Bäst soundbar 2023

Vi listar de soundbars (ljudlimpor) som har fått bäst i test. Vinnaren är en extremt prisvärd modell från Samsung.

Uppdaterad 2023-06-08
Sammanfattning

Bäst soundbar just nu är Samsung HW-Q810B som ger fantastiskt ljud för pengarna samtidigt som den är enkel att använda och installera.

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Samsung HW-Q810B
Topprankad Råd & Rön 2023 Tidigare modell bäst i test Which.co.uk 2023 Topprankad Taenk.dk 2022 Imponerande ljudkvalitet Mycket för pengarna
Köpguide soundbar

Många gånger kan ljudet i TV:ns högtalare upplevas platt och otillräckligt för att få en mäktig filmupplevelse. Din filmupplevelse hemma kan dock förbättras avsevärt med bra ljud från en soundbar. Nedan redogör vi för hur en soundbar fungerar och hur de skiljer sig från vanliga högtalare. Vi går även igenom vilka faktorer du bör ta hänsyn till när du väljer mellan olika alternativ.

Vad är en soundbar?

En soundbar är en kompakt allt-i-ett-högtalare som ger betydligt bättre ljud än en TV:s inbyggda högtalare. En soundbar monteras vanligtvis precis framför, under eller ovanför din TV. Soundbars har flera kanaler, eller högtalare, som alla representerad av nummer som 2.0 och 5.1. Siffrorna representerar hur många högtalare för olika riktningar ljudfältet har och om det finns en subwoofer eller inte. Exempelvis betyder 5.1 att det finns fem högtalare, till vänster, till höger, i mitten och två i ryggen samt en subwoofer.

Hur fungerar en soundbar?

Det finns flera typer av soundbars som fungerar på lite olika sätt: soundbars utan subwoofer, soundbars med subwoofer och soundbars med bioljud. Soundbars med en extern subwoofer är vanligtvis trådlösa, om man bortser från elkontakten. Denna typ av soundbar ger ofta lite mer djup i ljudet vad gäller kraft och bas. En soundbar utan subwoofer kan fortfarande ge dig en bra ljudupplevelse, beroende på hur många högtalare den har. Soundbars utan subwoofer är dessutom mer kompakta och utrymmesbesparande då du endast behöver en enhet. Letar du efter ett system med ett realistiskt 3D-ljud ska du leta efter en soundbar med bioljud. Dessa soundbars har Dolby Atmos. Med Dolby Atmos får du ett bättre surroundljud som ger en känsla av att det som sker på skärmen också är runt omkring dig.

Hur kopplar man en soundbar?

En soundbar kan kopplas på flera olika sätt. Nedan redogör vi för de olika alternativen.

HDMI-ARC

ARC står för Audio Return Channel. Med ARC ansluter du bara soundbaren till din TVs ingång för ljudåtergångskanalen med en HDMI-kabel. Du behöver alltså inga ytterligare kablar. Soundbaren kan ge högkvalitativt ljud och video till din TV samtidigt som ljudet skickas från TVn till soundbaren - allt med samma HDMI-port.

Optisk kabel

En optisk port gör att du kan skapa en solid anslutning mellan din TV och soundbar, det är också en av de enklaste och mest pålitliga anslutningarna som finns. Den har dock inte brandbredden för att sända en 5.1-signal.

Trådlös anslutning

Om du vill kunna strömma ljud direkt från din telefon, dator eller surfplatta så bör du leta efter en soundbar med trådlös anslutning. De allra flesta soundbars har stöd för Bluetooth. WiFi-aktiverade soundbars erbjuder ofta också avancerade appkontroller och multirumsfunktioner.

Hur bra är en soundbar jämfört med vanliga högtalare/hemmabiosystem?

Funderar du över att investera i en soundbar eller vanliga högtalare, även kallat hemmabiosystem, men är osäker på vad du ska välja? Svaret är som med så mycket annat att -det beror på.

En soundbar ger bättre ljudkvalité än en TV-högtalare. De är dessutom enkla att ställa in och montera samtidigt som de kräver minimal kabeldragning. Eftersom en soundbar innehåller flera högtalare i ett är de dessutom kompakta och stilrena. Många soundbars finns även att köpa till rimliga priser.

Vill du däremot skapa en riktig hemmabioupplevelse bör du överväga att investera i ett komplett högtalarsystem, då det ger en bättre surroundupplevelse än en soundbar. Hemmabiosystem brukar ha formen av en Blu-ray eller DVD-spelare tillsammans med en förstärkare och flera högtalare. Du kan även välja bland olika surroundalternativ beroende på rummets storlek där du planerar att montera dem. Nackdelen med denna lösning är att det kräver många komponenter för att få till surroundupplevelsen. Installationsprocessen, för att maximera ljudet och ställa in högtalarna för bästa ljud kan dessutom upplevas komplicerad.

Fördelar med en en soundbar 

  • Ger bättre ljudkvalité än en TV-högtalare 
  • Enkel att ställa in och montera 
  • Kräver minimal kabeldragning 
  • Kompakt och stilren 
  • Finns att köpa till rimliga priser

Nackdelar med en soundbar 

  • Många modeller erbjuder inte den bästa surroundljudupplevelsen

Fördelar med vanliga högtalare/hemmabiosystem 

  • Exceptionell surroundljudupplevelse 
  • Olika surroundalternativ baserat på rumsstorlek (5.1, 7.1, 9.1)

Nackdelar med vanliga högtalare/hemmabiosystem 

  • Kräver många komponenter 
  • Komplicerad installation - kräver många sladdar om du inte väljer ett trådlöst alternativ

Vad ska man tänka på när man köper en soundbar?

Ljudkvalitet

När du ska investera i en soundbar är självklart ljudkvaliteten i relation till priset en av de främsta faktorerna att ta hänsyn till. Alla soundbars erbjuder stereoljud. Många modeller har också tillval som “3D” eller “surroundljud” där ljudet behandlas digitalt för att uppnå en virtuell surroundljudeffekt. Ljudkvalitén kan variera kraftigt beroende på vilken soundbar du väljer att investera i. Om perfekt ljud är primärt för dig rekommenderar vi att du lägger några kronor extra på en bättre soundbar med fler inbyggda högtalare.

Subwoofer

Många soundbars har en separat subwooferhögtalare som innehåller en högtalare som kan producera lågfrekventa ljud (bastoner) mer effektivt än de mindre högtalarna i huvudenheten. Soundbars med en subwoofer ger därmed mer djup i ljudet vad gäller kraft och bas. Fundera över om detta är något som som du önskar och värderar.

Anslutningsmöjligheter

När du letar efter en soundbar är det viktigt att granska dess anslutningsmöjligheter. Nyare modeller är vanligtvis utrustade med färre och enklare anslutningar. Detta eftersom soundbars vanligtvis används i direkt anslutning till TVn. Om du har många teknikprylar på din TV-hylla, exempelvis spelkonsoler, så behöver du en modell med flera HDMI-portar.

Funktioner

Inför ditt köp bör du även överväga vilka funktioner du vill att din soundbar ska vara utrustad med. Många moderna soundbars erbjuder streaming via Bluetooth eller WiFi vilket innebär att du kan streama ljud trådlöst från din telefon, surfplatta eller dator. En del soundbars är även utrustade med röstassistens. En röstassistent är uppkopplad till internet och kan hjälpa dig med diverse uppgifter, exempelvis höja eller sänka ljuidet. Alexa och Google Assistant är de vanligaste varianterna.

Design

En soundbar monteras vanligtvis precis framför, under eller ovanför din TV. Fundera över vilken design som passar bäst hemma hos dig. Det stora utbudet av alternativ gör att det garanterat finns en modell som möter dina preferenser

Bäst i test: Samsung HW-Q810B

Samsung HW-Q810B
Topprankad Råd & Rön 2023 Tidigare modell bäst i test Which.co.uk 2023 Topprankad Taenk.dk 2022 Imponerande ljudkvalitet Mycket för pengarna

Trådlös soundbar som är enkel att använda och ger dig imponerande ljud oavsett om du ser på film eller lyssnar på musik. Denna soundbar är bäst i test 2023 eftersom de ger oerhört mycket för pengarna.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd & Röns test av soundbars (ljudlimpor) 2023

I en undersökning av ljudlimpor hos Råd & Rön av 50 testade soundbars (ljudlimpor) får en modell från Devialet högst betyg men den kostar nästan 4 gånger så mycket som Samsung HW-Q810B som nästan får lika högt betyg. I testet betygsattes soundbars baserat på ljudkvalitet, hanterbarhet, energiförbrukning och mångsidighet. För att testa soundbarens ljudkvalitet gjordes både tekniska tester och ett baserat av en ljudpanel som fick lyssna på ljudkvaliteten hos film och musik.

Which.co.uk test av soundbars

Brittiska Which.co.uk har testat soundbars baserat på ljudkvalitet, användarvänlighet och funktionalitet. Modellen från Samsung får högst betyg för dess mäktiga ljud, enkelhet att använda och att den fungerar bra för både film och musik.