Bäst TV 2023

Vi har sammanställt alla tester och recensioner av TV-modeller så att du lätt hittar den den TV som är best för dig.

Uppdaterad 2023-04-27
Sammanfattning

Det finns år 2023 en mängd tv-apparater att välja emellan. Här har vi sammanställt de tv-modeller som har fått högst betyg i kategorierna bäst i test (generellt högst betyg) och mest för pengarna (tv-modeller som ger mycket prestanda i förhållande till pris).

Det är fortsatt tillverkaren LG som dominerar tv-marknaden och deras modeller får högst betyg i de flesta tester. Detta gäller både de modeller som har högst bildkvalitet samt för de modeller som har lägre pris men fortfarande mycket god prestanda. 

Högst betyg

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: LG OLED65C24LA
Bäst i test Råd & Rön 2022 Bäst i test Taenk.dk 2023 Delad bäst i test i brittiska Which.co.uk 2023 Utmärkt bild & svärta Bra anslutningar
LG OLED48C24LA
Toppbetyg Råd & Rön 2022 Toppbetyg Which.co.uk 2023 Utmärkt bild & svärta Bra anslutningar
Köpguide TV

Att köpa en ny TV i en djungel av alternativ är inte helt lätt. Vilken TV som passar just dig bäst är dessutom högst individuellt och det är således viktigt att du noga tänker över vad du söker innan du fattar ditt beslut. För att en TV ska vara en bra investering är det viktigt att du väljer ett alternativ som lever upp till dina behov. Nedan kommer vi redogöra för vad du bör tänka på innan du köper en ny TV. Vi reder också ut olika begrepp som OLED, QLED, LED och HDR för att du skall kunna fatta ett så bra beslut som möjligt.

Vad ska man tänka på när man köper en tv?

Innan du slår till och köper en TV finns det en hel del funktioner att ta ställning till. För att lättare kunna navigera bland alternativen kan det vara en bra idé att börja med att sätta ett maxpris för ditt TV-köp. Fundera även över vad som är viktigt för dig. Önskar du några specifika appar, exempelvis Chromecast, eller specifika funktioner, som att du skall kunna röststyra TV:n, eller vill du hellre ha något enklare alternativ? Tänk även över vad för typ av design du söker. Något som smälter in i vardagsrummet eller något som maximerar tittarupplevelsen? Du bör även fundera över vilken sorts TV-meny du är mest bekväm med och om du är i behov av flera HDMI-ingångar.

Pris, bildkvalité och storlek

Det är främst skärmens teknik och storlek som avgör priset på en TV, men även andra faktorer som design och märke spelar in. En av de viktigaste tekniska detaljerna, som är avgörande för priset, är TV-skärmens upplösning, som är detsamma som antalet pixlar/bildpunkter. Vad du ska ha för bildkvalité på din TV kan vara svårt att avgöra, speciellt med säljare i butiker som pratar på och använder förkortningar hit och dit, som man kanske inte förstår någonting av. Men oroa dig inte, vi ska reda ut begreppen!

Det finns huvudsakligen tre olika upplösningar att välja mellan: Full HD (1080p), UHD (4K) och 8K. 4K (4 gånger högre kvalité än full HD) har blivit en standard för de flesta nya TV-apparater och de flesta nya filmer och TV-serier levereras i 4K genom streamingtjänster. Om du vill ta din TV-upplevelse till nästa nivå är 8K (ca 33 miljoner pixlar) något att överväga. Viktigt att känna till är att fördelen med en högre upplösning minskar ju längre du sitter från TV:n i relation till hur stor skärmen är. Med kortare avstånd eller större storlek får du alltså en bättre upplevelse.

Storleken är därmed viktig, men störst är inte alltid bäst. Innan du väljer storlek på din TV bör du mäta avståndet mellan platsen där TV:n ska placeras och soffan. Man brukar säga att TV:n bör stå 50 cm bort per 10 tum skärm för att ge en så bra tittarupplevelse som möjligt. Det innebär alltså exempelvis att en 50 tums TV passar bra om du har 2,5 meter mellan soffan och TV-platsen.

LED, OLED eller QLED

Idag kan du välja mellan tre huvudskärmstekniker på din TV: LED, OLED och QLED. LED (Light-Emitting Diode) är den enklaste huvudskärmstekniken och fungerar som ett belysningssystem med LED-lampor i TV:ns ram. LED-skärmar är väldigt tunna och har låg energiförbrukning. OLED är en teknik där varje pixel är en ljuskälla, vilket ger en skarp bild med klara färger. O står för Organic vilket betyder att skärmen använder pixlar av organiskt material som producerar sitt eget ljus. En OLED-TV har alltså ingen bakgrundsbelysning utan det ljus du ser kommer från de individuella bildpunkterna, som fått ljus av en elektrisk laddning. QLED är Samsungs egna teknikutveckling och är i princip en förbättring av den vanliga LED-tekniken. QLED garanterar mycket hög bildkvalité och är något för dig som önskar rejäl ljusstyrka och bättre färgåtergivning.

HDR

HDR är en förkortning av High Dynamic Range - en teknik som i TV-sammanhang resulterar i en mer verklighetstrogen bild, med högre kontrast och större färgrikedom.

Smart-tv

Idag domineras marknaden av så kallade smart-tv apparater. Men vad är egentligen en smart-tv? Kort sagt kan man säga att en smart-tv är en kombinerad dator och TV, en TV med internet helt enkelt. Det flesta smart-tv apparater styrs med hjälp av olika appar. Varje streamingtjänst, exempelvis Netflix eller Viaplay, har en egen app. Precis som med mobiltelefoner så finns det olika operativsystem i olika TV-apparater, vilket påverkar vilka appar du kan ladda ner. Med en smart-tv har du även möjlighet att surfa på nätet i TV:ns egna webbläsare. En annan vanligt förekommande funktion är att du har möjlighet att spela in program direkt från TV:n, antingen via en inbyggd hårddisk eller via ett USB som du enkelt kopplar in i TV:n.

Högst betyg: LG OLED65C24LA

LG OLED65C24LA
Bäst i test Råd & Rön 2022 Bäst i test Taenk.dk 2023 Delad bäst i test i brittiska Which.co.uk 2023 Utmärkt bild & svärta Bra anslutningar

65-tums smart-tv som är prisad för sin bild och utmärkta svärta - bäst i test 2023

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd och Rön

När Råd & Rön testade Tv-apparater är det LG som dominerar och när det kommer till upplösning räcker det med 4k.

Taenk.dk

I sitt test har Taenk.dk testat mer än 250 tv-apparater och samtliga topplaceringar innehas av LG.

Brittiska Which testar 427 tv-apparater

När brittiska Which testade tv:ar dominerade tillverkaren LG fullständigt och innehade alla topplaceringar. Vinnare i testet är LG OLED55G16LA som enligt Which numera är guldstandarden som alla tv:ar måste mäta sig med.