Att navigera i det näst intill oändliga utbudet av serier i jakten på den bästa är inte helt lätt. För att hjälpa dig har vi listat de 15 bästa serierna 2020 som du inte får missa.

1. Once Upon a Time in Iraq

Genre: Dokumentär

Imdb: 9,3

Rotten Tomatoes: 100 %

Once Upon a Time är en brittisk dokumentärserie i fem delar. I avsnitten intervjuas irakiska medborgare, amerikansk militärpersonal och internationella journalister om den irakiska konflikten och dess effekter på det irakiska folket. Med perspektiv från båda sidor av konflikten tar serien tittarna närmare verkligheten av krig och liv under ISIS.

2. The Last Dance

Genre: Dokumentär

Imdb: 9,2

Rotten Tomatoes: 97%

The Last Dance är en dokumentär med 10 avsnitt som handlar om basketlaget Chicago Bulls, med fokus på legenden Michael Jordan. I dokumentären följs Michael Jordan, hans lagkamrater och tränaren Phil Jackson under en hel säsong (1997/1998) i jakten på ytterligare en NBA-titel.

3. Better Call Saul

Genre: Drama

Imdb: 8,7

Rotten Tomatoes: 97%

Better Call Saul är en amerikansk dramaserie skapad av Vince Gilligan och Peter Gould. Serien är en biprodukt av Gillians tidigare serie Breaking Bad och handlar om advokaten Saul Goodman som medverkade i Breaking Bad från och med säsong 2. Serien utspelar sig sex år tidigare än Breaking Bad tar sin början. Tittaren kastas tillbaka till en tid då Saul Goodman arbetade som statligt betald brottsadvokat och gick under namnet Jimmy McGill.

4. Normala människor (normal people)

Genre: Drama

Imdb: 8,5

Rotten Tomatoes: 90%

I miniserien Normala människor får vi följa Marianne och Connell som kommer från olika bakgrunder, men samma lilla stad i Irland. I skolan är Connell omtyckt och populär medan Marianne är ensam och speciell. När Connell hämtar sin mamma från sitt städjobb i Mariannes hus växer dock en komplex relation fram.

5. What We Do in the Shadows

Genre: Komedi, Fantasy, Skräck

Imdb: 8,5

Rotten Tomatoes: 97%

What We Do in the Shadows är en slags uppföljning på Taika Waititis och Jermaine Clements film med samma titel. I serien får man följa tre vampyrer i New York som varit rumskamrater i flera hundra år.

6. Schitt’s Creek

Genre: Komedi

Imdb: 8,5

Rotten Tomatoes: 93%

Från och med september 2020 finns alla sex säsonger av den prisade serien Schitt’s Creek tillgängliga på C More. Handlingen kretsar kring miljonärsfamiljen Rose som plötsligt förlorar allt de äger, förutom en liten by vid namn Schitt’s Creek, som pappan en gång köpt på skoj. Familjen tvingas flytta till den lilla byn för att starta om, något som visar sig vara allt annat än lätt.

7. I May Destroy You

Genre: Drama

Imdb: 8,1

Rotten Tomatoes: 98%

I May Destroy You är skapad av den brittiska skådespelaren Michaela Coel som också spelar huvudrollen. Serien handlar om en ung storstadskvinna med författardrömmar som en dag vaknar upp med ett sår i pannan, krossad mobil och en fruktansvärd bakfylla helt utan minne av vad som hänt. Med tiden dyker dock minnesfragment upp. Under serien får tittaren följa huvudpersonens resa från partytjej till militant feminist.

8. Brockmire

Genre: Komedi, Drama, Sport

Imdb: 8,1

Rotten Tomatoes: 98%

Brockmire är en amerikansk komediserie som handlar om en berömd basebollreporter som försöker rädda sin karriär efter att ha blivit offentligt utskämd. Den fjärde, och sista säsongen, som hade premiär under 2020 äger rum på 2030-talet där gängkriminalitet värmebölja, massupplopp, mat- och vattenbrist präglar samhället.

9. Pen15

Genre: Komedi

Imdb: 8,0

Rotten Tomatoes: 97%

Pen15 är en komediserie som följer de två bästa vännerna Maya och Anna när de måste tampas med det jobbiga, hormonstinna livet som tonåringar på högstadiet.

10. Small Axe

Genre: Drama

Imdb: 7,9

Rotten Tomatoes: 97%

Small Axe är en antologi som består av fem filmer med berättelser från de västindiska kvarteren där Steve McQueen, regissör och manusförfattare för serien, själv växte upp. Berättelserna handlar främst om de orättvisor som de västindiska invandrarna utsattes för under 70- och 80-talet. Titeln refererar till en Bob Marley-sång med texten “om ni är det stora trädet, är vi den lilla yxan”, här som ett redskap i att bemöta institutionell rasism.

11. Feel Good

Genre: Komedi, Drama, Romantik

Imdb: 7,5

Rotten Tomatoes: 100%

I serien Feel Good får vi följa Mae, en komiker och före detta missbrukare, som försöker kontrollera sin beroendepersonlighet och sina intensiva romantiska impulser som genomsyrar alla aspekter av hennes liv.

12. The Baby-Sitters Club

Genre: Komedi, Drama

Imdb: 7,4

Rotten Tomatoes: 100%

The Baby-Sitters Club är baserad på Anna M. Martins romaner om ett gäng tjejer i den fiktiva förortsstaden Stoneybrook i Connecticut. Tillsammans driver tjejerna “The Baby-Sitters Club”, en lokal barnvaktstjänst.

13. Quiz

Genre: Drama

Imdb: 7,3

Rotten Tomatoes: 95%

Quiz berättar historien om Charles Ingram, en före detta brittisk major, som orsakade en stor skandal efter att ha blivit påkommen med att fuska sig till vinsten av en miljon pund i spelshowen “Who Wants To Be A Millionaire?”.

14. Lovecraft Country

Genre: Drama, Fantasy, Skräck

Imdb: 7,1

Rotten Tomatoes: 88%

Love Country utspelar sig på 1950-talet där de rassegregerande Jim Crow-lagarna fortfarande gäller i vissa stater. Atticus Black, en ung svart man som är besatt av science fiction-böcker, åker på en road trip med sin farbror och vän för att hitta sin försvunna far. Resan kantas av såväl rasistisk vardagsterror som av av sci-fi-monster.

 

15. I Hate Suzie

Genre: Komedi, Drama

Imdb: 6,8

Rotten Tomatoes: 94%

En kvinnlig kändis påväg mot toppen får hela sitt liv uppochnedvänt när hennes telefon blir hackad. Bilder av henne, tillsammans med en man, som inte är hennes partner, läcks till allmänheten och vi får följa henne genom stadierna av chock, förnekelse, rädsla, skam, ilska och acceptans.