Bäst i test elvisp

Publicerad 2021-06-29
Sammanfattning

Det finns en helt uppsjö av olika elvispar - där de billigaste kostar från dryga hundralappen till de dyraste som kostar flera tusen. Men hur stor skillnad är det egentligen? Inte jättestor enligt produkttester - det räcker gott och väl med en för några hundralappar. Undvik dock de allra billigaste om du vill ha en elvisp som hänger med under lång tid.

Den stora vinnaren i tester är Bosch som kniper hem både bäst i test och mest för pengarna samtidigt med Bosch MFQ4020.

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Bosch MFQ4020
Bäst i test Råd & Rön 2014 Bäst i test Taenk.dk 2015 450w-effekt 5 hastighetslägen Lätt att använda Kunde varit lite tystare
Bosch MFQ4030
Andraplats Råd & Rön 2014 Andraplats Taenk.dk 2015 500W-effekt 5 hastigheter Högljudd
Köpguide elvisp

Behöver man verkligen tänka på något när man köper elvisp, viktigast är väl bara att den vispar? Faktiskt så skiljer sig elvispar åt inom områden som man kanske inte alltid tänker på. Här går vi igenom de fem viktigaste områdena.

De 5 viktigaste sakerna du ska tänka på när du köper en elvisp

Elvispen introducerades för drygt 100 år sedan och fick direkt en naturlig plats i köket. Nedan går vi igenom de 5 viktigaste faktorerna som du bör ha i åtanke när du ska köpa en elvisp; effekt, hastighetslägen, användarvänlighet, hur lätt den är att rengöra samt pris.

1. Effekt

Generellt sett har dyrare modeller en starkare motor och faktum är att hastigheten kan skilja sig rejält mellan olika alternativ. Hur stark motor du är i behov av beror givetvis på dess användningsområde. Om elvispen främst ska användas för att vispa grädde räcker en enklare modell med lägre effekt ofta gott och väl. Om du däremot planerar att använda elvispen för annat, exempelvis brödbak, är du troligen i behov av en elvisp med starkare motor.

2. Hastighetslägen

Många elvispar har reglage där du själv kan ställa in hur snabbt du vill att elvispen ska vispa. En del modeller har även en turbo-funktion som passar när du vill kunna blanda eller vispa ihop något riktigt snabbt. Att kunna reglera hastigheten kan minska stänk-risken eller snabba på processen beroende på vilka ingredienser du vispar.

3. Användarvänlighet

När det kommer till användarvänlighet finns det en del saker som du bör ha i åtanke. Vi rekommenderar att du väljer en modell som inte är för tung då du lätt kan bli trött i handen om du behöver stå en stund. Tänk även på att välja en elvisp med ett bekvämt handtag samt en modell som ger ifrån sig minimalt med vibrationer. Ytterligare en faktor som du bör ha i åtanke när du väljer elvisp är dess ljudnivå, vilket kan skilja sig kraftigt mellan olika modeller. Om du exempelvis har småbarn eller husdjur är det kanske extra viktigt att välja en mer tystgående modell.

4. Lätt att rengöra

Att elvispen är lätt att göra ren är som med många andra köksapparater avgörande för att den faktiskt ska komma till användning. Tyvärr är många elvispar svåra att rengöra då de har hål och springor där det lätt fastnar smet. Vi rekommenderar därför att du väljer en modell med rundad eller ruggad gummiyta som förebygger att kladd fastnar.

5. Pris

Priset på en elvisp varierar främst beroende på design, kvalité, märke och kapacitet. Om du endast vill kunna vispa lättare produkter såsom exempelvis grädde med din elvisp kommer du ofta långt med en enkel och billigare modell. Om du däremot är i behov av en elvisp med högre effekt rekommenderar vi att du spenderar några kronor extra för att få en modell som möter dina behov.

Bäst i test: Bosch MFQ4020

Bosch MFQ4020
Bäst i test Råd & Rön 2014 Bäst i test Taenk.dk 2015 450w-effekt 5 hastighetslägen Lätt att använda Kunde varit lite tystare

Har allt en elvisp behöver funktionsmässigt och är lätt att göra rent. Fem hastighetslägen med bra effekt räcker till det mesta.

Betyg
Billigast pris Pricerunner