Bäst skrivare 2023

Uppdaterad 2023-04-27
Sammanfattning

Letar du efter en skrivare för hemmet eller kontoret? Här hjälper vi dig välja bäst skrivare för dig som bara vill skriva ut svart-vit text samt dig som har större behov för t.ex. foton.

Högst betyg i olika tester får bläckstråleskrivarna Canon GX6050 och Epson Ecotank ET-8500 som ger prisvärda utskrifter i hög kvalitet. 

Bäst laserskrivare - svartvit

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Brother HL-L2350DW
Vinnare svartvit laser Råd & Rön 2022 Högt betyg Taenk.dk 2022 Högt betyg Which.co.uk 2023 Väldigt låg utskriftskostnad Automatisk dubbelsidig utskrift Trådlös anslutning till wifi

Bäst bläckstråleskrivare - färg

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Canon GX6050
Vinnare Råd & Rön 2022 Topprankad Which.co.uk 2023 Högt betyg Taenk.dk 2022 Hög kvalitet på utskrifter Billigt jämfört med konkurrenter Trådlös anslutning via wifi
Epson Ecotank ET-8500
Vinnare Which.co.uk 2023 Vinnare Taenk.dk 2022 Låg utskriftskostnad Hög kvalitet på utskrifter Wifi-anslutning Automatisk dubbelsidig utskrift Scannern kunde ha varit bättre
Köpguide skrivare

För att du skall kunna välja rätt skrivare utifrån dina behov är det viktigt att du har en del kriterier klart för dig. Pris, storlek och funktion skiljer sig en hel del åt mellan olika modeller. Nedan redogör vi för vad du bör tänka på innan du investerar i en skrivare samt går igenom vilka för- och nackdelar det finns med olika typer av skrivare.

Vad ska man tänka på när man köper en skrivare?

För att avgränsa valet av skrivare bör du börja med att bestämma dig för hur mycket du är beredd att betala. Fundera även över vad du huvudsakligen skall använda din skrivare till, utskrivning av dokument eller kanske foton? Tänk även på vilka funktioner som du är i behov av. Nöjer du dig med en singelfunktionsskrivare eller behöver du en multifunktionsskrivare? En singelfunktionsskrivare räcker gott för dig som endast önskar skriva ut dokument. Om du däremot är i behov av att kunna kopiera eller skanna så är en multifunktionsskrivare det självklara valet.

Utöver detta finns det ett flertal andra funktioner och inställningar som kan vara mer eller mindre viktiga för dig utifrån dina behov. Dubbelsidig utskrift är en besparingsfunktion för både papper, pengar och miljö. Vissa skrivare har en automatisk inställning för dubbelsidig utskrift, medan andra får ställas in manuellt. Wi-FI-anslutning, möjlighet till mobilutskrifter och utskrivningshastighet är annat som kan vara mer eller mindre viktigt för dig.

Olika typer av skrivare

Det finns i huvudsak två typer av skrivare: bläckstråleskrivare och laserskrivare. Nedan går vi igenom dess för- och nackdelar samt redogör för vilka typer av behov de fyller.

Bläckstråleskrivare

En bläckstråleskrivare är lämplig för hemmabruk då den levererar fotoutskrifter av hög kvalitet. En bläckstråleskrivare är ofta billigare i inköp än en laserskrivare. Tänk dock på att bläck är dyrt, om du skriver ut mycket kan den därför bli dyr i drift. Innan du investerar i en bläckstråleskrivare bör du kontrollera hur många bläckpatroner skrivaren behöver. Textdokument från exempelvis Word blir dessutom inte lika skarpa som med en laserskrivare. En fördel med bläckstråleskrivare är att många modeller har ett flertal funktioner som kan vara användbara för hemmakontor och småföretag, exempelvis skanner och kopiator.

Fördelar

 • Levererar hög kvalitét på fotoutskrifter.
 • Ofta billig i inköp.
 • Många modeller har användbara funktioner som skanner och kopiator.

Nackdelar

 • Om du skriver ut dokument med text från exempelvis Word blir texten inte lika skarp
 • som med en laserskrivare.
 • Dyr i drift då bläck är dyrt.

Laserskrivare

Det finns två typer av laserskrivare, de som har monolaser, svart/vitt, och de som har färglaser. Båda varianterna är avsedda för att skriva ut stora textdokument och används ofta av både mindre och större företag. Laserskrivare med färglaser är speciellt anpassade för att skriva ut textdokument med färggrafik, exempelvis diagram. Laserskrivare är snabba och kan skriva ut stora mängder av dokument på kort tid. Resultatet blir skarpt och tåligt. Laserskrivare använder toner av pulveriserat kol och polymer som smälter och fastnar på pappret vid utskrift. Det är ofta billigare att skriva ut på en laserskrivare jämfört med en bläckskrivare eftersom tonerkasett är billigare och räcker längre än bläckpatroner. En laserskrivare är dock ofta dyra i inköp och tar dessutom mer plats än en bläckstråleskrivare.

Fördelar med laserskrivare

 • Snabb.
 • Skriver ut stora mängder dokument på kort tid.
 • Text och grafik blir skarp och tålig.
 • Ofta billigare att skriva ut på en laserskrivare jämför med en bläckskrivare.
 • Tonerkassett räcker längre än en bläckpatron.

Nackdelar

 • Ofta dyra i inköp.
 • Tar mer plats än en bläckstråleskrivare.

Bäst i test - laserskrivare svartvit: Brother HL-L2350DW

Brother HL-L2350DW
Vinnare svartvit laser Råd & Rön 2022 Högt betyg Taenk.dk 2022 Högt betyg Which.co.uk 2023 Väldigt låg utskriftskostnad Automatisk dubbelsidig utskrift Trådlös anslutning till wifi

Detta är den bästa skrivaren för dig som vill ha billiga svartvita utskrifter. Perfekt för hemmakontoret.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Bäst i test - bläckstråleskrivare färg: Canon GX6050

Canon GX6050
Vinnare Råd & Rön 2022 Topprankad Which.co.uk 2023 Högt betyg Taenk.dk 2022 Hög kvalitet på utskrifter Billigt jämfört med konkurrenter Trådlös anslutning via wifi

Canon GX6050 skapar färgutskrifter i mycket hög kvalitet till en relativt låg kostnad. Detta är skrivaren för dig som vill kunna göra professionella utskrifter från hemmet eller kontoret.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd och Rön test av 86 skrivare

Råd & Rön har testat en stor mängd skrivare från kända tillverkare för att se vilken modell som är bäst sett till billigast utskrifter, funktioner, användarvänlighet, trådlösa utskrifter och energieffektivitet.

Taenk.dk har testat prestandan hos 164 skrivare

I sitt test har Taenk.dk undersökt hur bra olika skrivare är baserat på utskriftskvalitet, hastighet, funktioner, bläckförbrukning, användarvänlighet och energiförbrukning.

Vinnarna är modeller från Epson, Canon, HP och Brother som alla får mycket höga betyg gällande bläckförbrukning men som varierar sig gällande övriga punkter.

Test av skrivare av Which.co.uk

Brittiska Which.co.uk har testat 190 skrivare i huvudsak baserat på utskriftskvalitet och hastighet, samt kostnad per utskrift. Vinnare är skrivare från Epson, Canon och Brother.