Bäst trådlösa högtalare (wifi & bluetooth)

Publicerad 2022-01-12
Sammanfattning

En bluetooth högtalare kostar i dag från en tusenlapp till tiotusentals kronor och bäst i test är modeller från Bang & Olufsen samt Naim Audio.

Mest valuta för pengarna får du just nu med Google Nest Audio, men då får du räkna med att din data samlas in. Google Nest Audio har en ljudkvalitet som är i nivå med bluetooth-högtalare som kostar fem till tio gånger så mycket, så om du är okej med att Google samlar in din data kan du köpa en trådlös högtalare med väldigt bra ljud till ett mycket lågt pris.

Denna sida fokuserar på el-anslutna bluetooth-högtalare  som går att använda som allt-i-ett-högtalare. Om du istället letar efter bluetooth högtalare som du kan ta med dig kan du gå in på portabla bluetooth-högtalare.

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Bang & Olufsen Beoplay M5
Vinnare Råd & Rön 2021 Högt betyg Taenk.dk 2018 Högst ljudkvalitet enligt experter Styr ljudet med bluetooth, airplay, chromecast, spotify eller den egna appen Ej batteri
Naim MU-SO QB
Vinnare Taenk.dk 2018 Högt betyg Råd & Rön 2021 Grymt ljudkvalitet Styr med bluetooth, airplay, spotify, chromecast eller egen app Ej batteri
Google Nest Audio
Bästa köp Råd & Rön 2021 Högt betyg M3 2021 Väldigt mycket ljud för pengarna Insamling av data Ej batteri
Köpguide trådlösa högtalare

Oavsett om du lyssnar på Beyoncé, Beatles eller Beethoven så håller du säkert med om att bra musik inte bara förgyller livet, utan även fyller en mängd funktioner såsom att ge tröst eller skapa partystämning. Med dagens trådlösa högtalare för hemmet har det dessutom aldrig varit enklare att integrera dina favoritlåtar i din vardag. Men hur fungerar en trådlös högtalare och hur väljer man rätt bland alla alternativ? I vår köpguide går vi igenom vad det finns för olika typer av trådlösa högtalare och hur de fungerar. Vidare redogör vi för vad du bör tänka på för att välja rätt modell utifrån dina preferenser.

Hur fungerar en trådlös högtalare?

De vanligaste typerna av trådlösa högtalare för hemmet använder antingen WiFi eller Bluetooth. En trådlös WiFi-högtalare ansluter till ditt hemnätverk och eftersom de ofta drivs med växelström kräver de i många fall ett uttag. Många Wifi-högtalare har även stöd för Airplay, Apples egna funktion för att skicka filer, musik och video över WiFi. Om du har en iPhone, iPad eller MacBook blir det därmed extra enkelt att streama musik till din högtalare. Du kan även använda Spotify Connect för att exempelvis justera volymen på högtalaren från din mobil. Fördelen med denna typ av högtalare är att du kan streama till flera högtalare, exempelvis i olika rum, samtidigt. Tekniken har dessutom en längre räckvidd än Bluetooth. En typisk WiFi-installering kräver att du laddar ner en smartphone-app och följer ett visst antal steg där du exempelvis väljer ett nätverks-ID och att anger ett lösenord.

Bluetooth

Bluetooth-högtalare paras direkt med en enhet, exempelvis en smartphone, ipad, dator eller projektor. Bluetooth-högtalare är ofta batteridrivna och tenderar att vara mer kompakta än WiFi-alternativ. Tekniken fungerar alltså med ett brett utbud av mobila enheter. Bluetooth-högtalare är dessutom ofta billigare än WiFi-högtalare samtidigt som det ofta är enklare att ansluta via Bluetooth än via WiFi. Den främsta nackdelen med den här typen av högtalare är att du endast kan strömma ljud från din enhet till en högtalare åt gången. Räckvidden är dessutom något mer begränsad vilket inte ger dig en lika stor flexibilitet.

En del trådlösa högtalare erbjuder båda anslutningsalternativen vilket ger dig en större flexibilitet. När du är ensam hemma kan du dra nytta av ditt starka WiFi, men om till exempel en vän på besök snabbt vill kunna streama en låt från sin telefon så kan det göras snabbt och enkelt via Bluetooth.

Vad ska man tänka på när man köper en trådlös högtalare?

Ljudkvalité

Ljudkvalitén kan variera påtagligt mellan olika modeller beroende på hur högtalarna är designade för att styra ljudet. En del högtalare projicerar bara ljud i en riktning, medan andra modeller projicerar ljud i flera riktningar. En högtalare som styr ljud i flera riktningar ger dig ett mer omfångsfullt och djupare ljud. Vi rekommenderar även att du läser tester och recensioner för att få en bättre förståelse för variationen i ljudkvalitén mellan dina aktuella alternativ.

Storlek och design

Trådlösa högtalare av god kvalitét säljs i en mängd olika former, färger och storlekar. Fundera över vad som passar bäst i ditt hem. Tänk dock på att en snygg högtalare inte nödvändigtvis är den bästa. Vidare bör du överväga hur stor högtalare du ska investera i. Ljudkvalitén påverkas givetvis av storleken, men det är inte den enda faktorn som spelar in. Även design, märke och funktioner spelar en avgörande roll för priset. Utgå därför inte ifrån att du måste köpa den största modellen för att få bra ljud.

Ingångar och utgångar

De flesta trådlösa högtalarna har extra ljudingångar som kan användas för att ansluta olika former av utrustning direkt till enheten via en kabel, exempelvis en TV. Vissa modeller kan till och med ladda andra enheter via en USB-port. Fundera gärna på om det kan vara värdefullt för dig, innan du bestämmer dig för vad du skall köpa.

Funktioner

Du bör även ta ställning till vilka extra funktioner som du är i behov av, eller önskar, i din nya trådlösa högtalare. Det stora utbudet av alternativ gör att det idag erbjuds en mängd olika funktioner. Många modeller har exempelvis en inbyggd röstassistent samt en mikrofon som gör att du kan ge kommandon till den. Funktionen fungerar exempelvis för att sänka eller höja musiken, byta låt eller helt stänga av ljudet. Precis som när du använder Google Assistant eller Siri i mobilen, fast du slipper leta rätt på telefonen. Andra modeller erbjuder istället en liten fjärrkontroll. En populär funktion som erbjuds i en del trådlösa högtalare är en inbyggd radio. Ytterligare en funktion som kan vara intressant är NFC, Near Field Communication. Funktionen innebär att du kan koppla ihop två enheter genom att gnugga dem mot varandra. Förutsättningen för att detta ska fungera är att båda enheterna har stöd för NFC.

(Vattentålighet)

Om du planerar att använda din trådlösa högtalare i badrummet rekommenderar vi att du väljer en stänktålig modell. IP-klasserna är uppbyggda på så sätt att den första siffran anger skydd mot inträngande föremål, exempelvis damm, medan den andra siffran anger skydd mot vatten. Ju högre siffror högtalaren har, desto bättre skydd har den.

Vattentålighet: 

  • Ingen = IPX0 
  • Låg = IPX1-3 
  • Medel = IPX4-6 
  • Hög = IPX7<

Bäst i test: Bang & Olufsen Beoplay M5

Bang & Olufsen Beoplay M5
Vinnare Råd & Rön 2021 Högt betyg Taenk.dk 2018 Högst ljudkvalitet enligt experter Styr ljudet med bluetooth, airplay, chromecast, spotify eller den egna appen Ej batteri

Denna stilrena trådlösa högtalare från Bang & Olufsen får bäst i test baserat på ljudkvalitet och helhetsintryck.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd & Rön test av trådlösa högtalare

I Råd & Röns test har en testpanel utvärderat ljudkvaliteten hos trådlösa högtalare. I testet bedömdes också högtalarna utifrån funktioner som anslutningsfunktioner och appstyrning, samt varje modells helhetsintryck.

M3 test av Google Nest Audio

M3 ger Google Nest Audio betyget 4 av 5 och prisar den främst för sitt ljud, sin anonyma men stiliga design och att den kostar mycket mindre än konkurrerande modeller. Det som drar ner betyget är att Google Nest Audio saknar usb-c-ingång, har lite för dova färger och att basen i högtalaren inte levererar.

Taenk.dk test av trådlösa högtalare

Danska Taenk.dk har testat 96 trådlösa högtalare baserat på ljudkvalitet, användarvänlighet, egenskaper och energiförbrukning. I testet fick modeller från Naim Audio och Bang & Olufsen bäst betyg sett till ljudkvalitet. Vinnare i andra kategorier kom från Ultimate Ears, JBL, Yamaha och Apple.