Bäst bluetooth-högtalare 2022

Publicerad 2022-01-24
Sammanfattning

Bäst bluetooth-högtalare för hemmet är just nu Dali Katch G2 som förutom har snyggast design även har ypperlig ljudkvalitet. Detta är dock inte högtalaren för dig med smal plånbok då den är flera gånger dyrare än andra alternativ.

Om du istället vill ha en bluetooth-högtalare för utomhus eller att ta med dig till stranden rekommenderar vi JBL Charge 5 som får bäst i test. Denna högtalare är vattentät och kombinerar bra ljudkvalitet med bra batteritid.

Bäst för hemmet

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Dali Katch G2
Klart ljud Snygg design Dyr Endast bluetooth

Bäst i test utomhus

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: JBL Charge 5
Mycket bra ljudkvalitet Väldigt prisvärd Tung att bära med
Köpguide bluetooth-högtalare

Den snabba teknikutvecklingen har gjort att det idag finns ett stort utbud av bluetooth-högtalare på marknaden. Oavsett om du vill ha med dig högtalaren på resan, i bilen, till stranden eller i trädgården så finns det garanterat en modell som passar dig. Beroende på dina önskemål och behov finns det dock en del faktorer som du bör överväga inför ditt köp. Nedan guidar vi dig fram till det bästa alternativet för dig.

Bluetooth eller WiFi - vad är skillnaden?

Både Bluetooth och WiFi är standard för de flesta trådlösa enheter och är helt enkelt olika standarder för trådlös kommunikation. Den främsta fördelen med en trådlös WiFi-högtalare är att du kan streama musik till flera högtalare samtidigt, exempelvis i olika rum i hemmet. Många Wi-Fi-högtalare har även stöd för AirPlay, Apples egna funktion för att skicka musik, video och filer över WiFi. Om du har en Apple enhet, exempelvis en iPhone eller en MacBook, blir det därmed extra enkelt att streama musik till din högtalare. Du kan i de allra flesta fallen även använda Spotify Connect för att exempelvis justera volymen på högtalaren från din mobil. Tekniken har dessutom en längre räckvidd än bluetooth. Högtalare med stöd för wifi drivs dock ofta med ström vilket innebär att de kräver ett eluttag. 

Bluetooth-högtalare, som vi fokuserar på i denna artikel, fungerar med hjälp av radiofrekvenser och drivs med hjälp av ett batteri. Den kan också enkelt paras ihop med en annan enhet, exempelvis din smartphone, ipad, dator eller projektor. Det innebär att du kan ta med en Bluetooth-högtalare i princip vart som helst, utan att vara beroende av ström.  Den främsta nackdelen med den här typen av högtalare är att du endast kan strömma ljud från din enhet till en högtalare åt gången. Du får dessutom en något mer begränsad räckvidd än med en WiFi-högtalare.

Vad ska man tänka på när man köper en bluetooth-högtalare?

När du ska köpa en bluetooth-högtalare är det viktigt att du hittar en bra kombination av teknik, ljudkvalité, design samt drifttid utifrån dina preferenser. Olika faktorer kan naturligtvis vara mer eller mindre viktiga för dig men det är oavsett val viktigt att du väljer en modell som är anpassad efter den miljö där du kommer att använda din högtalare. Nedan går vi igenom de främsta faktorerna som du bör överväga inför ditt köp av en Bluetooth-högtalare.

Användningsområde

Vilken bluetooth-högtalare som du bör investera i är till stor del beroende av vart du planerar att använda den. Inomhus, utomhus, i badrummet eller i bastun? Design, storlek, olika tekniska specifikationer och funktioner kan vara mer eller mindre viktiga beroende på användningsområde. Om du letar efter en bluetooth-högtalare att använda i badrummet eller i bastun så är det exempelvis viktigt att välja en vattentålig modell. Ska du däremot främst använda högtalaren inomhus spelar troligtvis faktorer som design och ljudkvalité större roll. Planerar du att använda högtalaren utomhus så är det extra viktigt att du väljer en modell med bra ljud då ljudet lätt försämras av väder och vind.

Utomhus

En av de främsta fördelarna med en bluetooth-högtalare är att den är portabel, och därmed kan hänga med på diverse utflykter. Vill du kunna använda din högtalare utomhus så finns det dock ett flertal faktorer att ta hänsyn till. De bästa utomhushögtalarna kombinerar bra ljud med ett robust skydd mot väder och vind. Planerar du att använda högtalaren utomhus året runt så rekommenderar vi att du väljer en modell med hög IP-klassning. Ska högtalaren istället främst användas på kortare utomhusutflykter så räcker det kanske med ett stänkskydd som skyddar mot oförutsägbara regnskurar.

Inomhus

En bluetooth-högtalare passar inte bara till stranhänget eller på picknicken. Det stora utbudet av alternativ innebär att det finns en mängd modeller som passar utmärkt även för inomhusbruk. Vill du ha en lite enklare modell kan det vara en bra idé att välja en högtalare med handtag, på så sätt kan du lätt bära med den när du förflyttar dig mellan olika rum i huset. Vill du däremot ha ett mer avancerat högtalarssystem, som garanterar att musiken flödar i husets alla rum samtidigt, så rekommenderar vi att du väljer en högtalare med flerrumssystem. Dessa system kräver givetvis att du instalerar högtalare i flera delar av huset, som sedan kopplas ihop. För att använda denna typen av system behöver högtalaren även kunna ansluta via WiFi. Många trådlösa högtalare med stöd för anslutning via såväl bluetooth som WiFi har även stöd för AirPlay, Apples egna funktion för att skicka filer, musik och video.

I våtutrymmen

Vill du leva ut din inre popstjärna genom att sjunga till favoritlåtarna i duschen? Älskar du att lyssna på en podcast när du bastar? Eller behöver du helt enkelt en högtalare som tål stänk från diskhon i köket? Oavsett vad så behöver du en vattentålig högtalare som inte är ansluten till el. Ska du använda högtalaren i våtutrymmen så rekommenderar vi dessutom att du väljer en modell med knappar på själva högtalaren. På så sätt kan du enkelt hoppa över låten som förstör ditt popstar-moment utan att behöva sträcka dig efter en handduk, för att sedan hitta telefonen.

Ljudkvalité

En av de mest uppenbara faktorerna att ta hänsyn till när du ska köpa en Bluetooth-högtalare är dess ljudkvalité. Högtalarens ljud är till stor del beroende av hur den är designad för att styra ljudet. Bäst ljudkvalité har högtalare som styr ljud i flera riktningar. Då ljudkvalitén kan skilja sig markant mellan olika modeller rekommenderar vi att du jämför dina alternativ noga. Hur bra ljudkvalité du faktiskt är i behov av är givetvis även beroende på hur du planerar att använda din högtalare. Ska högtalaren exempelvis spela jazzmusik i köket när du lagar mat så är du troligtvis inte beroende av lika bra ljudkvalité och bas som om du planerar att använda högtalaren till stora fester. Tänk även på att vinden lätt kan försämra ljudet om du använder högtalaren utomhus.

Storlek - stor vs liten högtalare

Bluetooth-högtalare finns i olika storlekar och former. Ljudkvalitén påverkas påtagligt av storleken och generellt sett kan en större högtalare spela högre musik än en liten modell. En stor högtalare har ofta ett inbyggt bassystem, medan mindre modeller ofta är beroende av en baslåda för att kunna producera basen. Ju mindre högtalaren är, desto mer beroende är den av baslådan. För mycket små högtalare spelar även placeringen av baslådan en avgörande roll för ljudet.

Vilken storlek som passar dig bäst är dock till stor del beroende av hur du tänkt att använda din högtalare. En lite mindre högtalare är givetvis smidigare att ta med sig. Planerar du exempelvis att ha med högtalaren på olika utflykter kan det därmed vara fördelaktigt att välja en lite mindre modell. Ska du däremot främst använda högtalaren i trädgården, på balkongen eller inomhus så kan det vara värt att investera i en lite större modell, som ger en bättre ljudupplevelse.

Batteri

Inför ditt köp är det även viktigt att du undersöker de olika alternativens tekniska specifikationer. En av de mest avgörande tekniska specifikationerna när det kommer till bluetooth-högtalare är dess drifttid, det vill säga hur länge batteriet håller för uppspelning av ljud. För att du ska kunna njuta av din trådlösa högtalare en längre tid är batteritiden givetvis avgörande. Undersök även om batteritiden påverkas negativt av väder och vind. Ska högtalaren främst användas hemma är batteritiden kanske inte av lika stor vikt då den lätt kan laddas. Planerar du däremot att ta med högtalaren på långa utflykter kan lång batteritid vara desto viktigare. Även här är det således viktigt att du funderar över högtalarens främsta användningsområde.

Vattentålighet

En annan viktigt teknisk specifikation att ta hänsyn till är högtalarens IP-klassning, det vill säga hur väl bluetooth-högtalaren tål vatten. En del bluetooth-högtalare är stänktåliga, vissa till och med helt vattentåliga. Detta kan vara en viktig egenskap för dig som exempelvis planerar att använda din högtalare på stranden, på båten, vid poolen eller utomhus en sommarkväll i Sverige. IP-klasserna är uppbyggda så att den första siffran anger skydd mot inträngande föremål, exempelvis damm, och den andra siffran anger skydd mot vatten. Ju högre siffror högtalaren har, desto bättre skydd har den.

Riktmärken klassificering för vattentålighet

Ingen = IPX0 

Låg = IPX1-3 

Medel = IPX4-6 

Hög = IPX7<

Funktioner

Du bör även undersöka vilka funktioner som erbjuds. Fundera över vad som är mer eller mindre viktigt för dig. En del bluetooth-högtalare kan exempelvis utöver bluetooth även anslutas via WiFi. En stor fördel med detta är att du kan streama musik till flera högtalare i olika rum samtidigt. En annan populär funktion som erbjuds i många modeller är en inbyggd röstassistent samt en mikrofon som gör att du kan ge kommando till högtalaren. Exempel på olika populära röstassistenter är Siri, Alexa och och Google assistant. Funktionen fungerar exempelvis för att sänka eller höja musiken, byta låt eller svara i telefon.

Det finns även bluetooth-högtalare med en inbyggd klocka och/eller lampa. Perfekt för dig som vill ha en högtalare på nattduksbordet. Vidare finns det modeller med stöd för trådlös laddning. Lyssnar du mycket på radio? Isåfall bör du välja en bluetooth-högtalare med en inbyggd sådan.

Bäst för hemmet: Dali Katch G2

Dali Katch G2
Klart ljud Snygg design Dyr Endast bluetooth

Dali Katch G2 kombinerar snygg design med utmärkt ljud. Detta är andra generationen av Dalis bluetooth-högtalare som får toppbetyg, men smakar det så kostar det. Denna högtalare är mycket dyrare än alternativen.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Bäst i test utomhus: JBL Charge 5

JBL Charge 5
Mycket bra ljudkvalitet Väldigt prisvärd Tung att bära med

JBL Charge 5 får högst betyg när portabla högtalare med stöd för bluetooth recenseras. Denna högtalare har mycket bra ljudkvalitet i förhållande till pengarna.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Taenk.dk test av 53 bluetooth-högtalare

När Taenk.dk testade bluetooth-högtalare skiljde sig modellerna mycket i både kostnad och storlek. Förutom ljudkvalitet testades även vikt, storlek och batteritid. Bäst i test var modeller från JBL, Sony och Ultimate Ears.

Råd & Rön test av 55 bluetooth-högtalare

I Råd & Röns test av bluetooth-högtalare var alla helt portabla och därmed batteridrivna. I testet fanns det ett samband mellan storlek och ljudkvalitet och vinnare var modeller från Dali Katch, Ultimate Ears och JBL.