Bäst elgrill 2022

Publicerad 2022-03-25
Sammanfattning

En elgrill är det populäraste valet för dig som vill grilla på balkongen. Förutom att den är mycket enklare att använda en vanligt grill är den mer miljövänlig eftersom den varken behöver kol eller gas.

Den elgrill som har fått bäst i test är just en modell från OBH Nordica.

Namn Billigast pris
Bäst i test: OBH Nordica Easy Grill BBQ 7104
Vinnare Taenk.dk 2018 Grillar jämnt Enkel att använda Non stick-yta
Köpguide elgrill

En elgrill är det perfekta valet för dig som vill grilla på balkongen eller för dig som helt enkelt vill ha det mest miljövänliga alternativet. Elgrillen har många fördelar gentemot traditionella kol- och gasolgrillar. Köpet kräver dock en del research då kvalitet skiljer sig markant mellan olika modeller. Nedan guidar vi dig fram till rätt val för dig.

Varför ska man köpa en elgrill?

Som du hör på namnet drivs en elgrill av elektricitet vilket är en betydligt bättre energikälla ur miljösynpunkt i jämförelse med kol eller gasol. I och med att en elgrill inte släpper ut koldioxid, vilket förbränningsmetoder som kol och gasol gör, finns det inte heller någon risk för att du förgiftar inomhusluften. Många elgrillar går därmed även att använda inomhus. Om du planerar att använda din elgrill inomhus rekommenderar vi dock att du gör detta vid spisen under en fläkt så att matoset kan hanteras på bästa sätt.

Kol och gasol måste även införskaffas regelbundet medan du troligen alltid har tillgång till elektricitet från närmaste vägguttag när du grillar hemma. Vidare är elgrillar ofta tillåtna på balkonger i såväl hyresrätter som bostadsrätter då brandrisken är obefintlig. Det ryker dessutom betydligt mindre från en elgrill jämfört med en kolgrill vilket innebär att du inte riskerar att störa dina grannar.

Trots att de i det vanligtvis är tillåtet att ha en elgrill på balkongen bör du kontrollera vad som gäller för just din hyres- eller bostadsrättsförening, då detta är något som styrs av lokala ordningsregler. I dagsläget finns det inte någon lag som direkt föbjuder dig från att grilla på balkongen, det är dock väldigt ovanligt att föreningar tillåter grillning med kol- eller gasolgrillar då det medför en mycket stor brandrisk.

Vad ska man tänka på när man köper en elgrill?

Kvalitet och design

Idag finns det mängder av alternativa modeller av olika kvalitet att välja bland. De bästa elgrillarna är väldigt bra medan det även finns en mängd modeller som inte alls håller måtten i förhållande till en kol- eller gasolgrill. En bra elgrill kostar i regel mer än en vanlig kolgrill då de ställer högre krav på kvalitet och design. För att värmen inte ska smita iväg för snabbt krävs nämligen en mer genomtänkt modell. Om du funderar över att investera i en elgrill rekommenderar vi därmed att du gör din research noga och väljer en modell som möter dina förväntningar. Att välja en något mer påkostad modell blir även billigare i längden då de håller högre kvalitet samt har en längre livslängd.

Typ av elgrill

Enkelt uttryckt kan man säga att elgrillar kan delas in i två olika kategorier: strålningsgrillar och kontaktgrillar. Strålningsgrillarna har sin tillagningsyta en bit ovanför värmekällan vilket innebär att de fungerar på liknande sätt som en kol- eller gasolgrill. Värmen kommer upp genom gallret/stekplattan och tillagar maten. Denna typ av elgrill ger en grillsmak som liknar den du får med en kol- eller gasolgrill. En kontaktgrill blir o andra sidan varm på samma sätt som ett stekbord och det som skall tillagas läggs direkt på värmekällan. Denna typ av elgrill kostar något mindre än strålningsgrillarna och kan användas inomhus.

Uppvärmningsförmåga

En elgrills uppvärmningsförmåga är en avgörande faktor och något som de billigare modellerna ofta har stora problem med. Ju sämre uppvärmningsförmåga grillen har, desto större är risken för att vinden tar bort den varma luften som ska grilla maten.

Storlek och design

En elgrill är generellt betydligt mer behändig än en kol- eller gasolgrill. Trots detta kan olika modeller självklar variera i storlek och design. Innan du investerar i en elgrill bör du därför mäta ytan där du tänkt använda den samt fundera över vilken design som passar dig.

Hanterbarhet och rengöring

Av förklarliga skäl tål en elgrill inte regn. Fundera därför över var du kan förvara din grill och se till att förvara grillen under ett tak, alternativt investera i ett regntätt skydd. Innan du köper en elgrill bör du även jämföra grillarnas sladdlängd då detta är något som kan skilja sig avsevärt mellan olika modeller.

Det är också viktigt att undersöka hur griller kan rengöras. Elgrillen måste diskas efter användning då fettrester inte kan brännas bort på samma sätt som en traditionell grill. Avtagbara galler, droppskålar som kan diskas i diskmaskin och stekplattor som har non-stick-beläggning är därmed viktiga parametrar.

Bäst i test: OBH Nordica Easy Grill BBQ 7104

OBH Nordica Easy Grill BBQ 7104
Vinnare Taenk.dk 2018 Grillar jämnt Enkel att använda Non stick-yta

Denna elgrill grillar maten jämnt samtidigt som den är enkel att använda och att göra rent. Som grill ger OBH Nordica Easy Grill BBQ väldigt mycket för pengarna.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Taenk.dk test av bordsgrillar

Danska Taenk.dk har testat 9 olika bordsgrillar baserat på användarvänlighet, byggkvalitet, energikonsumtion och säkerhet. I testet får OBH Nordica Easy BBQ högst betyg.