Bäst robotdammsugare 2020

Vi har sammanställt alla tester och recensioner av robotdammsugare så att du lätt hittar den bästa och den mest prisvärda.

Sammanfattning

En robotdammsugare hjälper dig med din städning men det är inte bara de dyraste modellerna som har fått toppbetyg. Många modeller som bara kostar en bråkdel av de dyraste har fått nästan lika höga betyg som de allra dyraste modellerna. Robotdammsugare från Neato Botvac och Andersson ger väldigt mycket för pengarna om du inte behöver alla funktioner som finns hos de dyraste modellerna.

Namn Betyg Billigast pris
Vinnare: Neato Botvac D4 Connected
Vinnare Råd & Rön 2020 Vinnare Taenk.dk 2020 Kombinationsteknik för rengöring 75 minuters batteritid
Pris från 3 337 kr - 5 395 kr
3 337 kr Media markt (4 butiker)
iRobot Roomba 875
Andra plats Taenk.dk 2020 Kör under och runt möbler Auto uppladdning efter rengöring
Andersson RVC 2.0
Topprankad Råd & Rön 2020 Dammsuger & våtmoppar Mycket för pengarna
Pris 1 490 kr Finns hos Netonnet
1 490 kr Netonnet (1 butik)
Electrolux PI92-4ANM
Roborock S5 Max
Vinnare Pricerunner test 2020
Vileda VR 102
Dubbla filter Tyst läge Sämre på väggar, springor och hörn Klarar inte av djurhår

Köpguide robotdammsugare

Funderar du på att investera i en robotdammsugare? - Härligt!  En robotdammsugare kan vara en bra lösning för dig som vill spara tid och energi. Idag finns det ett brett utbud i olika prisklasser att välja mellan. Det varierade och rika utbudet innebär att det finns robotdammsugare för alla behov, frågan är bara vilka behov du har. Nedan guidar vi dig genom djungeln av alternativ för att du skall kunna fatta rätt beslut för dig, ditt hem och dina behov. 

Vad ska man tänka på när man väljer en robotdammsugare? 

Budget

Det finns mängder av robotdammsugare att välja bland från 1000 kronor och upp till 8000 kronor. För att sålla bland alternativen kan det därför vara en bra idé att börja med att sätta ett maxpris för ditt köp. 

Ytor och kapacitet 

Fundera över hur stor ytor som robotdammsugaren ska städa och vad för golvtyp du har. De flesta robotdammsugare anpassar sig efter underlaget och klarar av att dammsuga både hårda golv och mattor. Om du har mycket mattor i ditt hem bör du dock överväga att välja en av de nyare modellerna med ett mer kraftfullt sug. Sugeffekten anges i watt (W) eller pascal (Pa) beroende på leverantör. Generellt kan man säga en robotdammsugare med bra sugeffekt ligger mellan 1000-2000 Pa. En robotdammsugare med bra sugeffekt har dock ofta en relativt hög ljudnivå och du bör därför tänka över vad som är viktigast för dig - kraftfull sugnivå eller låg ljudnivå? Olika modeller har även olika kapacitet och batteritid. En del modeller stannar när batteriet tar slut medan andra automatisk återvänder till sin laddningsbas. 

Trösklar och andra hinder 

Innan du väljer robotdammsugare måste du se över vilka eventuella hinder som finns i ditt hem. Har du mycket höga trösklar, låga möbler, kanter eller hörn? För att robotdammsugaren inte ska fastna under låga möbler kan det vara en bra idé är att mäta avståndet under möblerna till golv. Om du har mycket höga trösklar i ditt hem bör du också mäta dessa och välja en modell som klarar av den aktuella höjden. Det finns modeller som klarar av en höjd på 2 cm. Om ditt hem är fyllt av svåråtkomliga hörn är en robotdammsugare med hörnborstar eller precisionssidoborstar idealisk. 

Teknologi och funktioner 

Vad har du för krav på robotdammsugarens teknologi och funktioner? Vill du exempelvis kunna styra den med din smartphone eller nöjer du dig med att kontrollera den på själva enheten? Om du önskar ett extra rent resultat kanske du vill att din robotdammsugare skall ha en mopp. När borstarna har gjort sitt jobb och dammsugit rent kommer moppen fram och moppar helt enkelt golvet. Denna extrautrustning tillhör toppskiktet av robotdammsugare men kan helt klart vara värt pengarna om du vill ha bästa möjliga resultat. 

Husdjur

En del robotdammsugare är bättre utformade än andra för att få bort djurhår. Om du har ett husdjur som fäller mycket päls bör du därför välja en robotdammsugare med avancerat rengöringssystem och högeffektivt filter. På många robotdammsugare står det angivet om de är rekommenderade för djurhår. 

Kan en robotdammsugare ersätta en vanlig dammsugare? En robotdammsugare är en bra lösning för dig som vill spara tid och har någorlunda sparsamt möblerat därhemma. Du bör dock se robotdammsugaren som ett komplement, snarare än en ersättare, till en vanlig dammsugare. För att komma åt damm som den självgående dammsugaren inte kommer åt, exempelvis damm på lister och bakom sladdar, behöver du nämligen använda en vanlig dammsugare då och då.

Bäst i test: Neato Botvac D4 Connected

Neato Botvac D4 Connected
Vinnare Råd & Rön 2020 Vinnare Taenk.dk 2020 Kombinationsteknik för rengöring 75 minuters batteritid

Betyg

Mest prisvärd: Andersson RVC 2.0

Andersson RVC 2.0
Topprankad Råd & Rön 2020 Dammsuger & våtmoppar Mycket för pengarna

Betyg

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd och Rön - Test av robotdammsugare 2020

Råd och Rön har testat 53 olika robotdammsugare och vinnaren var inte den dyraste. Ingen robotdammsugare i testet utsågs till bäst i test eller bra köp eftersom de inte motsvarade vad Råd & Rön förväntade sig av en dammsugare. Enligt dem ska en robotdammsugare främst ses som ett komplement till en dammsugare istället för ett substitut.

Pricerunners test av robotdammsugare

Pricerunner har testat robotdammsugare sett till prestanda, intelligens och användarvänlighet. I testet vann dammsugaren från Roborock på grund av dess bra prestanda och många funktioner.

Taenk.dk testar 46 robotdammsugare

Enligt Taenk.dk är robotdammsugare ett bra hjälpmedel för att hålla rent men att de har svårt att göra rent vissa ytor som t.ex. mattor. De flesta modeller just nu är dyra och att kvaliteten skiljer. I testet blev ingen bäst i test men Taenk.dk kunde rekommendera Neato Botvac Connected som fick ett medelbetyg.