Bästa frukt och svamptork 2021

Publicerad 2021-04-27
Sammanfattning

Att torka svamp och frukt är ett bra sätt att förlänga deras livslängd. Ordentligt torkad svamp har en hållbarhet upp till flera år om du förvarar den mörkt och torrt.

Torkad frukt har också en mycket lång hållbarhet samt helt andra egenskaper jämfört med färsk. Trädgårdens äpplen kan t.ex. torkas och användas till både gröt och musli, samt i grytor.

Här hittar du de frukt- och svamptorkar som just nu har högst betyg i olika tester.

Namn Billigast pris
Bäst i test: WMF KÜCHENminis
Vinnare Råd & Rön 2021 Torka med 5 stora plåtar Låg energiförbrukning Tyst
Allt om frukt- och svamptorkar

Våra skogar och trädgårdar är fulla av godsaker, speciellt på hösten. Men hur tar man vara på dyrgriparna på bästa sätt? En frukt- och svamptork gör att svamp, frukt och bär håller sig fram till nästa säsong samtidigt som de torkade snacksen behåller alla sina vitaminer. Nedan går vi igenom allt om att torka svamp och frukt i en svamptork.

Varför ska man torka svamp och frukt?

Genom att torka svamp och frukt får du en längre hållbarhet på dina råvaror. Förvarar du dem på rätt sätt kan de hålla i flera år! Förutom att du kan njuta av godsakerna längre är det dessutom ett klimatsmart alternativ att ta hand om vad naturen har att erbjuda. Att torka svamp eller frukt i en vanlig ugn vid låg temperatur är dock inte helt lätt. Om temperaturen blir för hög kan resultatet bli en besk smak och tråkig färg. En svamp och frukttork, även kallad dehydrator, underlättar och ger en bättre cirkulation av luften och en mer exakt temperaturkontroll. Dehydratorn möjliggör även en behandling av råvaror utan att spilla den näring som vanlig upphettning gör. Långsamt torkad mat behåller sina vitaminer koncentrerat och är full av nyttiga mineraler och antioxidanter

Hur väljer man svamptork?

Det finns många olika alternativ att välja bland på marknaden. Modellerna skiljer sig något åt och finns i många olika storlekar och färger. De allra flesta är utrustade med en timer så att du lätt kan ställa in tiden beroende på vad du vill torka. Om du planerar att torka mycket svamp och frukt åt gången, exempelvis om du har en trädgård fylld med härliga råvaror, kan det vara en bra idé att köpa en större modell. Torkar du däremot mer sällan eller lite åt gången räcker det med en mindre modell. Tänk även på att lufttorkaren måste förvaras någonstans, välj en modell som fungerar i ditt hem. Priset är en annan faktor som är relevant vid val av dehydrator. Fördelen med att välja en lite dyrare modell är att du ofta får bättre kvalite, BPA-fri plast, en jämnare torkning och inbyggd säkerhet som överhettningsskydd.

Hur gör man för att torka svamp och frukt i en svamptorkare?

Olika svampsorter har olika lång torktid och kräver olika hög torkgrad, vanligtvis mellan 30-50°C. När du ska torka frukt är det viktigt att du skivar frukten i ungefär lika stora skivor/bitar, så att allt får samma torktid. Ju tunnare du skivar, desto krispigare blir de. Vill du ha lite segare frukt kan du istället göra lite tjockare bitar. För att få ett perfekt resultat rekommenderar vi att använda en mandolin för att skiva frukten. På så sätt säkerställer du att alla bitar får samma tjocklek. För att frukten inte ska få en brun färg när de torkas kan du doppa den i en lösning av citronsyra och vatten (1 tsk till en liter vatten). Frukt bör torkas med en temperatur mellan 50-60°C. En för låg temperatur kan få frukten att börja mögla. Hur länge frukten ska torkar varierar beroende på vilken frukt du väljer. Förvara den torkade svampen och frukten torrt, svalt och mörkt. Gärna i en tät glasburk.

Vilka svampar och frukter kan man torka?

Det finns många olika svampar som fungerar bra att torka. Några av de vanligaste är skivlingar såsom trattkantareller, svart- och rödgul trumpetsvamp, stolt fjällskivling, kremlor, sillkremla, grönkremla, granblodsriska med flera. Andra svampsorter som går bra att torka är soppar, exempelvis Karl-Johan, brunsopp eller stensopp samt odlad svamp som champinjoner, ostronskivling, shiitake. Mängden frukt som går att torka är nästan oändlig. Faktum är att all frukt som du kan köpa i mataffären, ja till och med vattenmelon, går att torka. Välj och vraka bland dina favoriter, ät den torkade frukten som den är eller blanda i din musli eller gröt.

Bäst i test: WMF KÜCHENminis

WMF KÜCHENminis
Vinnare Råd & Rön 2021 Torka med 5 stora plåtar Låg energiförbrukning Tyst

Torka svamp, frukt, kött, chips eller müsli med 5 stora plåtar vilket gör att det går snabbt att torka mycket. Du kan själv ställa in vilken temperatur du vill torka i och välja när den ska stänga av sig.

Betyg
Billigast pris Pricerunner