Bäst bilbarnstol 2022

Uppdaterad 2022-01-13
Sammanfattning

Den bilbarnstol som just nu dominerar bäst i test är Silver Cross Dream i-Size. Denna bilbarnstol är dyrare än andra modeller men vinner just nu alla tester med sin höga säkerhet, imponerande komfort och bra användarvänlighet. 

Bäst i test

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Silver Cross Dream + Dream i-Size base
Bäst i test Råd & Rön 2021 Delad vinnare Taenk.dk 2021 Högsta betyg från ADAC Delad vinnare Which.co.uk 2021 Högst rankad i säkerhet Justera stolen för komfort Fungerar med de flesta bilmodeller Kräver Dream i-Size base
Det här ska du tänka på innan du köper en bilbarnstol

I Sverige är det lag på att barn använder bilbarnstol. En bilbarnstol är dessutom ett av de större, och dyrare, inköpen för dig som förälder. I vår köpguide går vi igenom vad lagen säger om bilbarnstolar. Vi redogör även för vad det finns för olika alternativ samt för vad du bör tänka på inför ditt köp. Slutligen går vi igenom vart du ska placera din bilbarnstol för att ditt barn ska vara så säkert som möjligt.

Vad säger lagen?

Läkare rekommenderar att barn ska använda bilbarnstol upp till ca 10-12 års ålder och det är lag på att barn som är kortare än 135 cm använder en särskild skyddsanordning i bilen. Alternativen som finns kan delas in i fyra grupper: babyskydd, bakåtvänd bilbarnstol, framåtvänd bältesstol och bälteskudde. Vilket alternativ som är bäst är beroende av barnets längd och vikt. Nedan går vi igenom varje alternativ.

Vad finns det för olika typer av bilbarnstolar?

Babyskydd

Ett så kallat babyskydd är till för de allra minsta barnen. Ett babyskydd kan användas från det att barnet är nyfött, till och med att de väger 13 kilo. Modellerna kan skilja sig från varandra, men gemensamt för alla är att de fästs med bilens trepunktsbälte, eller med en speciell bas.

Bakåtvänd bilbarnstol

När babyskyddet är urvuxet och barnet kan sitta upp med stöd är en bakåtvänd bilbarnstol det bästa alternativet. Rekommendationen är att barn ska sitta i en bakåtvänd stol till och med 5 års ålder. Exakta riktlinjer varierar dock beroende på modell. I de största modellerna kan barnet vara upp till 125 cm långt och den övre viktgränsen brukar ligga omkring 30 kg. Den bakåtvända bilbarnstolen kan antingen monteras med både trepunktsbältet och ett så kallat underförankringsband eller med ISOFIX (godkända upp till 18 kg).

Framåtvänd bältesstol

För barn som är minst 110 cm långa och 15 kg tunga fungerar det bra att använda en framåtvänd bältesstol.

Bälteskudde

Som ett sista steg kan man använda en så kallad bälteskudde som lyfter upp barnet något. Dessa kan användas fram tills dess att barnet är 135 cm långt.

Vad ska man tänka på när man köper en bilbarnstol?

Säkerhet

Att ditt barn är säkert i trafiken är givetvis av största vikt. Att bilbarnstolen är säker bör således vara den mest avgörande faktorn vid ditt köp. Alla bilbarnstolar som säljs i Sverige måste vara märkta med E-godkännande. Godkännandet utfärdas av Vägverket och innebär att bilbarnstolen är testad och godkänd enligt europeiska krav. Genom att köpa en bilbarnstol i Sverige kan du således vara säker på att du köper ett säkert alternativ. För att bilbarnstolen ska vara säker är det dock även otroligt viktigt att den monteras rätt. Att montera en bilbarnstol, oavsett placering, kan ibland vara krångligt. För att säkerställa att monteringen utförs på ett korrekt sätt kan du be återförsäljaren om hjälp. Om du väljer att montera bilbarnstolen själv är det viktigt att du följer bruksanvisningen noga. För att ett barn ska vara så säkert som möjligt vid en eventuell krock ska barnet helst åka bakåtvänt så länge som möjligt. Rekommendationen är upp till 5 år, men detta är givetvis beroende av barnets vikt och längd.

Prisklass och kvalité

Att köpa en bilbarnstol är liksom mycket annat en kostnadsfråga. Bilbarnstolar finns i många olika prisklasser där priset främst är beroende av modell och kvalité. Att köpa en billig modell är inget vi rekommenderar då du ofta tvingas kompromissa med säkerhet och kvalité. Om du har en begränsad budget rekommenderar vi istället att du hyr, alternativt köper en begagnad, bilbarnstol. Detta går alldeles utmärkt under förutsättning att bilbarnstolen inte blivit utsatt för krockskador eller dylikt. En faktor utöver modell och kvalité som kan påverka priset på en bilbarnstol är design, exempelvis i form av exklusiva klädslar och kuddar. Detta är givetvis inget som påverkar säkerheten för ditt barn och genom att skippa dessa exklusiva finesser kan du således få ner priset på bilbarnstolen.

Användarvänlighet och funktioner

Att bilbarnstolen är lätt att hantera för i- och ursittning av barnet kan vara en liten, men avgörande, faktor i en stressig småbarnsvardag. Det kan vara en bra idé att prova stolen i bilen innan ditt köp för att ta reda på hur den passar samt hur lätt den är att använda och flytta. Vidare är bra justeringsmöjligheter viktigt. Eftersom barn ständigt växer bör axelbanden kunna justeras i höjdled på ett enkelt sätt. Andra funktioner som kan vara mer eller mindre viktiga för dig är exempelvis om stolen går att luta, om det finns huvudstöd, solskydd eller extra klädsel.

Vart ska man placera en bilbarnstol?

Huruvida du ska placera din bilbarnstol i fram- eller baksätet beror på vad som passar din bil och familj bäst. Inget är säkrare än det andra. Barnet sitter dock ofta något mer bekvämt i framsätet och som förälder får du en bättre uppsikt över barnet om du åker ensam med det. Tänkt på att aldrig montera en bakåtvänd bilbarnstol framför en aktiv krockkudde.

Bäst i test: Silver Cross Dream + Dream i-Size base

Silver Cross Dream + Dream i-Size base
Bäst i test Råd & Rön 2021 Delad vinnare Taenk.dk 2021 Högsta betyg från ADAC Delad vinnare Which.co.uk 2021 Högst rankad i säkerhet Justera stolen för komfort Fungerar med de flesta bilmodeller Kräver Dream i-Size base

Övergripande bäst i test och förser barnet med både säkerhet och komfort. Fungerar för barn upp till och med 15 månader. Observera att baspaketet oftast säljs separat

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd & Röns test av 42 bilbarnstolar

I sitt test från 2019 av bilbarnstolar så baserades bedömningen på säkerhet, hanterbarhet, ergonomi och kemikalieinnehåll. Vinnaren var en modell från Silver Cross. Vid senare uppdateringar är bilbarnstolen från Silver Cross fortfarande bäst i test.

Test av 215 bilbarnstolar från Which.co.uk

Brittiska Which.co.uk har sammanställt poäng baserat på säkerhetsklassificering, hur bra stolen sitter i bilen samt hur bra komfort den har. Vinnaren är Silver Cross Dream som får den högsta poängen.

Made for mums testar Silver Cross Dream

MadeForMums som enligt dem själva är storbritanniens största recensionssida om föräldraskap ger Silver Cross Dream ett mycket högt betyg och är imponerade av dess kvalitet samt goda intryck gällande säkerhet. De gillar också att man kan ha denna bilbarnstol till både mindre och större barn, vilket gör att man slipper besväret med att hela tiden behöva byta barnstol i bilen.

MadeForMums ger Silver Cross Dream 4.3 av 5 i betyg.