Bäst kabinväskor 2022

Publicerad 2022-01-20
Sammanfattning

De kabinväskor som har fått bäst i test är de som är mest hållbara och enklast att använda (rulla och packa). Högst betyg har kabinväskan Samsonite Cosmolite Spinner för sin hållbarhet, lätta vikt, stora utrymme och enkelhet att använda. Men smakar det så kostar det, Samsonite är mer än tre gånger så dyr som Eastpak Tranverz S som är nästan lika bra.

Mest för pengarna

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Eastpak Tranverz S
Toppbetyg Which.co.uk 2018 Väger lite Mycket utrymme Ej hardcase Endast två hjul

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Samsonite Cosmolite Spinner 55 cm
Vinnare Which.co.uk 2017 Slitstarkt material Mycket utrymme Lätt att bära Dyr
Epic HDC Hexacore
Vinnare Råd & Rön 2016 Väger lite Hållbart yttre Lätt att rulla Användare har klagat på dålig byggkvalitet
Hur väljer man kabinväska?

Fördelen med en kabinväska framför en weekendväska är att handbagaget blir mer skyddat samt att du slipper bära tyngden på axeln. En kabinväska kan således vara perfekt för den kortare weekendresan, eller som ett komplement till resväskan på en långresa. Innan du investerar i en kabinväska finns det dock en hel del saker som du bör fundera över. I vår köpguide guidar vi dig så att du lättare kan ta rätt beslut.

Vad ska man tänka på när man köper en kabinväska?

Det absolut viktigaste för en användbar kabinväska är dess vikt. Ett handbagage på flyget tillåts ofta väga mellan 7-10 kg och för att du ska få ut maximal kapacitet vill du självklart inte ha en väska som i sig väger 3 kilo. Vikten på väskan är dock en central prisfråga då lätta kabinväskor ofta kostar betydligt mer än de tyngre varianterna. Här gäller det alltså att du hittar en balans mellan vikt och kostnad som passar dina förutsättningar och behov. Något annat som du bör fundera över är vilken storlek som lämpar sig bäst för dig. Olika flygbolag tillåter olika storleksmått och maxvikter. SAS tillåter exempelvis kabinväskor med mått som inte får överstiga 55 x 40 x 23 cm och som inte får väga mer än 8 kg medan Norwegians maxmått för kabinväskor är 55 x 35 x 25 cm, med en maxvikt på 10 kg. Det handlar alltså endast om ett par kilo, och några centimeters skillnad, mellan bolagen men tänk på att dessa centimeter kan vara helt avgörande för om du får ta med din väska eller inte. Om du har något flygbolag som du ofta flyger med rekommenderar vi att du kollar deras storleksbegränsningar innan du köper din nya väska. Tänk även på att ju mer fyrkantig en väska inom tillåtna mått är, desto mer rymmer den.

Bestäm dig för för om du vill ha en hård eller mjuk kabinväska. En hård väska skyddar din packning bäst, men om den går sönder så går den sällan att reparera. En mjuk kabinväska väger mindre och går lättare att få in i hyllorna på planet, de är dessutom i regel billigare än de hårda alternativen. Fundera även över hur många antal hjul du vill ha på din kabinväska. Fyra hjul gör det lättare att snurra och styra din väska, nackdelen är dock att den lätt kan rulla iväg av sig själv. Med två hjul måste du dra väskan efter dig, men du slipper problemet med att väskan riskerar att rulla iväg när du ställer ifrån dig den.

Vidare bör du undersöka vilka förvaringsmöjligheter som finns. Många gillar att det finns fickor på utsidan, för lättare åtkomst av exempelvis en dator eller bok, och extra fack inuti för att snabbt kunna hitta mindre saker. Om du planerar att resa till USA kan det även vara bra att köpa en kabinväska med TSA-lås. Det är ett lås som tullen i USA kan öppna med egna nycklar, utan att behöva bryta upp väskan.

Hur stor får en kabinväska vara och hur mycket får den väga?

Hur stor kabinväskan får vara, och hur mycket den får väga, varierar mellan olika flygbolag. I tabellen nedan kan du se vad som gäller för några av de största bolagen i Sverige. 

Flygbolag Mått Maxvikt
SAS 55x40x23 cm 8 kg
Ryanair 55x40x20 cm 10 kg
Norwegian 55x35x25 cm 10 kg
Lufthansa 55x40x23 cm 8 kg

Mest för pengarna: Eastpak Tranverz S

Eastpak Tranverz S
Toppbetyg Which.co.uk 2018 Väger lite Mycket utrymme Ej hardcase Endast två hjul

Denna kabinväska fungerar på de flesta flyg och ger mycket valuta för pengarna. Väskan är kompakt men ger ändå mycket utrymme och har fyra hjul för enkel transport.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Bäst i test: Samsonite Cosmolite Spinner 55 cm

Samsonite Cosmolite Spinner 55 cm
Vinnare Which.co.uk 2017 Slitstarkt material Mycket utrymme Lätt att bära Dyr

Detta är en kompakt och lätt resväska som rymmer väldigt mycket packning. Väskan är konstruerad i ett hårt material som gör den slitstark samtidigt som den är enkel att rulla.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd & Röns test av 10 kabinväskor

I Råd & Röns test av kabinväskor vinner Epic HDX Hexacore för sin hållbarhet och hanterbarhet. Kabinväskornas hållbarhet testades genom att de lät dem falla från hög höjd, tryckbelastning motsvarande vikten av att flera väskor lastades på kabinväskan, samt hur bra de stod emot vatten som skulle simulera regnförhållanden. De flesta kabinväskorna i testet klarade sig bra där vissa modeller utmärkte sig.

Brittiska Which test av 5 kabinväskor

När brittiska Which testade kabinväskor lät de väskorna utsättas för tryck på ett labb för att simulera flera års användning. De testade också hur bra dragkedjan är genom att kontinuerligt öppna och stänga den för att se att den inte går sönder.