Tryckkokare bäst i test

Publicerad 2022-03-31
Sammanfattning

Med en tryckkokare kan du snabba upp matlagningen och få mört kött på nolltid. Viktigast att tänka på när du köper en tryckkokare är, förutom att den är bra på att tillaga mat, att den är enkel att använda och rengöra.

Bäst i test är just nu modellen Ninja OP300 som får genomgående höga betyg i olika tester.

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Ninja OP300EU
Vinnare elektriska tryckkokare Råd & Rön 2021 Brittisk systermodell topprankad Which.co.uk 2022 Bra på att tillaga mat Enkel att använda Enkel att rengöra Storleken
Köpguide tryckkokare

Med en tryckkokare kan du spara både tid och energi i köket. Näringsämnen, vitaminer och mineraler som finns i maten bibehålls dessutom bättre i en tryckkokare än i en kastrull. Kvalitén hos olika modeller skiljer sig dock avsevärt och det finns en del saker som du bör tänka på inför ditt köp. Läs vår köpguide för att lära dig mer om hur en tryckkokare fungerar, vilka fördelar som finns samt vilka faktorer som du bör jämföra.

Vad är en tryckkokare och vad är fördelarna?

Med hjälp av en tryckkokare kan du minska tillagningstiden för din matlagning avsevärt. För en del livsmedel kan tillagningstiden halveras, för andra kan det röra sig om en fjärdedel av tiden. Hur är då detta möjligt? Genom att tryckkokaren applicerar ett tryck på maten, och ökar temperaturen när vätskan kokar till 120 grader, trycks värmen in i livsmedlet. Det höga trycket inuti tryckkokaren gör att det bildas ett större tryck mot de livsmedel som du har i kastrullen och värmen överförs betydligt snabbare än om du skulle kokat det i en vanlig kastrull. Eftersom tillagningstiden minskar avsevärt i en tryckkokare blir det automatiskt ett betydligt mer energisnålt sätt att laga mat på. En annan stor fördel med att använda en tryckkokare vid matlagning är att näringsämnen, vitaminer och mineraler som finns i livsmedel bibehålls bättre i tryckkokaren än i en vanlig kastrull.

Tryckkokaren har länge använts av kockar för att snabba på matlagningsprocessen men senaste åren har köksapparaten blivit allt mer populär hos gemene man.

Vad ska man tänka på när man köper en tryckkokare?

Pris och kvalité

Det finns flera olika modeller av tryckkokare på marknaden, i flera olika prisklasser. I regel håller modellerna i den högre prisklassen betydligt högre kvalité vilket därmed innebär att de blir mer ekonomiskt att köpa en sådan i längden. Samtidigt finns det lite billigare modeller som ofta fungerar väl för dig som nybörjare.

Storlek och kapacitet

Tryckkokare säljs i flera olika storlekar. Vanligtvis rymmer de mellan 2,5 och 10 liter. Hur stor tryckkokare du är i behov av är givetvis individuellt och beroende av hur många ni är i ert hushåll. En tryckkokare med en kapacitet på 4,5 liter är avsedd för ett hushåll på två personer. Är ni en familj med fyra personer bör ni satsa på en modell med en kapacitet på åtminstone 6 liter. Som med alla andra köksredskap är det dock viktigt att du tänker på att tryckkokaren måste förvaras någonstans. För att den ska vara enkel att använda är det viktigt att den faktiskt går att förvara i köket, då det annars finns en risk för att den hamnar i ett skåp någonstans, utan att användas. Se därför till att välja en modell som passar utifrån ditt köks förvaringsmöjligheter.

Funktioner och användarvänlighet

Olika tryckkokare har olika funktioner, förinställda program och säkerhetsanordningar. Fundera över dina behov och preferenser. En del föredrar en enkel variant som är lätt att lära sig och använda medan andra föredrar en mer avancerad modell för att få ett större användningsområde.

Flera tryckinställningar gör att du själv kan anpassa trycket och tillagningstiden beroende på vilka råvaror du tillagar. Om maskinen har flera inställningar är det viktigt att du på ett enkelt sätt kan justera valet på maskinens display eller handtag.

Om du är i behov av en multifunktionell tryckkokare rekommenderar vi att du väljer en modell med en non-sticky beläggning i botten. På så sätt kan du steka och bryna ingredienser utan att de fastnar. Det blir dessutom betydligt enklare att rengöra en sådan modell.

Säkerhet

Säkerhet är viktigt när du arbetar med en tryckkokare. De allra flesta moderna tryckkokarna är väl genomtänkta ur ett säkerhetsperspektiv. Som med alla köksapparater måste du dock vara noga med att läsa igenom instruktionerna för din specifika tryckkokare. Maskinen använder sig trots allt av varm ånga och tryck, vilket kan orsaka skador om du inte är påläst, och försiktig. Innan du väljer modell rekommenderar vi att du tittar efter vilka säkerhetsfunktioner som har inkluderats. Tryckkokaren bör exempelvis ha ett anpassat ventilsystem för att inte skapa ett för högt tryck under användning.

Bäst i test: Ninja OP300EU

Ninja OP300EU
Vinnare elektriska tryckkokare Råd & Rön 2021 Brittisk systermodell topprankad Which.co.uk 2022 Bra på att tillaga mat Enkel att använda Enkel att rengöra Storleken

Denna tryckkokare från Ninja får genomgående höga betyg för sin kokförmåga, användarvänlighet och enkelhet att rengöra. Dock så passar den inte dig med ett litet kök då den är stor.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd & Rön test av tryckkokare

I Råd & Röns test av tryckkokare är det två mekaniska modeller från Fissler och Zwilling som vinner övergripande bäst i test. Den bästa elektriska tryckkokaren var en modell från Ninja. I testet undersökte Råd & Rön hur bra tryckkokarna var på att göra en köttgryta samt att koka kidneybönor. 

Which.co.uk

I test av tryckkokare från brittiska Which.co.uk vinner modeller från Tefal, Ninja och Sage. Modellerna betygsattes utifrån hur bra de var på att laga mat, användarvänlighet och hur lätt det var att göra rent dem. Flera modeller från Ninja får dock mycket höga betyg sett till pris.