Bäst matberedare 2023

Uppdaterad 2023-04-27
Sammanfattning

De flesta matberedare är bra på att hacka, skära och riva men undvik de billigaste om du vill att den ska hålla i längden. Köp en dyrare matberedare om du tänker använda den ofta, annars räcker det med en billigare. Glöm inte heller att kolla vilka tillbehör som följer med, i synnerhet om du tänker använda den för något specifikt.

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Magimix Compact System 3200 XL
Bäst i test Råd & Rön 2022 Andraplats Taenk.dk 2022 Bra på att hacka, skiva & vispa Lite dyr

Mest för pengarna

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Bosch MCM3501M
Bra köp Råd & Rön 2022 Bra köp Which.co.uk 2023
Köpguide matberedare

Att stå i köket och skala, riva, hacka och knåda kan vara både tids- och energikrävande. Om du tycker om att laga mat från grunden men inte har tid för allt arbete som krävs så kan en matberedare vara något för dig. En matberedare är nämligen designad för att göra ditt köksarbete mer effektivt. Innan du väljer matberedare finns det dock en del saker som du bör tänka på. Läs vår köpguide för att kunna fatta rätt beslut.

Skillnad på köksmaskin, matberedare och köksassistent

Det finns en mängd olika hjälpmedel för matlagning och att hålla koll på dess skillnader är inte helt lätt. Vad är egentligen skillnaden på en matberedare, köksmaskin och köksassisten? Och hur vet jag vilken maskin som passar bäst för mina behov?

En köksmaskin är inte en specifik apparat utan ett samlingsnamn på matberedare och köksassistenter. En köksassisten används i första hand till att knåda degar, göra röror soppor eller såser. En matberedare har ett större användningsområde och kan användas för att riva, hacka, skala, strimla, mosa, mala, vispa eller blanda alla möjliga ingredienser.

En matberedare kan således beskrivas som en “allt-i-allo-maskin” som fungerar som ett par extrahänder i köket, medan en köksassistent främst är till för att blanda ihop olika ingredienser. En del köksassistenter går dock att modifiera så att de kan hantera fler arbetsuppgifter. Det finns exempelvis tillbehör som ger dig möjligheten att använda maskinen som mixer, juicepress, glassmaskin eller köttkvarn.

Att tänka på inför ditt köp

De flesta matberedare är mångsidiga och effektiva. Beroende på modell och tillbehör kan de till exempel hacka, skiva eller strimla grönsaker, frukt, kött och nötter, blanda olika röror eller knåda deg.

Matberedare finns i många olika varianter och prisklasser. Ju fler funktioner och verktyg matberedaren har, desto mer kostar den. Fundera därför noga på vad du främst skall använda matberedaren till. Med många olika verktyg och funktioner kan du använda matberedaren för såväl bakning som matlagning. Om du även vill kunna göra smoothies och blanda drinkar bör du välja en matberedare med blenderfunktion. Tänk dock på att ju bredare användningsområde matberedaren har, ju större är den och desto mer plats tar den. Du hittar matberedare i många olika storlekar och inför ditt val bör du inventera dina förvaringsmöjligheter och hur stora mängder mat du räknar med att kunna tillaga. Om du vanligtvis lagar mat åt fyra personer rekommenderar vi att du investerar i en matberedare på minst 2,5 liter. Om du däremot endast planerar att använda matberedaren till att exempelvis hacka örter eller nötter räcker det med en liten modell.

Priset på en matberedare är även beroende av vilken effekt motorn har. Se till att matberedaren du väljer är tillräckligt stark för att kunna hantera hårt arbete och ingredienser, till exempel att hacka råa rotfrukter, eller att knåda ut en stor tung deg. Om du vill kunna använda matberedaren till många olika saker bör du också se till att välja en modell som har flera knivar för olika tillfällen. Det är en bonus om knivbladen är tillverkade i rostfritt stål.

Att rengöra en matberedare för hand kan vara lite omständligt. Om du har en diskmaskin bör du således välja en modell med diskmaskin-säkra tillbehör. Har du däremot ingen diskmaskin rekommenderar vi dig att välja en enklare modell med färre verktyg som måste handdiskas.

Bäst i test: Magimix Compact System 3200 XL

Magimix Compact System 3200 XL
Bäst i test Råd & Rön 2022 Andraplats Taenk.dk 2022 Bra på att hacka, skiva & vispa Lite dyr

Magimix compact system 3200 gör det den ska, dvs hacka, skiva och vispa. Den gör det också tystare än andra modeller vilket gör att den har fått bäst i test.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Mest för pengarna: Bosch MCM3501M

Bosch MCM3501M
Bra köp Råd & Rön 2022 Bra köp Which.co.uk 2023

Prisvärd matberedare som ger mycket maskin för pengarna.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd och Rön - test av matberedare

När Råd och Rön testade matberedare var det stor skillnad i kvalitet. I testet undersöktes hur bra varje matberedare var på att förbereda mat, hur enkla de var att använda, kvalitetsintryck, ljudvolym, säkerhet, livslängd och energiförbrukning.

Taenk.dk

Taenk.dk har testat 10 matberedare för att undersöka hur bra de är för typiska moment i köket.