Guide till bäst TV 2021

Vi har sammanställt alla tester och recensioner av TV-modeller så att du lätt hittar den den TV som är best för dig.

Sammanfattning

Det finns en hel uppsjö av tv-apparater att välja emellan. Här har vi sammanställt de tv-modeller som har fått högst betyg i kategorierna bäst i test (generellt högst betyg), mest för pengarna (tv-modeller som ger mycket prestanda i förhållande till pris), och snyggast design.

I dagsläget dominerar LG tv-marknaden och deras modeller får högst betyg i de flesta tester. Detta gäller både de modeller som har högst bildkvalitet samt för de modeller som har lägre pris men fortfarande mycket god prestanda. Det är endast i kategorin snyggast design som Samsung kniper förstaplatsen från LG.

Högst betyg

Namn Betyg Billigast pris
Vinnare: LG OLED55CX6LA
Delad vinnare Taenk.dk (2020) Vinnare Rtings.com (2020) Vinnare Techradar (2020) 55"-tv med OLED-teknik Utmärkt bildkvalité Bra användargränssnitt Hög energiförbrukning i standbyläge
Pris från 13 708 kr - 99 999 kr
13 708 kr ComputerSalg (4 butiker)
LG OLED55GX6LA
Vinnare Råd & Rön 2021 Delad vinnare Taenk.dk (2020) 55"-tv med OLED-teknik Utmärkt bildkvalitet Snygg slimmad design Priset drar ner betyget
Pris från 15 990 kr - 99 999 kr
15 990 kr Netonnet (4 butiker)
LG OLED48CX6LB
Delad andraplats Taenk.dk (2020) 48” OLED-panel med utmärkt bildkvalitet Bra användargränssnitt och senaste funktionerna
Pris från 11 990 kr - 99 999 kr
11 990 kr Netonnet (3 butiker)
Samsung The Frame 50"
Snygg slimmad stilren design QTEK-panel Sämre bildkvalitet än andra tv-modeller i samma prisklass

Bäst budget-tv

Namn Betyg Billigast pris
Vinnare: LG 49SM8050PLC
49” LCD med bra bildkvalitet 4K-upplösning Bra användargränssnitt
LG 43UN74006LB
43” LCD med 4K-upplösning Bra användargränssnitt Mycket för pengarna
LG 55UN73006LA
55” LCD med 4K-upplösning Bra användargränssnitt Mycket för pengarna
LG 55NANO816NA
55” LCD med 4K-upplösning Bra ljudkvalitet

Snyggast design

Namn Betyg Billigast pris
Vinnare: Samsung The Frame 50"
Snygg slimmad stilren design QTEK-panel Sämre bildkvalitet än andra tv-modeller i samma prisklass
LG OLED55GX6LA
Vinnare Råd & Rön 2021 Delad vinnare Taenk.dk (2020) 55"-tv med OLED-teknik Utmärkt bildkvalitet Snygg slimmad design Priset drar ner betyget
Pris från 15 990 kr - 99 999 kr
15 990 kr Netonnet (4 butiker)

Köpguide TV

Att köpa en ny TV i en djungel av alternativ är inte helt lätt. Vilken TV som passar just dig bäst är dessutom högst individuellt och det är således viktigt att du noga tänker över vad du söker innan du fattar ditt beslut. För att en TV ska vara en bra investering är det viktigt att du väljer ett alternativ som lever upp till dina behov. Nedan kommer vi redogöra för vad du bör tänka på innan du köper en ny TV. Vi reder också ut olika begrepp som OLED, QLED, LED och HDR för att du skall kunna fatta ett så bra beslut som möjligt.

Vad ska man tänka på när man köper en tv?

Innan du slår till och köper en TV finns det en hel del funktioner att ta ställning till. För att lättare kunna navigera bland alternativen kan det vara en bra idé att börja med att sätta ett maxpris för ditt TV-köp. Fundera även över vad som är viktigt för dig. Önskar du några specifika appar, exempelvis Chromecast, eller specifika funktioner, som att du skall kunna röststyra TV:n, eller vill du hellre ha något enklare alternativ? Tänk även över vad för typ av design du söker. Något som smälter in i vardagsrummet eller något som maximerar tittarupplevelsen? Du bör även fundera över vilken sorts TV-meny du är mest bekväm med och om du är i behov av flera HDMI-ingångar.

Pris, bildkvalité och storlek

Det är främst skärmens teknik och storlek som avgör priset på en TV, men även andra faktorer som design och märke spelar in. En av de viktigaste tekniska detaljerna, som är avgörande för priset, är TV-skärmens upplösning, som är detsamma som antalet pixlar/bildpunkter. Vad du ska ha för bildkvalité på din TV kan vara svårt att avgöra, speciellt med säljare i butiker som pratar på och använder förkortningar hit och dit, som man kanske inte förstår någonting av. Men oroa dig inte, vi ska reda ut begreppen!

Det finns huvudsakligen tre olika upplösningar att välja mellan: Full HD (1080p), UHD (4K) och 8K. 4K (4 gånger högre kvalité än full HD) har blivit en standard för de flesta nya TV-apparater och de flesta nya filmer och TV-serier levereras i 4K genom streamingtjänster. Om du vill ta din TV-upplevelse till nästa nivå är 8K (ca 33 miljoner pixlar) något att överväga. Viktigt att känna till är att fördelen med en högre upplösning minskar ju längre du sitter från TV:n i relation till hur stor skärmen är. Med kortare avstånd eller större storlek får du alltså en bättre upplevelse.

Storleken är därmed viktig, men störst är inte alltid bäst. Innan du väljer storlek på din TV bör du mäta avståndet mellan platsen där TV:n ska placeras och soffan. Man brukar säga att TV:n bör stå 50 cm bort per 10 tum skärm för att ge en så bra tittarupplevelse som möjligt. Det innebär alltså exempelvis att en 50 tums TV passar bra om du har 2,5 meter mellan soffan och TV-platsen.

LED, OLED eller QLED

Idag kan du välja mellan tre huvudskärmstekniker på din TV: LED, OLED och QLED. LED (Light-Emitting Diode) är den enklaste huvudskärmstekniken och fungerar som ett belysningssystem med LED-lampor i TV:ns ram. LED-skärmar är väldigt tunna och har låg energiförbrukning. OLED är en teknik där varje pixel är en ljuskälla, vilket ger en skarp bild med klara färger. O står för Organic vilket betyder att skärmen använder pixlar av organiskt material som producerar sitt eget ljus. En OLED-TV har alltså ingen bakgrundsbelysning utan det ljus du ser kommer från de individuella bildpunkterna, som fått ljus av en elektrisk laddning. QLED är Samsungs egna teknikutveckling och är i princip en förbättring av den vanliga LED-tekniken. QLED garanterar mycket hög bildkvalité och är något för dig som önskar rejäl ljusstyrka och bättre färgåtergivning.

HDR

HDR är en förkortning av High Dynamic Range - en teknik som i TV-sammanhang resulterar i en mer verklighetstrogen bild, med högre kontrast och större färgrikedom.

Smart-tv

Idag domineras marknaden av så kallade smart-tv apparater. Men vad är egentligen en smart-tv? Kort sagt kan man säga att en smart-tv är en kombinerad dator och TV, en TV med internet helt enkelt. Det flesta smart-tv apparater styrs med hjälp av olika appar. Varje streamingtjänst, exempelvis Netflix eller Viaplay, har en egen app. Precis som med mobiltelefoner så finns det olika operativsystem i olika TV-apparater, vilket påverkar vilka appar du kan ladda ner. Med en smart-tv har du även möjlighet att surfa på nätet i TV:ns egna webbläsare. En annan vanligt förekommande funktion är att du har möjlighet att spela in program direkt från TV:n, antingen via en inbyggd hårddisk eller via ett USB som du enkelt kopplar in i TV:n.

Högst betyg: LG OLED55CX6LA

LG OLED55CX6LA
Delad vinnare Taenk.dk (2020) Vinnare Rtings.com (2020) Vinnare Techradar (2020) 55"-tv med OLED-teknik Utmärkt bildkvalité Bra användargränssnitt Hög energiförbrukning i standbyläge

Bäst just nu är denna 55" OLED-tv från LG med strålande bildkvalitet och som också är utrustad med den senaste tekniken. LG OLED55CX har fått topplaceringar i alla senaste tester och ger mycket bild för pengarna.

Betyg

Bäst budget-tv: LG 49SM8050PLC

LG 49SM8050PLC
49” LCD med bra bildkvalitet 4K-upplösning Bra användargränssnitt

Betyg

Snyggast design: Samsung The Frame 50"

Samsung The Frame 50"
Snygg slimmad stilren design QTEK-panel Sämre bildkvalitet än andra tv-modeller i samma prisklass

Denna tv är för dig som prioriterar design högst. Samsung The Frame har inte lika bra bild som andra modeller i samma prisklass men är läcker och passar in i alla miljöer.

Betyg

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd och Rön - Sveriges största tv-test

Råd och Rön (2020) har i Sveriges mest omfattande test av tv-apparater testat mer än 100 tv-modeller och de har i testet betygsatt bildkvalitet, ljudkvalitet, hanterbarhet, smart tv-funktioner, dataöverförings- och mottagarmöjligheter, multimediaspelarefunktioner samt energiförbrukning. Viktigt att poängtera är att Råd och Rön inte har tagit hänsyn till design och utseende när de har testat. Testet har publicerats i två omgångar där den senaste uppdateringen är i augusti 2021.

I testet dominerar LG där modellerna med OLED får ett högre betyg i bild än de med den äldre LED-tekniken. Den enda tillverkaren som riktigt utmanar LG är Samsung med sin QLED-teknik som är en vidareutveckling av LED.

De tillverkare som dominerar i bildkvalitet är LG, Panasonic och Philips som alla delar toppbetyg i bildkvalitet. Gemensamt för dessa tillverkare är att alla använder sig av OLED-panel i sina tv-modeller. Panasonic och Philips får dock ett sämre helhetsbetyg på grund av sämre hanterbarhet, funktioner och energiförbrukning.

Rtings.com best TV 2020

Testportalen Rtings.com har testat 70 tv-modeller de senaste två åren för helheltsanvändning baserat på delbetyg för hur bra tv:n är för filmer, tv-serier, sport, spel mm. Vinnaren i deras test är LG CX OLED-modellerna som får det högsta sammanvägda betyget med särskilt höga betyg för film och spel.

Trovärdighet test 3 av 5.

Techradar tv test 2020

Vinnaren i Techradars test av tv-modeller år 2020 är LG CX-serien som i förstahand vinner på grund av deras bildkvalitet och slimmade design. Vidare får de beröm för inkrementella uppgraderingar från tidigare modeller som stöd för HDMI 2.1 och nya mer kraftfulla processorer.

På andra plats finns Samsungs enorma 85” Q950TS QLED tv som får beröm för sin bildkvalitet, 8k-upplösning och HDR-standard. Betyget dras ned på grund av dess väldigt höga pris och att det finns väldigt lite tv-program och annat innehåll som i dagsläget kan ta del av 8k.

Tredje plats tar Sony A8H OLED för deras budget-tv med OLED-teknik. Bildkvaliteten på tv:n är enligt Techradar utmärkt med väldigt bra betraktningsvinklar. Även ljudet får ett högt betyg där det akustiska ljudsystemet kompletteras av två subwoofers.

Trovärdighet test 2.5 av 5