Bäst airfryer 2022

Publicerad 2022-01-03
Sammanfattning

Den airfryer som just nu har fått bäst i test är en modell från Philips som klarar av att tillaga stora mängder mat på en gång, är enkel att rengöra och får ett bra betyg för olika typer av maträtter.

Bäst i test

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Philips HD9650
Vinnare Taenk.dk 2020 Högt betyg Råd & Rön 2021 Bra på att tillaga alla typer av mat Stor kapacitet
Köpguide airfryer

En Airfryer är ett hälsosamt alternativ till de traditionella fritöserna. Du kan laga allt ifrån kött till grönsaker eller bakverk. Airfryern sköter sig dessutom själv så att du kan göra annat under tillagningsprocessen. Nedan kan du läsa mer om hur en Airfryer fungerar, vilka skillnader det finns mellan en Airfryer och en traditionell fritös samt vad du bör tänka på inför ditt köp.

Hur fungerar en Airfryer?

En Airfryer är en varmluftsfritös som använder varmluft istället för olja för att tillaga mat. Airfryern är i huvudsak en slags konvektionsugn som fungerar på liknande sätt som en varmluftsugn. Den övre delen av maskinen har en värmemekanism och en fläkt. Maten som du vill tillaga placeras i ett friteringsställ och när den varma luften blåser ner och runt maten tillagas den med en exakt och jämn temperatur. Du kan själv ställa in timer och temperatur utifrån vilken typ av mat du vill laga. Du kan praktiskt taget tillaga vad som helst, exempelvis kött, grönsaker, fisk, bakverk, pommes frites eller pizza.

Vad är skillnaden mellan en Airfryer och en traditionell fritös?

Skillnaden mellan en Airfryer och en traditionell fritös är att en Airfryer friterar i varmluft medan den traditionella fritösen använder olja. Enligt Råd & Röns test (2020) är en Airfryer lika bra som en traditionell fritös, med undantag för vissa modeller som inte lyckas lika bra med just pommes frites.

Den största fördelen med att tillaga mat med en Airfryer är att du inte behöver använda olja. Det är således ett mer hälsosamt och kalorisnålt alternativ till en traditionell fritös tack vara lägre halter av fett. Mat som har tillagats med en Airfryer kan innehålla upp till 90% mindre fett i förhållande till livsmedel som friterats i en klassisk fritös alternativt i en stekpanna. Ytterligare en fördel med en Airfryer är att den bevarar mer näringsämnen i maten jämfört med om du steker. En Airfryer går dessutom mycket snabbare att starta i förhållande till en traditionell fritös. Airfryern osar inte och är enkel att rengöra. Du behöver dessutom inte oroa dig för att behöva hålla koll på maten under tillagningsprocessen, maskinen sköter hela jobbet åt dig så att du kan gör annat under tiden.

Fördelar med en Airfryer

 • Mindre användning av olja jämfört med en traditionell fritös 
 • Ett hälsosammare sätt att tillaga mat 
 • Maten behåller fler näringsämnen jämfört med om du steker maten 
 • Går snabbare att starta jämfört med en traditionell fritös 
 • Osar inte 
 • Enkel att rengöra 
 • Sköter sig själv

Vad ska man tänka på när man köper en airfryer?

Storlek och kapacitet

Airfryers finns i många olika storlekar och modeller. Vilken storlek som passar dig bäst är främst beroende av hur många personer som bor i hushållet. Ju större maskin du köper, desto fler alternativ får du. En del Airfryers kan exempelvis tillaga flera olika livsmedel åt gången. Tänk dock på att du ska ha plats att förvara den också. Utgå ifrån följande riktlinjer när du väljer storlek på din Airfryer: 

 • Kapacitet om 2-3 liter: 1-2 personer 
 • Kapacitet om 3-5 liter: 1-3 personer 
 • Kapacitet om 5-6 liter: 3-5 personer 
 • Kapacitet över 6 liter: För större familjer eller dig som önskar många extra funktioner.

Pris

En faktor som kan vara av mer eller mindre betydelse för dig är priset. Airfryers finns i olika prisklasser där priset främst är beroende av storlek, kapacitet, funktioner och märke. Här handlar det om vilka förutsättningar, förväntningar och krav du har.

Funktioner

Inför ditt köp bör du fundera över vilka funktioner du är i behov av, eller önskar. Vill du exempelvis ha en manuell eller digital kontroller. Manuella kontroller är mindre exakta medan digitala kontroller har en exakt timer och temperaturavläsning. Ta även reda på vilka förinställda program som finns samt vilka temperaturinställningar som erbjuds. Andra funktioner som kan vara av mer eller mindre betydelse för dig är exempelvis en automatisk avstäningsingsfunktion, en självrörande paddel som rör om maten under tillagningsprocessen, en roterande korg som automatiskt roterar maten inuti eller en 2-i-1 funktion som gör att du kan dela upp ingredienserna och exempelvis tillaga en maträtt i korgen och en annan på en stekplatta.

Användarvänlighet

Något annat som du bör jämföra inför ditt köp är de olika modellernas användarvänlighet. Här kan det exempelvis handla om hur effektiv Airfryern är, hur tydlig displayen är, hur lätt korgen är att använda och hur den kan rengörs.

Ljudnivå

En del Airfryers kan vara högljudda medan andra arbetar mycket tyst. Tänk därför också på att jämföra de olika modellernas ljudnivå inför ditt köp.

Bäst i test: Philips HD9650

Philips HD9650
Vinnare Taenk.dk 2020 Högt betyg Råd & Rön 2021 Bra på att tillaga alla typer av mat Stor kapacitet

Philips HD9650 är bra på att tillaga olika typer av mat, allt från pommes frites till kycklingvingar. Den är också större så att du får plats med mer mat på en gång - vilket passar för den typiska familjen.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd & Rön testar Airfryers

Råd & Rön har undersökt hur bra 27 olika airfryers är på att tillaga olika typer av mat. Airfryers gav i testet nästan lika bra smak i sin fritering av mat som oljebaserade fritöser. I testet klarade de flesta modeller av att tina och fritera matvaror som vårrullar och kycklingklubbor, medan vissa modeller hade svårare för pommes frites. Vinnare i testet var två modeller från Philips.

Taenk.dk test av airfryers

Taenk.dk har testat 13 airfryers för hur bra de är på tillaga pommes frites, kycklinglår och vårrullar. Alla modeller är i testet klarar inte av att tillaga pommes frites på ett bra sätt, medan kycklinglår och vårrullar går bättre. I testet får tre modeller från Philips högst betyg.