Bäst stavmixer

Publicerad 2021-12-06
Sammanfattning

En stavmixer hjälper dig med att mixa och purea rätter som t.ex. soppa, kalla såser eller aioli. Fördelen med en stavmixer jämfört med en vanlig mixer är att de är enklare att använda, lättare att göra rent och kostar mindre.

Just nu är en stavmixer från Bosch bäst i test och den får höga poäng i flera tunga tester. Modellen från Bosch är inte heller dyrast i testet vilket gör att den är både bäst och ger mest valuta för pengarna.

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Bosch MS8CM6110
Bäst i test Råd & Rön 2021 Bäst i test Taenk.dk 2020 Tyst Väldigt effektiv Lätt att använda De flesta tillbehör säljs separat
Så här hittar du bäst stavmixer

De drar i princip ingen energi, tar minimalt med plats och är lätta att rengöra. Dessutom kan de både vispa, mixa och mosa. En stavmixer är en förhållandevis enkel produkt samtidigt som de klarar av en hel del. I vår köpguide går vi igenom vad du kan använda en stavmixer till samt vad de största skillnaderna är mellan olika modeller. Vi redogör också för vad du bör tänka på innan du köper en stavmixer.

Användningsområden för en stavmixer

En stavmixer har vanligtvis inte en egen behållare, som en traditionell mixer har. De fungerar istället genom att du sänker ner dem i den behållare som din mat redan är i. När du sänkt ner mixern i behållaren sätter du på den och innehållet mixas ihop. Det finns både elnätdrivna och batteridrivna modeller. Den största fördelen med en stavmixer är att den är liten och smidig i förhållande till en vanlig mixer. De är dessutom lätta att rengöra, normalt sett går stavmixrar att montera isär så att du kan diska vissa delar i diskmaskin. En stavmixer kan användas vid många tillfällen, exempelvis när du lagar soppa, purear barnmat eller vill mixa ihop en smoothie. En bra mixer kan även krossa is. Vad du kan använda din stavmixer till beror till stor del på vilken modell du väljer och vilka tillbehör som tillhör. Nedan går vi igenom vad som skiljer olika modeller åt.

Skillnader mellan olika modeller

Priset på en stavmixer varierar från en hundralapp, upp till tusentals kronor. Vilken stavmixer som passar dig bäst beror på dina individuella behov. Till mellan- och premiummodellerna ingår ett eller flera tillbehör som exempelvis en hackskål, ballongvisp, mjölkskummare eller olika knivblad. Om du vill kunna använda din stavmixer till fler användningsområden så kan det således vara värt att investera i en lite dyrare modell. Om du främst är ute efter att kunna tillreda en mindre mängd mat eller vätska, alternativt om du inte har plats för massa tillbehör, så kan en budgetvariant räcka gott och väl för dig.

Ytterligare en skillnad mellan olika modeller är dess effekt, det vill säga hur stark motor de har. Kraften kan variera mellan 100-1000 watt där högre watt brukar innebära ett högre pris. Motorns effekt kan vara mer eller mindre viktigt för dig beroende på vad du planerat att använda stavmixern till. För att bearbeta lite hårdare råvaror, som exempelvis nötter eller is, bör du välja en modell med starkare motor. Om du däremot främst planerat att använda stavmixern till att mixa ihop mjuka råvaror så räcker det gott och väl med en enkel modell.

Vill du kunna finjustera din mixning kan du tänkas vara i behov av en stavmixer med ett större antal hastighetslägen. Beroende på modell och prisklass finns det stavmixers med allt från en hastighet, upp till 25 olika lägen. Fundera över vad du behöver!

De vanligaste materialet på en stavmixer är plast och stål. Dyrare modeller tillverkas vanligtvis i rostfritt stål eftersom det är mer hållbart samt lättare att rengöra och underhålla. Billigare modeller som är gjorda i plast kan inte alltid diskas i diskmaskin, det är dessutom lättare att produkten missfärgas om du exempelvis mixar ihop en tomatsås eller en curryblandning.

Vad ska man tänka på när man köper en stavmixer?

Innan du investerar i en stavmixer finns det en del saker som du bör överväga. Det är viktigt att stavmixern känns skön i handen och att den inte väger mer än vad du klarar av att kontrollera. Tänk dock på att det mesta av vikten sitter i stavmixerns material och motor, en bra stavmixer kommer således troligen väga mer än en enklare modell. Välj vad som passar dig och dina behov bäst. Inför ditt köp bör du även fundera över vad det är du har tänkt att använda din mixer till. Som tidigare nämnts har en stavmixer med kraftigare motor och fler tillbehör ett större användningsområde. Köp inte en modell med större effekt och fler tillbehör än du kommer att ha användning för.

Ytterligare en faktor som kan vara av betydelse inför ditt köp är hur högljudd stavmixern är. Faktorer som påverkar dess ljudnivå är främst dess uppbyggnad, kvalitet och motor. Fundera även över vad som passar dig bäst, en stavmixer med eller utan sladd. Om du väljer en stavmixer med sladd är det viktigt att den är tillräckligt lång för att den inte ska hindra ditt arbetsflöde i köket.

Bäst i test: Bosch MS8CM6110

Bosch MS8CM6110
Bäst i test Råd & Rön 2021 Bäst i test Taenk.dk 2020 Tyst Väldigt effektiv Lätt att använda De flesta tillbehör säljs separat

Denna stavmixer från Bosch får bäst i test i två tunga test av stavmixers. Det höga betyget baseras på att den är enkel att använda, tyst och är bra på att mixa oavsett om du ska göra majonäs, smoothie, hacka nötter eller göra pannkaksdeg.

Betyg
Billigast pris Pricerunner