Bäst sous vide 2021

Publicerad 2021-11-03
Sammanfattning

Den sous vide-maskin som har fått bäst i test är just nu Anova Preicision Cooker Nano som håller temperaturen perfekt, är enkel att använda och går att styra via mobilen.

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Anova Preicision Cooker Nano
Bäst i test Råd & Rön 2021 Högt betyg Taenk.dk 2017 Enkel att använda Håller temperaturen Låter inte
Köpguide sous vide

Att laga mat i plastpåsar i ett vattenbad kan låta märkligt. Men tekniken, som kallas Sous vide, har blivit allt mer populär under de senaste åren. Det är en prisvärd och lättanvänd teknik som hjälper dig att laga mat med exakt rätt temperatur. I vår köpguide kan du läsa mer om hur tekniken fungerar och vad du bör tänka på innan du köper en Sous vide-maskin.

Vad är en Sous vide och hur fungerar det?

Sous vide är en teknik som möjliggör tillagning av mat vid lägre temperaturer. Såväl kött som fisk och grönsaker kan tillagas med hjälp av en maskin som använder Sous vide tekniken. Genom att använda ett vattenbad med den temperatur man vill att den färdiglagade maten ska ha är det lätt att få maten lika tillagad rakt igenom samtidigt som man inte riskerar att maten blir överkokt. Ytterligare en fördel är att det inte sker någon reduktion eller avdunstning av de råvaror som ligger i påsen. Kött och grönsaker som får ligga länge blir mörare eftersom kollagen och andra proteiner löses upp. Eftersom vatten leder värme mer effektivt än luft går det dessutom snabbare att tillaga exempelvis kött med sous-vide tekniken i vattenbad iställer för i ugn. Nackdelen med att använda en Sous vide-maskin är att man inte får någon stekyta. Detta spelar mindre roll vid tillagning av fisk och grönsaker men påverkar både smaken och utseendet på en köttbit. Ett alternativ när man tillagar kött med Sous vide tekniken är att man steker köttet snabbt på hög temperatur alternativ att man bränner ytan med en gasbrännare efter tillagningen.

Så hur tillagar man mat i en Sous vide-maskin? Lägg maten som ska tillagas i en plastpåse innan du sänker ner den i vattenbadet. Du kan använda dig av en vakuumförpackare, men det fungerar även med vanliga zippåsar där du själv pressar ut luften. Maskinen har en värmekälla som drivs på el som pumpar in vatten, för att sedan pumpa ut det uppvärmt till önskad temperatur. Vattenbadets temperatur kontrolleras med en cirkulator och för att kunna reglera den exakta temperaturen i vattnet finns det en termometer som styr en termostat. Du kan själv ställa in temperaturen du önskar och när du vill att det som du har tillagat ska vara färdigt, det kan handla om allt från 1 timme upp till 72 timmar.

Två olika typer av Sous vide-maskiner -- Cirkulator eller helhetslösning

Det finns två olika typer av Sous vide-maskiner, antingen är maskinen en helhetslösning med ett inbyggt vattenbad eller så är det en cirkulationspump som är avsedd att fästas på ett annat kärl. Sous vide-maskinerna med inbyggt vattenbad har ett lock över vilket gör att de är mer energieffektiva än maskinerna som fästs i ett annat kärl. Locket håller även inne ångan under matlagning, vilket kan vara en stor fördel om man vill undvika ett ångfyllt kök under långkok. Locket ser dessutom till att vattennivån i badet inte blir för låg. I tester av Sous vide-maskiner har alternativen med helhetslösning presterat bättre än alternativen som fästs på ett annat kärl. Samtidigt är de dyrare och tar upp mer plats.

Vad ska man tänka på när man köper en sous vide?

Det första du bör fundera över är om du vill investera i en helhetslösning med inbyggt vattenbad eller en variant med cirkulator. Helhetslösningen är att föredra om du vill ha en så smidig matlagning som möjligt. Om du däremot vill ha ett billigare alternativ som tar mindre plats bör du välja en produkt med cirkulator. Fundera även över om du vill investera i en vakuumförpackare eller om du nöjer dig med zippåsar. En vakuumförpackare är som tidigare nämnts inte en förutsättning för att använda tekniken, men det är en garanti för bäst resultat. Vidare bör du tänka över hur stor maskin du vill investera i samt hur snabbt du önskar att den värmer maten.

Bäst i test: Anova Preicision Cooker Nano

Anova Preicision Cooker Nano
Bäst i test Råd & Rön 2021 Högt betyg Taenk.dk 2017 Enkel att använda Håller temperaturen Låter inte

Betyg
Billigast pris Pricerunner