Bäst kaffekvarn 2022

Uppdaterad 2022-01-19
Sammanfattning

Bäst kaffe blir det om du själv maler bönorna men kvaliteten skiljer sig mellan olika kaffekvarnar. Krups GVX242 har fått bäst i olika tester men många användare har rapporterat att den går sönder med tiden. Detta gör att vi istället väljer att utse Wilfa WSCG2 till kaffekvarnen som är bäst i test, eftersom att den är nästan lika bra på att mala som modellen från Krups samtidigt som den håller över tid.

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Wilfa WSCG2
Andraplats Råd & Rön 2016 Andraplats Taenk.dk 2016 Maler jämnt utifrån ditt val av storlek Bra kvalitet Håller under lång tid
Krups GVX242
Bäst i test Råd & Rön 2016 Bäst i test Taenk.dk 2016 Maler jämnt med stora valmöjligheter Hög användarvänlighet Dålig konstruktion
Hur du väljer rätt kaffekvarn

För att uppnå den bästa koppen kaffe är inte kaffebönan den enda avgörande faktorn. Både typen av kaffekvarn och hur du maler kaffebönorna spelar stor roll för slutresultatet och det finns de som menar att en bra espressomaskin inte kommer till sin rätt om du inte har en bra kvarn, och maler kaffet själv. Ju mer avancerad en espressomaskin är, desto större är dessutom kravet på att ha en kaffekvarn som kan mala jämt och fint kaffe. För att du inte ska göra det vanliga misstaget och köpa en avancerad och dyr espressomaskin för att sedan köpa en kaffekvarn som inte håller måttet, går vi igenom vad du bör tänka på inför ditt köp. Vi redogör även för skillnaden mellan manuella kaffekvarnar och elektriska kvarnar som maler antingen med knivar eller malskivor.

Om du jämför egenmalda bönor med att köpa färdigmalet kaffe så får du ut betydligt mer smak ur bönan om du maler kaffet själv. En bra kaffekvarn maler nämligen kaffet så att mycket lite värme uppstår vilket gör att aromerna bevaras på ett bättre sätt samtidigt som kaffet får en bättre eftersmak. Som med det flesta materiella ting är valet av den bästa kaffekvarnen för dig beroende av dina behov och preferenser. För att vägleda dig fram till ditt köp går vi igenom faktorer som du bör ta ställning till.

Vad ska man tänka på när man köper en kaffekvarn?

Kvalité och pris

För att kunna navigera i djungeln av alternativ bör du börja med att fundera över vilken prisklass som känns rimlig för dig. Kaffekvarnar finns i många olika prisklasser där kvalité, modell och märke är de mest avgörande faktorerna. Om du har möjlighet rekommenderar vi dig att köpa en något dyrare modell, då dessa generellt håller högre kvalitet samt har en längre livstid än en billigare variant som riskerar att gå sönder inom några år. Att köpa en lite dyrare modell kan således bli billigare i längden.

Typ av kaffekvarn

Typen av kaffekvarn som du använder är på många sätt avgörande för att du ska kunna mala dina kaffebönor på rätt sätt så att de passar till den typ av kaffe som du föredrar. Det är viktigt att du tar reda på vilken malningsgrad din kaffebryggning kräver då olika bryggmetoder kräver olika typ av malt kaffe. Malningsgraderna av kaffe kan delas in i fyra olika kategorier:

  • Espressomaskin: Extra finmalet
  • Mokabryggare: Finmalet
  • Bryggkaffe: Medium
  • Pressobryggare: Grovmalet

Kaffekvarnar finns i tre huvudsakliga varianter: manuella där du vevar för hand eller elektriska med antingen knivar eller malskivor. En elektrisk kaffekvarn maler kaffebönorna snabbare än en manuell. Kaffekvarnar som maler kaffebönorna med knivar passar vid malning till kaffebryggare eller mokabryggare, men inte till användning av en espressomaskin då kvaliteten på malningsgraden inte blir tillräckligt jämn. Kaffekvarnar med malskivor underlättar malningsprocessen då du förinställer malningsgraden. En avgörande faktor hos kaffekvarnar som maler med malskivor är dess hastighet. Kaffekvarnar som maler kaffe med låg hastighet har mer kraftfulla motorer som vid lågt varv orkar driva stora mängder kaffe utan problem. Dessa kvarnar kan mala allt från grovt till mycket finmalet kaffe och antalet inställningsmöjligheter av malningsgrad är stort.

Storlek och kapacitet

Hur mycket kaffe som går att mala åt gånger varierar kraftig beroende på vilken modell du väljer. Är ni alltid många som dricker kaffe samtidigt så behövs därmed en kvarn med större kapacitet. Tänk dock på att kaffekvarnen tar plats och ska kunna förvaras någonstans.

Ljudvolym

Ljudvolymen kan vara en avgörande faktor för dig som ofta dricker kaffe när övriga i familjen sover, eller exempelvis på jobbet där kollegorna sitter och arbetar i närheten. Att hitta en helt tyst kaffekvarn är dock omöjligt då kaffebönorna är väldigt hårda vilket gör det omöjligt att mala dem helt ljudlöst. Om du vill köpa en kaffekvarn med så låg ljudvolym som möjligt bör du dock välja en kaffekvarn med malskivor som maler kaffet med låg hastighet.

Användarvänlighet

En allt för komplicerad kaffekvarn som är svår att rengöra riskerar att stå oanvänd i ett hörn eller skåp. Tänk därför på att välja en modell som är lätt för dig att förstå och som kan rengöras på ett hyfsat smidigt sätt.

Bäst i test: Wilfa WSCG2

Wilfa WSCG2
Andraplats Råd & Rön 2016 Andraplats Taenk.dk 2016 Maler jämnt utifrån ditt val av storlek Bra kvalitet Håller under lång tid

Denna modell får bäst i test på grund av sin goda förmåga att mala kaffe, sin konstruktionskvalitet, att den är enkel att använda och att den till skillnad från andra modeller inte går sönder med tiden.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd & Röns test av kaffekvarnar

I testet av Råd & Rön (2016) kommer de fram till att många kaffekvarnar lämnar mycket smuts och är svåra att rengöra. Alla kaffekvarnarna i testet tog ungefär lika lång tid på sig att mala men var överlägset mycket snabbare än att mala manuellt.

Taenk.dk test av 17 kaffekvarnar

När Taenk.dk testade kaffekvarnar kom de fram till att vissa kaffekvarnar är bättre på att mala finkornigt medan andra är bättre på grovmalt. I testet fann de inget samband mellan pris och kvalitet, de bästa modellerna i testet var också bland de billigaste.

Det är också skillnad i storlek på kaffekvarnarna där du som konsument bör välja utifrån hur mycket kaffe som konsumeras dagligen.