljer. Även här finns det en tydlig koppling till priset, där cykelhållarna i den högre prisklassen är betydligt enklare att montera än de billigare alternativen.

Går det att använda en cykelhållare för en elcykel?

Om du väljer rätt typ av cykelhållare går det ofta alldeles utmärkt att transportera en elcykel. Tänk dock på att elcyklar är ganska stora, breda och tunga. Se därför till att välja en modell med tillräckligt utrymme där dina cyklar passar väl i hjulhållarna och dess remmar. Vi rekommenderar att du gör en provmontering hos en återförsäljare inför ditt köp. Vidare är det viktigt att den maximala vikten inte överskrids och att du orkar lyfta upp din cykel, då elcyklarna ofta är betydligt tyngre än vanliga cyklar.

Bäst takmonterad cykelhållare: Thule ProRide 598

Thule ProRide 598
Vinnare Råd & Rön 2017 Lätt att montera Högt kvalitetsintryck Stöldskydd

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Bäst cykelhållare för dragkrok: Thule Xpress 2 (tidigare 970)

Thule Xpress 2 (tidigare 970)
Vinnare Råd & Rön 2015 Bra köp Taenk.dk 2015 Lätt att montera Ställ in vinkel på cyklar Dåligt stöldskydd

Nyaste versionen av testvinnaren Thule Express 970.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd & Rön test av cykelhållare för dragkrok 2015

Cykelhållare för dragkrok testades senast år 2015 av Råd & Rön där en modell från Thule vann. I testet undersöktes hur lätt det var, och hur snabbt det gick att montera dragkroken, konstruktionens stabilitet och stöldskydd, samt hur enkel dragkroken var att hantera.

Råd & Rön test av cykelhållare för takmontering 2017

I sitt test av takmonterade cykelhållare har Råd & Rön testat varje cykehållare för hur lätt det var att först montera den, hur stabil och stöldskyddad konstruktionen är, samt om det är lätt att fästa på cyklarna och därefter köra med dem på taket.