Bäst robotgräsklippare 2022

Publicerad 2022-02-09
Sammanfattning

Den robotgräsklippare som har fått bäst i test just nu är Robomow RK1000 som har en utmärkt klippkvalitet oavsett om du har långt eller kort gräs, samt om det är torrt eller blött. Denna modell klarar av gräsmattor upp till 1000 kvm och klarar gupp, hål och andra hinder. Den är enkel att installera och programmera med den medföljande appen.

Bäst i test budget

För dig med en begränsad budget är PowerG Easymow 6 ett bra alternativ som har en nästan lika bra klippförmåga som Robomow RK1000. Nackdelen med denna robotgräsklippare är att många användare har haft svårt programmera den eftersom att den medföljande manualen är svårtydlig.

Guide för dig som ska köpa robotgräsklippare

En robotgräsklippare kan vara ett bekvämt och smidigt val, för dig som väljer rätt modell. De drivs antingen med batteri eller solceller och kan vara hel- eller halvautomatiska. Nedan kan du läsa mer om hur en robotgräsklippare fungerar. Vi går även igenom hur du väljer modell utifrån dina behov och preferenser, samt redogör för vilka faktorer du bör ta hänsyn till inför ditt köp.

Hur fungerar en robotgräsklippare?

En robotgräsklippare är en relativt enkel maskin som underhåller gräsmattan åt dig. De drivs antingen med batteri eller solceller och kan vara hel- eller halvautomatiska. Om du väljer en helautomatisk modell behöver du varken sätta på den eller hålla ett öga på den under arbetet och de flesta modellerna har sensorer som gör att de byter riktning om de stöter på några hinder. Gräsklippar kan starta vid en tidpunkt som du själv schemalagt, utföra klippningen för att sedan återgå till sin laddningsstation där den gör sig redo inför nästa klippning.

Förutom olika övergripande funktioner, kapacitet och kvalitet finns det två huvudtyper av klippsystem, fast blad eller svängbara blad. En robotgräsklippare med fast blad kan beskrivas som en miniversion av en vanlig gräsklippare som snurrar runt sin axel. Systemet kräver mer energi och inte lika säkert, samtidigt som de ofta klipper gräset mycket effektivt. En robotgräsklippare med svängbara blad har en roterande skiva med svängbara rakblad. Om bladen kommer i kontakt med ett hinder, skjuts bladen åt sidan vilket gör att de inte fastnar bakom föremålet, något som är mer vanligt för en gräsklippare med fasta blad. Den här typen av skärsystem är mer drar mindre energi och säkrare än system med fasta blad, samtidigt som de inte skär gräset lika effektivt.

När fungerar en robotgräsklippare bra och när ska man välja något annat?

Beroende på vilken modell du väljer kan en robotgräsklippare fungera bra i många olika typer av trädgårdar, stora som små. En del robotgräsklippare är designade för små radhusträdgårdar, medan andra är avsedda för riktigt stora gräsmattor. De flesta robotgräsklippare kan dock inte hantera zoner som är åtskilda av staket eller för smala stigar. Vad vissa modeller kan göra är dock att känna igen olika klippzoner som konfigurerats och/eller schemalagts av operatören (dig) i robotgräsklipparens kontrollpanelinställningar. Om en sådan zon inte är åtkomlig av gräsklipparen måste du manuellt bära över den till zonen och tillbaka när den får slut på batteri och inte kan ta sig tillbaka till sin laddstation. Detsamma gäller om du har trappor i din trädgård. Vidare bör du inte välja en robotgräsklippare om du har många branta backar i din trädgård. Se över vad olika modeller klarar av.

Hur ofta ska man köra en robotgräsklippare?

För att hålla din gräsmatta i bra skick bör du låta gräsklipparen vila från klippning minst två dagar i veckan. Så länge du investerar i en robotgräsklippare som är anpassad efter din trädgård så ska den inte ha några problem med att vara aktiv flertalet dagar i veckan. Har du däremot en gräsklippare vars kapacitet inte är tillräcklig för din gräsmatta så kommer den inte ha tid att vila om den också ska lyckas upprätthålla en önskvärd längd på gräset.

Hur ofta behöver bladen bytas?

För att få ett så bra klippresultat som möjligt är det viktigt att byta knivarna på din robotgräsklippare med jämna mellanrum. Att byta knivarna sparar även på batteriet. Vi rekommenderar att du byter knivarna 2-3 gånger per säsong. Ett tecken på att det är dags att byta knivarna är när grässtråna gulnar i toppen, alternativt om stråna frasar sig.

Hur mycket ström drar en robotgräsklippare?

Enligt en uträkning av Telge Energi kräver en robotgräsklippare i snitt cirka 0,10 kWh per laddning. Exakt hur mycket ström en robotgräsklippare drar är dock beroende av vilken modell du väljer.

Hur väljer man vilken robotgräsklippare man ska köpa?

Innan du köper en robotgräsklippare finns det några saker du måste ta hänsyn till rörande din tomt. Här nedan går vi igenom de viktigaste punkterna.

Hur behöver man ta hänsyn till tomtens utformning?

Innan du investerar i en robotgräsklippare är det viktigt att du tar hänsyn till utformningen av din tomt. En del modeller klarar exempelvis av mer lutning än andra. Om du har en trädgård med sluttning är det därmed viktigt att du väljer en modell som har kraft nog att ta sig upp för kullarna. Om din gräsmatta består av olika zoner som är åtskilda av staket eller stigar kan du behöva köpa en flerzonsklippare. En sådan typ av gräsklippare är även användbar om du vill att gräsklipparen ska sköta gräsmattan på både framsidan och baksidan av ditt hus.

Hur väljer man rätt modell utifrån storlek på gräsmattan?

Storleken på din gräsmatta är avgörande för vilken modell du bör välja. Beräkna den totala ytan på din gräsmatta och välj en modell som har batterikapaciteten för att täcka den. Rådfråga ett proffs om du är osäker. Det är ingen idé att investera i en robotgräsklippare som får slut på batteri innan den klippt klart.

Vad påverkar priset?

Det finns ett flertal faktorer som påverkar priset på en robotgräsklippare. Några av de mest avgörande är kapacitet, modell, märke och kvalité.

Faktorer att ta hänsyn till när man köper en robotgräsklippare

När man köper en robotgräsklippare är det särskilt 5 faktorer som du behöver ta hänsyn till. Förutom hur bra robotgräsklipparen är på att klippa, är säkerhet och användarvänlighet oerhört viktigt. Här nedan går vi igenom dessa faktorer samt ytterligare två som också kan vara viktigt.

Kvalitet i klippningen

Investera i en robotgräsklippare som håller hög kvalité i sin klippning. De robotgräsklippare som har fått bäst i test har alla mycket god kvalitet på sin klippning. Om du har en speciellt utformad tomt kan du fråga en expert i en butik för att höra vad som är bäst för dig.

Säkerhet

En av de mest betydande faktorerna att ta hänsyn till inför ditt val av robotgräsklippare är dess säkerhet. Alla automatiska robotgräsklippare har en lutningsbrytare som stoppar klipparens knivar om maskinen på något sätt skulle hamna upp och ned. Robotgräsklippare som klarar att arbeta sig upp för mycket branta backar behöver även en strömbrytare för att knivarna inte ska stoppa automatiskt när de går uppför en sluttning. De flesta modellerna har även en funktion som gör att de byter riktning om den går emot ett föremål, eller kanske din fot. Vissa har också rörelsesensorer som stoppar gräsklipparen när den upptäcker rörelse nära sig själv. Detta är en extra viktig funktion för dig med barn eller djur.

Användarvänlighet

Den främsta fördelen med en robotgräsklippare är att den gör jobbet åt dig. För att den ska fungera krävs det dock att du programmerar den rätt från början. De bästa robotgräsklipparna är enkla att ställa in och använda. Ju mer avancerad robotgräsklippare du väljer, desto mer är det att ställa in. Läs gärna tester och recensioner för de modeller som du jämför.

Hur tyst är gräsklipparen?

Även de mest bullriga robotgräsklipparna är mycket tystare än en traditionell bensindriven gräsklippare. Är du ljudkänslig så kan det ändå vara värt att jämföra bullernivån på de alternativ du överväger.

Går batteriet att byta?

Något annat som du bör se över inför ditt köp är om robotgräsklipparens batteri går att byta. Detta fungerar på de allra flesta modeller, men inte på alla.

Bäst i test: Robomow RK1000

Robomow RK1000
Bäst i test Råd & Rön 2021 Bäst i test Taenk.dk 2021 Väldigt bra klippresultat Klarar hinder bra Enkel att använda Bra säkerhet

Denna robotgräsklippare är både bra på att klippa och enkel att använda. Med denna modell slipper du många gamla problem med robotar som fastnat på hinder.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Bäst budget: PowerG Easymow 6

PowerG Easymow 6
Bra köp Råd & Rön 2021 Bra klippning sett till priset Bra säkerhet Svår att använda Mycket dålig manual

Mycket robotgräsklippare för pengarna men många har klagat på en bristfällig manual

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd & Rön test av robotgräsklippare

Råd & Rön har testat robotgräsklippare för hur bra de är på att klippa olika typer av gräs och gräsmattor, hur bra de är på att hantera hinder, användarvänlighet, ljudvolym och säkerhet. I testet poängterar Råd & Rön att inte alla modeller når upp till en tillräckligt hög säkerhet och att vissa robotgräsklippare kan vara farliga.

Taenk.dk test av robotgräsklippare

Danska Taenk.dk har testat robotgräsklippare för hur bra de är på att klippa, hur enkla de är att installera, hur säkra de är, samt hur bra de hanterar gupp, hål och andra hinder. I sitt test kommer de fram till att robotgräsklippare har blivit bättre med tiden och att i dag klarar många modeller av större gräsmattor utan problem.