Bäst symaskiner 2022

Publicerad 2022-01-14
Sammanfattning

Att köpa en symaskin kan kosta från dryga tusenlappen till tiotusentals kronor beroende på hur omfattande dina behov är. Brother innov-is F-400 är den symaskin som har fått bäst i test och är bäst val för dig som syr mycket. 

För dig som syr ibland är intresserad av att börja sy är Singer Tradition 2250 en billigare modell som ger mycket valuta för pengarna.

Bästa billiga symaskinen

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Singer Tradition 2250
Högt kundbetyg bland recensioner Mycket för pengarna 10 sömmar Automatisk undertrådsspolning Väldigt grundläggande (inget extra)

Symaskin bäst i test

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Brother innov-is F-400
Bäst i test Råd & Rön 2020 Bäst i test Taenk.dk 2020 Enkel att använda 40 inbyggda sömmar Automatiskt trådklipp LCD-display Dyr
Köpguide symaskiner

Funderar du på att byta ut din symaskin, eller kanske skaffa din allra första? En symaskin kan bli en ovärderlig vän om du vill kunna laga saker eller få utlopp för din kreativitet. Kanske behöver barnens jeans lappas lite då och då eller så är det dags att ge vardagsrummet nytt liv med nya textilier. Idag finns det mängder av modeller att välja mellan, vilken symaskin som passar dig bäst är beroende av en mängd faktorer. I vår köpguide redogör vi för vad det finns för olika typer av symaskiner samt vad du ska tänka på innan du investerar i en symaskin.

Vad ska man tänka på när man köper en symaskin?

Innan du investerar i en symaskin är det viktigt att du identifierar dina behov. Fundera över vilken typ av sömnad som du gör eller planerar att göra. Om du tror att du kommer att sy med tjocka och tunga tyger, exempelvis möbeltyger eller jeanstyger, så bör du se till att välja en maskin som är stark nog för att klara av detta. Som en avancerad sömmerska är du troligen i behov av en mer kraftfull maskin med många olika funktioner och stort urval av sömmar. Planerar du däremot endast att använda din maskin till enklare projekt kan en enklare modell räcka långt.

En annan faktor som du givetvis måste ta hänsyn till när du väljer symaskin är din budget. Det finns symaskiner i alla prisklasser mellan 1000 och 10 000 kronor. Om du är nybörjare kan det vara klokt att välja en enklare modell då de generellt är lättare att använda. Du kan få en relativt bra symaskin med många funktioner för under 2000 kronor. Det finns dessutom massor av tillbehör till symaskiner som du kan köpa efter att du övat upp dina färdigheter. Oavsett vilken typ av maskin du väljer kan det vara bra att välja en maskin från ett känt märke, exempelvis Singer eller Brother. Anledningen till detta är att service och reservdelar är enklare att tillgå till de större märkena.

Ytterligare något som du bör fundera över är symaskinens storlek och vikt. Om du inte har tillgång till ett syrum kommer symaskinen att behöva förvaras någonstans. Det är således viktigt att du väljer en modell som inte är för otymplig. Detsamma gäller om du planerar att ta med dig symaskinen till olika platser.

Olika typer av symaskiner

Det finns olika typer av symaskiner att välja mellan som i regel kan delas upp i tre kategorier: mekaniska, elektroniska och datoriserade. Vilket alternativ som passar dig bäst beror främst på dina behov och din budget. Nedan redogör vi för för- och nackdelar med respektive alternativ.

Mekanisk symaskin

En mekanisk symaskin styrs genom att ställa in en eller två vred för att ändra stygnlängd eller stygnform. De mekaniska maskinerna har funnits längst på marknaden och är enkla att lära sig att hantera, de är också både pålitliga och stabila vilket gör dem till bra nybörjarmaskiner. Ytterligare en fördel med de mekaniska alternativen är att de inte är beroende av nätets stabilitet. De mekaniska symaskinerna är i regel dessutom de billigaste alternativen.

Nackdelen med en mekanisk symaskin är att du behöver göra allt manuellt, exempelvis trä nålen, vilket kan ta en del tid. Många av de mekaniska symaskinerna kan dessutom vara något otympliga.

Fördelar med en mekanisk symaskin 

  • Ofta det billigaste alternativet 
  • Enkla att använda och hantera 
  • Pålitlig och stabil 
  • Bra nybörjarmaskiner

Nackdelar med en mekanisk symaskin 

  • Du behöver göra allt manuellt 
  • Otympliga i förhållande till andra alternativ.

Elektronisk symaskin

De elektroniska symaskinerna är något mer avancerade än de mekaniska alternativen. Genom ett knapptryck ställer symaskinen själv in inställningar såsom längd och bredd på stygnen. Ofta kan de sy upp emot 1000 stygn per minut. De elektroniska symaskinerna är enkla att använda och de är dessutom ofta både tystare och lättare att flytta än de mekaniska alternativen. De flesta modellerna är mycket användarvänliga och passar bra även för nybörjare. De har fler funktioner och inställningsmöjligheter jämfört med en mekanisk symaskin.

Elektroniska symaskiner är ofta dyrare än mekaniska symaskiner och om det uppstår något problem med symaskinen kan reparationen dessutom vara komplex och dyr.

Fördelar med en elektronisk symaskin 

  • Arbetar fort 
  • Tysta 
  • Väger lite 
  • Användarvänliga 
  • Fler funktioner och inställningsmöjligheter

Nackdelar med en elektronisk symaskin 

  • Dyrare än mekaniska alternativ 
  • Kan innebära komplexa reparationer

Datoriserad symaskin

Dagens avancerade datoriserade symaskiner kan vid en första anblick se lite skrämmande ut. Men de inbyggda datorerna och bildskärmarna är i själva verket inte svårare att förstå sig på än en mobiltelefon. Det finns många fördelar med dessa typer av symaskiner. Istället för att ställa in något manuellt väljer du sömmar på en display, ofta har du många olika alternativ att välja mellan. Du kan dessutom köpa och ladda ner mönster från internet till datorn vilket gör att dina alternativ blir näst intill obegränsade. Ytterligare en fördel med denna typ av symaskin är att de gör mycket exakta och detaljerade sömmar. De datoriserade symaskinerna har dessutom många inbyggda automatiska funktioner som sparar dig en hel del tid, exempelvis trådträdning, spänningsjustering, spolupprullare, trådskärare, och automatisk bindning för att säkra ändarna på sömmen.

En nackdel med en datoriserad symaskin är att de ofta är betydligt dyrare i inköp än andra alternativ. För nybörjaren kan de även framstå som komplicerade. Precis som de elektroniska symaskinerna är de dessutom beroende av nätets stabilitet.

Fördelar med en datoriserad symaskin 

  • Många alternativ av sömmar 
  • Ladda ner mönster från internet direkt till datorn i din symaskin 
  • Gör mycket exakta och detaljerade sömmar 
  • Inbyggda automatiska funktioner som sparar tid

Nackdelar med en datoriserad symaskin 

  • Dyraste alternativet 
  • Ett mer avancerat alternativ 
  • Beroende av nätets stabilitet

Bästa billiga symaskinen: Singer Tradition 2250

Singer Tradition 2250
Högt kundbetyg bland recensioner Mycket för pengarna 10 sömmar Automatisk undertrådsspolning Väldigt grundläggande (inget extra)

Denna mekaniska symaskin levererar mycket valuta för pengarna och är ett bra alternativ om du vill börja sy utan att spendera för mycket pengar.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Symaskin bäst i test: Brother innov-is F-400

Brother innov-is F-400
Bäst i test Råd & Rön 2020 Bäst i test Taenk.dk 2020 Enkel att använda 40 inbyggda sömmar Automatiskt trådklipp LCD-display Dyr

Denna datoriserade symaskin riktar sig mot både nybörjare och proffs och gör enligt Brother att sy till en dröm.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Sewingyourstyle.com test av Singer Tradition 2250

Enligt Sewingyourstyle.com är Singer Tradition 2250 en bra deal sett till hur mycket man får för pengarna. Denna modell är enkel att använda och komma igång med, är byggd i bra kvalitet, ger bra stygn och har bra support av tillverkaren. Nackdelarna med den är att den ibland har problem med att stygnen fastnar och att det finns en risk att man växer ifrån den med tiden.

Råd & Röns test av 6 symaskiner

När Råd & Rön testade symaskiner så var det de modeller som klarade tjocka tyger, kunde korsa sömmar, var enkla att använda och hade en bra bruksanvisning som fick bäst i test. Vinnare i testet var en modell från Brother.

Taenk.dk test av 7 symaskiner

Taenk.dk satte betyg på symaskiner utifrån hur bra de var på att sy i tjocka och syntetiska tyger, korsstygn i olika typer av tyg, göra kanter, knapphål, gylfar och göra olika typer av stygn. Vinnare var här en modell från Brother.