Bäst mikrovågsugn 2021

Publicerad 2021-03-12
Sammanfattning

Mikrovågsugnar kostar från några hundralappar upp till flera tusen, men hur stor skillnad är det egentligen på modellerna? Tester visar att en billig mikrovågsugn räcker gott och väl om du bara vill värma maten och inte bryr dig om design eller funktioner. Är du däremot mån om att ha ett vackert kök kan det vara värt att gå upp en eller två prisklasser.

Bäst i test mikrovågsugn

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Whirlpool MWF 420
Bäst i test Råd & Rön Snygg design Ugnsvolym 25 liter
Logik LCMW20E
Högt betyg Råd & Rön Vinnare Taenk.dk (2020) Mycket för pengarna Plastig design Liten ugnsvolym (15l)
Köpguide mikrovågsugn

En bra mikrovågsugn kan hjälpa dig att bli mer effektiv i köket så att du får mer tid till annat. De nya moderna varianterna kan jämföras med riktiga ugnar och har en rad olika funktioner, program och finesser. Vilken modell som passar dig bäst beror på en rad faktorer. Vår köpguide hjälper dig att fatta rätt beslut för just dig.

Vad ska man tänka på när man köper en mikrovågsugn?

Idag finns det mikrovågsugnar i alla prisklasser. Det första du bör tänka över innan du köper en ny modell är således hur mycket pengar du är beredd att investera. Ju fler funktioner mikrovågsugnen har, desto större användningsområde och högre prisklass. Med det sagt bör du noga tänka över vilka behov du har. Räcker det med en enkel modell eller vill du ha en värstingvariant med en rad program och finesser? Många av de nyare modellerna har en rad förinställda program och funktioner som grill och varmluft, vilket gör att du kan laga hela måltider i dem. Detta är självklart väldigt smidigt, men helt onödigt om du endast planerat använda mikrovågsugnen till att värma och tina mat i.

Exempel på program som kan vara mer eller mindre intressanta för dig:

  • Varmluft - Gör att mikron kan användas mer som en vanlig ugn.
  • Grillfunktion - Ger en grillad yta, vilket kan vara bra för exempelvis tillagning av kött och fisk.
  • Ångkokningsfunktion - Gör att du snabbt kan ångkoka mat, exempelvis grönsaker.
  • Crispfunktion - Ger en krispig yta vid tillagning av exempelvis pizza, pajer och pommes frites.
  • Varmhållningsfunktion - Håller maten varm.
  • Defrost - Tinar maten snabbt och jämnt.
  • Barnlås - Försäkrar att barn inte kan komma åt att starta mikron av misstag.
  • 3D - Gör att matvarorna tillagas på ett tredimensionellt sätt så att hela ytan tillagas jämnt.

Mikrovågsugnens kapacitet är ytterligare en faktor som bör övervägas. De flesta modellerna på marknaden har en kapacitet på 500-1000 watt och enkelt kan man säga att ju fler watt, desto snabbare kan du värma din mat. Något annat du bör fundera över är hur stor mikrovågsugn du önskar köpa. Ska den ta lite plats eller vara stor och rymlig? Om du har stora tallrikar är det dessutom viktigt med mikrovågsugnens innermått.

Skillnader mellan olika typer av mikrovågsugnar

Det finns två olika typer av mikrovågsugnar, integrerade och fristående. En integrerad mikrovågsugn som byggs in i köket är enligt många snyggare, men också dyrare än en fristående. Fördelen med en fristående mikrovågsugn är att den kan placeras var som helst, så länge det finns el, och att den är lätt att flytta på om det skulle behövas. Om du väljer en integrerad variant är det viktigt att du är noga med att mäta så att micron passar perfekt.

Skillnad mellan dyra och billiga mikrovågsugnar

Den största skillnaden mellan dyra och billiga mikrovågsugnar är dess funktioner och effektlägen. Whirlpool MWF 420 som är en något dyrare modell har exempelvis över 100 förprogrammerade program medan den billigare varianten Whirlpool MWP 101 endast har en återuppvärmningsfunktion. Annat som skiljer modellerna åt är dess kapacitet, där den dyrare varianten har 7 effektlägen med en maxeffekt på 800 watt medan den billigare varianten har 6 effektlägen med en maxeffekt på 700 watt.

Bäst i test mikrovågsugn: Whirlpool MWF 420

Whirlpool MWF 420
Bäst i test Råd & Rön Snygg design Ugnsvolym 25 liter

Betyg