Bästa tvättmaskin 2021

Uppdaterad 2021-11-23
Sammanfattning

Tvättmaskiner bedöms i första hand utifrån hur bra de är på att få rent kläder, men även på ljudnivå, hastighet och energieffektivitet. Just nu är två modeller från Bosch bäst när man sammanväger olika tester.

Bäst i test är just nu tvättmaskinen Bosch WAXH2KOLSN som förutom att ha mycket god tvättförmåga också är tyst och har hög energieffektivitet.

Om du istället vill ha mest för pengarna är Bosch WAU28UI8SN valet för dig. Den har inte lika hög tvättkapacitet och tar lite längre tid på sig men är lika bra på att göra rent som dyrare modeller. 

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Bosch WAXH2KOLSN
Vinnare Taenk.dk 2021 Delad andraplats Råd & Rön 2021 Tvätta med det inbyggda systemet 4D Wash Tvättkapacitet 10 kg Bara energiklass C
Miele WSF 363 WCS
Högt betyg Taenk.dk 2021 Högt betyg Råd & Rön 2021
Bosch WAU28UI8SN
Högt betyg Råd & Rön 2021 Högt betyg Taenk.dk 2021 Bra på att göra rent Tvättkapacitet 8 kg Lång tvättid
Detta ska du tänka på när du köper en tvättmaskin

Att köpa en ny tvättmaskin är en stor investering, så när det är dags gäller det att välja rätt. Alternativen på marknaden är många och det finns en hel del faktorer som du bör ta hänsyn till. Nedan redogör vi för vad du bör tänka på när du köper en tvättmaskin. Vi går även igenom vad det finns för olika typer av tvättmaskiner samt för- och nackdelar med olika alternativ.

Vad ska man tänka på när man köper en tvättmaskin?

Innan du investerar i en tvättmaskin bör du bland annat fundera över ditt tvättbehov, tvättmaskinens eventuella placering samt om du vill att tvättmaskinen ska ha en inbyggd torktumlare. Nedan kan du läsa om andra faktorer som bör övervägas.

Storlek och kapacitet

En tvättmaskins kapacitet påvisar hur mycket tvätt som får plats. Generellt varierar kapaciteten mellan 2-12 kg. Hur stor kapacitet du är i behov av är självklart individuellt samt beroende av hur många som bor i hushållet. Kapaciteten påverkar även hur mycket plats maskinen kommer att ta. Tänk på att alltid mäta utrymmet där tvättmaskinen är tänkt att vara placerad innan du gör ditt köp. Kontrollera också att maskinen får plats genom dörröppningen.

Ljudnivå

Ljudnivån kan vara mer eller mindre viktig för dig beroende på hur stort du bor. Om du planerar att placera tvättmaskinen i en tvättstuga är ljudnivån troligen inte av lika stor betydelse som om du bor i en liten lägenhet där tvättmaskinen exempelvis skall placeras i köket. Bland alla typer av tvättmaskiner har de mest tystgående alternativen en ljudnivå omkring 48 dB, medan de mer högljudda har en ljudnivå omkring 57 dB. Ljudnivån vid centrifugering varierar vanligtvis från 70 dB till 79 dB.

Tvättid och program

Om du är en person med begränsad tid kan tvättiden spela en avgörande roll i ditt beslut. Tvättiden och vilka program du kan välja mellan skiljer sig mellan olika modeller. Kontrollera alltid att maskinen har de program som du är i behov av innan du gör ditt köp.

Funktioner

Tänk över vilka funktioner som du har behov av. Med automatisk dosering räknar maskinen ut exakt mängd tvättmedel vilket gör att du sparar på både miljön och plånboken. En timerfunktion som gör det möjligt att senarelägga programstarten kan också vara väldigt användbar om man t.ex. vill att tvätten skall vara klar lagom till dess att man kommer hem från jobbet. En del tvättmaskiner har WiFi vilket gör att du kan styra din tvättmaskin från din telefon, varifrån du vill. Fundera över vad som är viktigt för dig!

Olika typer av tvättmaskiner

Traditionellt sett faller tvättmaskiner i tre olika kategorier: frontmatad, toppmatad eller kompakt/kombinerad tvättmaskin. Vilken kategori en modell tillhör avgörs av hur de ska användas och om tvättmaskinen även erbjuder möjlighet för torkning. Nedan redogör vi för respektive för- och nackdelar.

Frontmatad

I Europa används nästan uteslutande frontmatade tvättmaskiner, det vill säga att luckan är placerad på maskinens framsida. Frontmatade maskiner har generellt sett både låg energioch vattenförbrukning. De kräver dessutom mindre tvättmedel än de bästa toppmatade maskinerna. I de flesta fall rymmer de dessutom mer kläder än en toppmatad modell. En frontmatad tvättmaskin kan monteras under en bänk eller i ett skåp vilket gör att den enkelt kan döljas med en skåpsdörr. Den främsta nackdelen med en frontmatad tvättmaskin är att du behöver sitta på huk eller böja dig ner när du ska fylla eller tömma tvättmaskinen.

Fördelar med en frontmatad tvättmaskin

 • Låg energiförbrukning
 • Låg vattenförbrukning
 • Kräver lite tvättmedel
 • Rymmer generellt mer kläder än en toppmatad modell
 • Kan enkelt döljas

Nackdelar med en frontmatad tvättmaskin

 • Du behöver sitta på huk eller böja dig ner när du ska fylla eller tömma tvättmaskinen.

Toppmatad

En toppmatad tvättmaskin har luckan på maskinens överdel/tak och kan vara ett bra alternativ för dig som bor på en mindre yta. Toppmatade maskiner är nämligen ofta extra smala då luckan öppnas uppåt istället för utåt i rummet. Ytterligare en fördel är att du inte behöver vara orolig för att det läcker och rinner ut vatten på golvet om tätningen i luckan skulle gå sönder. Den främsta nackdelen med en toppmatad tvättmaskin är att de rymmer mindre kläder än en frontmatad tvättmaskin.

Fördelar med en toppmatad tvättmaskin

 • Tar mindre plats 
 • Du slipper oron kring att vatten skall läcka ut på golvet

Nackdelar med en toppmatad tvättmaskin

 • Rymmer mindre kläder än en toppmatad modell

Kompakt/kombinerad

I en kompakt/kombinerad tvättmaskin får du två maskiner i en. Här kan du nämligen både tvätta och torka dina kläder. Den största fördelen med denna typ av tvättmaskin är, förutom möjligheten att torka kläder, att du sparar en hel del plats då du slipper en separat torktumlare. Nackdelen med en kompakt/kombinerad tvättmaskin är att de kräver en hel del ström. De har dessutom inte samma kapacitet som en vanlig frontad tvättmaskin.

Fördelar med en kompakt/kombinerad tvättmaskin

 • Två maskiner i ett
 • Du sparar en hel del plats

Nackdelar med en kompakt/kombinerad tvättmaskin

 • Energikrävande
 • Inte samma kapacitet som en vanlig frontad tvättmaskin

Bäst i test: Bosch WAXH2KOLSN

Bosch WAXH2KOLSN
Vinnare Taenk.dk 2021 Delad andraplats Råd & Rön 2021 Tvätta med det inbyggda systemet 4D Wash Tvättkapacitet 10 kg Bara energiklass C

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd & Rön 2021

Råd & Rön har i sitt test fokuserat på hur bra tvättmaskinerna är på att just få rent tvätt. Testet visade att det vanligaste problemet är för tvättmaskiner att kombinera miljövänlighet och kort tvättid, samtidigt som nästan alla modeller i testet hade problem med att skölja bort allt tvättmedel.

Taenk.dk testar 37 tvättmaskiner

När Taenk.dk testade tävttmaskiner fokuserade de på hur bra olika modeller var på att tvätta och skölja, dess energianvändning, tidsåtgång och hur bra de var på att centrifugera. Bäst i test blev modeller från Bosch och Miele.