Bäst skaftdammsugare 2022

Publicerad 2022-02-24
Sammanfattning

Bäst i test är just nu skaftdammsugaren Dyson V11 Absolute Extra som har mycket bra sugförmåga med tillräckligt bra batteritid för det mindre hemmet. Om du vill ha en nästan lika bra skaftdammsugare till ett lägre pris är Bosch BSS81POW ett nästan lika bra alternativ.

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Dyson V11 Absolute Extra
Vinnare Which.co.uk. 2021 Näst bäst i test Råd & Rön 2021 Väldigt bra sugkraft Längre batteritid än konkurrenter Dyr
Bosch BSS81POW
Delad vinnare Råd & Rön 2021 Toppbetyg Taenk.dk 2021 Bra sugeffekt Utbytbart batteri Snabb laddning Begränsad batteritid
Köpguide Skaftdammsugare

En bra skaftdammsugare håller dina golv dammfria samtidigt som de är lätta och enkla att använda. Tester och recensioner visar dock att att kvalitén skiljer sig markant mellan olika modeller, det är därför viktigt att du gör en noggrann research inför ditt köp. I vår köpguide guidar vi dig fram till rätt val.

Vad är fördelarna med en skaftdammsugare jämfört med en vanlig?

Det finns många fördelar med att investera i en skaftdammsugare. En skaftdammsugare är enkel att använda då den är sladdlös vilket innebär att din dammsugning inte begränsas av en för kort eller trasslande sladd. Den är dessutom enkel och okomplicerad att ta fram och använda då den är mer behändig och lätt jämfört med en vanlig dammsugare. Eftersom en skaftdammsugare går på batteri krävs dessutom ingen el, vilket gör att de kan användas i princip var som helst. Skaftdammsugaren är ett mycket enkelt redskap att plocka fram för att snabbt städa upp spill, smulor eller damm och inte minst så är en skaftdammsugare bra för svåråtkomliga utrymmen.

Fördelar med en skaftdammsugare 

 • Enkel att använda. 
 • Sladdlös - Du begränsas inte av en för kort sladd. 
 • Väger mindre än en traditionell dammsugare - Mer behändig. 
 • Går att använda där det inte finns tillgång till el. 
 • Enkel att plocka fram för att snabbt städa upp smulor eller damm. 
 • Bra för svåråtkomliga utrymmen

Vad är nackdelarna med en skaftdammsugare?

Tyvärr visar tester och recensioner att det endast finns en handfull sladdlösa skaftdammsugare som är lika bra som de bästa traditionella dammsugare när det kommer till förmågan att suga upp fint damm från mattor och hårda golv. Att investera i en skaftdammsugare kräver således mer research än om du planerar att investera i en traditionell dammsugare, särskilt om du inte planerar att använda den enbart som komplement. Då skaftdammsugare går på batteri, och inte el, så har du dessutom en begränsad tid på dig att dammsuga innan skaftdammsugaren måste tillbaks till sin station för att ladda.

Nackdelar med en skaftdammsugare 

 • Inte lika bra på att suga upp damm som traditionella dammsugare. 
 • Begränsad batteritid.

För vem eller vilka är en skaftdammsugare ett bra köp?

En bra skaftdammsugare kan vara ett utmärkt alternativ för dig med en mindre bostad då den inte tar lika mycket plats som en traditionell dammsugare. Har du en mindre bostad är går det dessutom snabbare att dammsuga, och risken för att batteritiden begränsar dammsugningen är mindre än om du har stora ytor att rengöra. För dig som har en större bostad kan en skaftdammsugare fungera som ett bra komplement till en vanlig dammsugare. Det kan exempelvis vara smidigt att ha en skaftdammsugare i köket för att snabbt och enkelt kunna städa bort smulor och annat spill. Sist men inte minst så kan en skaftdammsugare vara ett bra köp för dig som enkelt vill kunna städa bilen, båten eller husvagnen.

Vad ska man tänka på när man köper en skaftdammsugare?

Då kvalitén skiljer sig markant mellan olika skaftdammsugare så är det viktigt att du noga jämför dina alternativ. Nedan redogör vi för de faktorer som är viktiga att ta hänsyn till inför ditt köp.

Användarvänlighet

En av de främsta fördelarna med sladdlösa skaftdammsugare är att de är enkla att använda. Om du köper dammsugaren i en butik rekommenderar vi att du testar den först. Tryck, dra? vrid och lyft de dammsugare du funderar på för att jämföra hur de känns att använda. Köper du din skaftdammsugare online rekommenderar vi att du läser tester och användarrecensioner för att se vad andra tycker om de olika alternativens användarvänlighet.

Många modeller kommer med väggfästen vilket möjliggör för dig att bara ta dammsugaren från sitt fäste och påbörja din städning. En del modeller är enbart designade för att dammsuga golv, men det finns även modeller med tillbehör som gör det lättare att ta itu med mindre städjobb, som att städa bilen, soffan eller trappan.

Vikt

En skaftdammsugare är i regel mycket lättare än en traditionell dammsugare. I genomsnitt väger en sladdlös skaftdammsugare 3 kilo, vilket kan jämföras med traditionell dammsugare som väger 7 kilo i genomsnitt. Trots att de allra flesta skaftdammsugare inte väger speciellt mycket, så kan vikten självklart skilja sig åt mellan olika modeller. Om detta är en viktig faktor för dig bör du därmed kontrollera dammsugarens vikt inför ditt köp.

Kapacitet för dammbehållare

En viktig faktor att ta hänsyn till inför ditt köp av en skaftdammsugare är dess kapacitet för damm. Kapaciteten kan skilja sig rejält mellan olika modeller men den genomsnittliga dammkapaciteten är ca 0,6 liter. Om du inte tömmer din dammsugare på damm när den börjar bli full kommer dammsugaren att bli mindre effektiv. För att slippa behöva tömma din dammsugare ofta kan det därmed vara fördelaktigt att välja en modell med större kapacitet.

Lätt att tömma på damm

Skaftdammsugare har generellt en relativt liten dammkapacitet, även om den kan skilja sig mellan olika modeller. En viktig faktor att ta hänsyn till inför ditt köp är således hur lätt dammsugaren är att tömma på damm. Är dammsugaren svår att tömma finns risken för att du inte gör det tillräckligt ofta, vilket i sin tur påverkar dammsugarens effektivitet.

Batteri

Hur lång tid du kan använda en sladdlös skaftdammsugare beror på vilken typ av batteri den har samt vilken inställning du valt att ställa in. Litiumjonbatterier är i regel bäst för snabbare laddning och längre batterilivslängd. Viktiga faktorer att kontrollera när du jämför olika alternativ är: 

 • Drifttid - Kan variera från mindre än 10 minuter upp till över en timme. 
 • Laddningstid - Varierar från så lite som en timme upp till 16 timmar. 
 • Utbytbara batterier eller ej - En del modeller har ett extra batteri som du kan byta till om batteritiden skulle ta slut mitt under en dammsugning.

Vad ska man tänka på när man väljer en skaftdammsugare för djurhår?

En skaftdammsugare kan vara ett bra komplement till din traditionella dammsugare, inte minst om du har ett husdjur som fäller. En skaftdammsugare är lätt att använda och ta fram när lägenheten eller huset bara behöver en snabb uppfräschning. Om du planerar att använda skaftdammsugaren för djurhår är det dock viktigt att du väljer en modell med stark sugkraft. En del modeller har dessutom speciella tillbehör för att städa upp efter djur.

Bäst i test: Dyson V11 Absolute Extra

Dyson V11 Absolute Extra
Vinnare Which.co.uk. 2021 Näst bäst i test Råd & Rön 2021 Väldigt bra sugkraft Längre batteritid än konkurrenter Dyr

Mycket bra sugförmåga i upp till 60 minuters användning.

Betyg
Billigast pris Pricerunner