Bäst glassmaskin 2021

Här hittar du sammanställningar av tester och betyg för glassmaskiner.

Uppdaterad 2020-12-28
Sammanfattning

Hemmagjord glass är mycket godare än köpt och det behöver inte bli en dyr affär att göra glass hemma. Glassmaskiner som har fått bäst i test går att köpa för några tusenlappar. Här hittar du modeller som enligt oss är bäst köp samt de som har fått högst betyg.

Bäst glassmaskin

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Sage Appliances Smart Scoop
Vinnare Råd & Rön 2020 Vinnare Taenk.dk 2021 Välj hur mjuk eller hård du vill ha glassen Förfrys ingredienser i glassmaskinen
DeLonghi Gelataio ICK 6000
Andraplats Råd & Rön 2020 Andra plats Taenk.dk 2021
Köpguide glassmaskin

En glassmaskin är ett måste för dig som är glassfantast. Maskinerna finns i en mängd olika prisklasser och designer. De är dessutom otroligt enkla att använda. Tänk dock på att välja rätt modell för dig och dina behov. Nedan redogör vi för vad du bör tänka på innan ditt köp!

Är hemmagjord glass godare än köpt?

Du som någon gång smakat på en riktigt god, krämig hemmagjord glass har säkerligen svårt att gå tillbaka till glasspaketen i frysdisken. Med en glassmaskin kan du göra vilken glass du vill. Frukt och bär från trädgården, kaffe, kakdeg eller popcorn? Låt kreativiteten flöda och experimentera fram dina favoriter. Möjligheten att själv välja ingredienser skapar de bästa förutsättningarna för att skapa en glass i precis din smak. Ytterligare en fördel med att göra glassen själv är att du vet precis vad glassen innehåller, inga mystiska substanser eller färgämnen här inte!

Går det att göra hemmagjord glass utan en glassmaskin?

Det är fullt möjligt att göra hemmagjord glass även utan en glassmaskin. Resultatet blir dock inte alls detsamma. Utan en glassmaskin är risken stor att det bildas stora iskristaller som gör att glassen blir väldigt hård samtidigt som den får en isig smak. En glassmaskin rör hela tiden runt glassen under frysningen vilket gör att man får en lagom mjuk glass utan kristaller.

Vad ska man tänka på när man köper en glassmaskin?

Innan du investerar i en glassmaskin finns det en del saker som du bör tänka över. Fundera exempelvis på hur mycket plats du har i ditt kök. En liten glassmaskin stoppas smidigt undan i en låda medan de större maskinerna kräver en hel del plats. Att välja en alltför liten glassmaskin kan dock vara dumt. När du väl engagerat dig i att göra glass vill du säkert kunna bjuda och att den ska räcka ett tag?

Något annat du bör ta reda på är hur lätt maskinen är att rengöra. En glassmaskin som är svår att rengöra riskerar att stå oanvänd. Det finns två olika typer av glassmaskiner, de som har ett separat fryselement och de som istället har ett inbyggt fryselement. Båda varianterna fungerar oavsett om du vill göra gräddglass, sorbet eller yoghurtglass. Modellerna skiljer sig dock åt vad gäller storlek, pris, funktion och design. Glassmaskiner med ett inbygg fryselement i skålen är generellt betydligt billigare än glassmaskiner med ett separat fryselement. De är dessutom ofta mindre vilket kan vara en fördel för dig som har ett litet kök, och en nackdel för dig som vill göra större mängder glass. Om du köper en glassmaskin med ett inbyggt fryselement måste du även komma ihåg att ställa in skålen i frysen ett dygn i förväg varje gång du vill göra glass.

Glassmaskin med ett separat fryselement är oftast större, lite dyrare och har istället en inbyggd kompressor som fryser glassen när maskinen börjar rotera.

Tips när du använder en glassmaskin

 • Frys ingredienserna innan du lägger ner dem i maskinen.
 • För att skålen och glassen ska frysa optimalt måste frysen vara minst minus 18
 • grader kall.
 • Vissa ingredienser som innehåller mycket fett eller socker tar längre tid att frysa.
 • Förvara den färdiga glassen stående i mitten av frysen där temperaturen är som
 • jämnast.
 • Glass smakar godast när den är nygjord men håller oftast minst en månad i frysen.
 • Glass med alkohol i kan vara väldigt gott. Tänk dock på att alkohol inte fryser särskilt
 • bra, nöj dig därför med en liten mängd.
 • Om glassen redan har varit fryst och sedan smält bör den inte frysas in igen. Precis
 • som med andra matvaror kan detta nämligen utgöra en hälsorisk.

Bäst glassmaskin: Sage Appliances Smart Scoop

Sage Appliances Smart Scoop
Vinnare Råd & Rön 2020 Vinnare Taenk.dk 2021 Välj hur mjuk eller hård du vill ha glassen Förfrys ingredienser i glassmaskinen

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd och rön test av glassmaskiner

I Råd och röns test av glassmaskiner var de flesta modeller i testet bra på att göra god glass där de glassmaskiner som hade självfrysande funktion istället för separat frysblock gjorde godast glass.

Test av glassmaskiner från Taenk.dk

Taenk.dk testade 26 olika glassmaskiner med att göra vaniljglass, citronsorbet och yoghurtglass. I testet fick Sage högst betyg följt av två modeller från DeLonghi. Dessa modeller var bäst på att göra glass utan is.