Bäst sittvagn 2021

Här hittar du de sittvagnar som har fått högst betyg i olika tester.

Uppdaterad 2022-01-13
Sammanfattning

Den sittvagn som har fått bäst i test är just nu Baby Jogger City Elite 2 som kombinerar bra logistik med hög bekvämlighet för barn upp till 4 år. Denna sittvagn är enkel att rulla och ryggstödet går att justera steglöst.

Bäst i test

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Baby Jogger City Elite 2
Vinnare Taenk.dk 2021 Lättrullad Justera ryggstödet steglöst Mycket god komfort Inbyggt fotstöd Lite dyr
Baby Jogger City Tour LUX
Vinnare Pricerunner (2021) Vändbar sittdel Enkel att fälla ihop Ultrakompakt Mjuk framkörning
Köpguide sittvagn

Att köpa en sittvagn är ett av de större köpen som nästan alla föräldrar gör, kanske redan innan barnet har kommit. Idag finns det en mängd alternativ att välja bland på marknaden vilket självklart är positivt då det innebär att det garanterat finns en vagn som passar just era behov, samtidigt som det gör det allt svårare att välja. Vilken modell är bäst, vad behöver man för tillbehör och hur stor bör vagnen vara? Frågorna kan vara många, men vi hjälper er på vägen! Börja med att skriva en prioriteringslista där du noga funderar över vad som är viktigast för dig, pris, användarvänlighet, märke eller design?

Välj en vändbar sittvagn - eller en med barnet vänt mot dig

Vår rekommendation är att ni alltid ska välja en modell som är vänd så att ditt ansikte möter barnets, alternativt en vändbar vagn. Om barnvagnen är framåtvänd är risken stor att det blir för mycket intryck för barnet och barnet kan bli osäker på vart du är, vilket i sin tur kan orsaka onödig osäkerhet och stress. Ögonkontakt och samspel med det lilla barnet är ovärderligt.

En vagns storlek och specifikationer är en avgörande faktor. För att slippa otrevliga överraskningar kan det vara en bra idé att mäta hur stor vagnen kan vara för att få plats i bilen, hissen och dörröppningen. Om vagnen är tänkt till en nyfödd är en duovagn/kombivagn ett bra alternativ. På så sätt har man tillgodosett sitt vagnsbehov för ett bra tag framöver. Som liten kan bebisen ligga i vagnen, när den blir större kan du enkelt byta till sittdelen. Är barnet däremot redan ett par år när vagnen ska köpas kan ni köpa en sittvagn direkt. Tänk på att alltid kontrollera vagnens specifikationer för att se hur mycket vikt den klarar av.

Glöm inte att tänka på sittvagnens hjul

Något annat som är viktigt att fundera över är vart ni kommer att köra barnvagnen. Olika modeller och hjul passar olika bra beroende på underlaget. Om vagnen främst kommer att köras kortare sträckor i asfalterad miljö kan en vagn med enklare hjul räcka bra. Bor man i stadsmiljö är det en fördel om vagnen inte är för bred samt att handtagen kan vikas in på exempelvis bussen.

Om ni däremot planerar att gå långa skogspromenader eller liknande är det viktigt att välja ett stabilt alternativ med grövre hjul, gärna med luft i. En vagn med fyra hjul är mer stabil än en vagn med tre hjul. En trehjulsvagn är dock lättare att manövrera på små ytor. Här handlar det återigen om vad som är viktigast för er och vad som passar bäst i er vardag. Om ni är flera som ska köra vagnen rekommenderar vi att ni väljer en modell med ett justerbart handtag som kan ställas om efter längd. Detta låter kanske som en onödig detalj, men att gå långa promenader med en vagn där handtaget är för lågt eller för högt är minst sagt obekvämt. Testa även hur smidigt det är att fälla ihop vagnen. En del modeller kräver att du tar bort sittdelen varje gång den ska fällas ihop vilket tar onödig tid i en redan stressig småbarnsvardag. Slutligen kan vikten på barnvagnen vara mer eller mindre viktig beroende på om vagnen ska flyttas runt och bäras mycket eller inte.

När ni har kommit fram till vad som är viktigast för er är det dags att jämföra era alternativ. Skriv upp för- och nackdelar med ett par olika alternativ som fyller era behov. Lycka till!

Bäst i test: Baby Jogger City Elite 2

Baby Jogger City Elite 2
Vinnare Taenk.dk 2021 Lättrullad Justera ryggstödet steglöst Mycket god komfort Inbyggt fotstöd Lite dyr

Denna sittvagn har prisats för hur enkel den är att rulla och sin komfort. Fungerar för barn upp till 4 år.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Taenk.dk testar 14 sittvagnar

När Taenk.dk testade sittvagnar är det blandat bland tillverkarna i topp men högst betyg får City Elite 2 från tillverkaren Baby Jogger. Övriga tillverkare som hamnar i topp är Joie, Cybex och Thule.

Pricerunners test av 12 vändbara sittvagnar

I Pricerunners test av sittvagnar utmärkte sig två modeller, Baby Jogger City Tour Lux som fick bäst i test samt Joolz Hub+ som blev bästa premiumval. Dessa prisades främst för att de var kompakta när de var ihopfällda, hade bra ligglägen och var enkla att fälla ihop.