Kolsyremaskin bäst i test

Publicerad 2022-09-05
Sammanfattning

När du köper en kolsyremaskin ska du undersöka hur bra den är på att kolsyra vattnet, hur enkel den är att använda samt hur bra design den har.

Två modeller sticker ut i olika tester och det är en modell från SodaStream och en från AGA.

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: SodaStream Genesis
Bra köp Råd & Rön 2017 Bra på att kolsyra Enkel att använda & att göra ren
AQVIA Balance
Bäst i test Taenk.dk 2017 Stilren design Bra på att kolsyra
Så här väljer du rätt kolsyremaskin

Med en kolsyremaskin får du möjlighet att skapa bubbelvatten och kolsyrad läsk hemma. När du köper en kolsyremaskin finns det dock en hel del saker du bör tänka på. Tester och recensioner visar exempelvis att olika modellers gaseffektivitet skiljer sig påtagligt. För att underlätta inför ditt köp listar vi 5 saker som du bör tänka på när du väljer bland olika kolsyremaskiner.

Varför ska man köpa en kolsyremaskin?

Med en kolsyremaskin kan du snabbt och enkelt skapa bubbelvatten eller kolsyrad läsk hemma. Det är dessutom ett miljövänligt alternativ till att köpa kolsyrat vatten i nya plastflaskor varje gång du handlar. Ytterligare anledningar till att köpa en kolsyremaskin är att du slipper släpa hem tunga flaskor från matbutiken samt att du själv kan bestämma hur kolsyrat du vill att ditt vatten ska vara. Sist men inte minst kan du spara pengar genom att investera i en kolsyremaskin. Om du vanligtvis lägger 50 kronor i veckan på bubbelvatten eller läsk, vilket motsvarar ca 2 stora flaskor, kan du ha sparat in kostnaden för en kolsyremaskin på under ett halvår!

5 saker du ska tänka på när du köper en kolsyremaskin

1. Gaseffektivitet

Tester och recensioner visar att olika modeller kan skilja sig kraftigt åt i gaseffektivitet. Gaseffektiviteten kan beskrivas som ett mått på hur mycket kolsyrat vatten som maskinen kan leverera per gram koldioxid i gascylindern. Om du är osäker på olika modellers gaseffektivitet kan du titta på tester online, alternativt fråga en återförsäljare om råd.

2. Funktioner och användarvänlighet

En del kolsyremaskiner har flera olika funktioner medan andra endast har möjlighet att göra bubbelvatten eller läsk. Precis som med alla köksmaskiner ska en kolsyremaskin vara lätt att använda för att den inte ska riskera att bli stående oanvänd. Plastflaskan ska exempelvis vara lätt att sätta fast och lossa. Det bör dessutom finnas ett tydligt måttstreck som är lätt att läsa av. Vidare bör det vara enkelt att byta gascylindern till kolsyremaskinen. Det är dessutom en fördel om kolsyremaskinen är lätt att rengöra för hand då glasflaskan inte bör diskas i diskmaskin.

3. Storlek och design

I dag finns det en mängd kolsyremaskiner i olika storlekar och designer att välja bland. Många är tänkta att stå framme och har därmed genomtänkt designer. Kanske vill du ha en hög och smal modell eller en maskin där flaskan är dold? Fundera över vad som passar bäst in med din övriga köksinredning! Tänk även noga över hur stor kolsyremaskin du är i behov av.

4. Kolsyrepatronerna

En avgörande faktor vid ditt köp av en kolsyremaskin är hur kolsyrepatronerna fungerar. Kontrollerna om du måste använda en typ av kolsyrepatron som bara passar till ett visst märke eller en viss modeller, eller om du kan använda generiska patroner. Undersök även hur länge kolsyrepatronerna räcker. En kolsyrepatron ska normalt räcka för att kolsyra 50-60 liter vatten, men det finns undantag. Ju längre patronen räcker, desto enklare blir användningen av din kolsyremaskin.

5. Pris

Priset för olika kolsyremaskiner kan variera kraftigt och hur avgörande priset är för dig är givetvis individuellt. Faktorer som påverkar priset är exempelvis design, funktioner, storlek och märke. Fundera över vad som är viktigast för dig och jämför vilket alternativ som ger mest valuta för pengarna.

Bäst i test: SodaStream Genesis

SodaStream Genesis
Bra köp Råd & Rön 2017 Bra på att kolsyra Enkel att använda & att göra ren

Bra på att kolsyra vattnet, kvalitetskänsla och hög säkerhet. Denna kolsyremaskin får bra köp i Råd & Rön.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd & Rön test av kolsyremaskiner

När Råd & Rön testade kolsyremaskiner testades produkterna utifrån gaseffektivitet, hur enkelt det var att sätta fast och ta loss flaskan, hur lätt det var att byta ut gascylindern, deras manual, hur enkla de är att rengöra samt hur lätt maskinen var att använda.

Taenk.dk test av kolsyremaskiner

Taenk.dk testade kolsyremaskiner utifrån: mängden kolsyra, vattenkvalitet, användarvänlighet, ljudvolym, byggkvalitet på maskinen och säkerhet vid användning. Vinnare blev två modeller från Aga.