Kaffebryggare bäst i test 2021

Publicerad 2021-10-05
Sammanfattning

Smak är oftast viktigast när man ska välja kaffebryggare men för att få det godaste kaffet behöver kaffet bryggas med optimal temperatur. Tester av kaffebryggare visar att dyrare pris inte alltid innebär godare kaffe. Bäst kaffebryggare är just nu en modell från Moccamaster men du får i stort sett lika bra kaffe från billigare modeller från Braun och Siemens.

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Moccamaster KBG 741
Vinnare Taenk.dk 2021 Energisnål Snabb på att brygga
Braun KF7020
Delad andra plats Taenk.dk 2021 Delad andra plats Råd & Rön 2018 Enkel att använda Brygg 1 till 12 koppar
Siemens TC86303
Delad andra plats Taenk.dk 2021 Delad andra plats Råd & Rön 2018 Enkel att använda Brygg 1 till 15 koppar
Hur du väljer rätt kaffebryggare

Håller du med om att dagen inte kan börja utan en ordentlig kopp kaffe? Isåfall bör du investera i en bra kaffebryggare. Utbudet av kaffebryggare är enormt och prisskillnaden stor. Idag kan du köpa en kaffebryggare för några hundralappar, upp till tusentals kronor. Men är det egentligen någon smakskillnad på kaffet som bryggs med budgetvarianterna eller premiumbryggarna?

Vad mer kan man tänka på när man köper en kaffebryggare?

Läs vår köpguide för att lättare fatta rätt beslut! Vad ska man tänka på när man köper en kaffebryggare? Prisskillnaden mellan olika kaffebryggare är stor. De billigaste bryggarna går att köpa för cirka 200 kronor medan de dyrare alternativen kostar uppemot 3500 kronor. Eftersom smak är subjektivt så är det inte helt lätt att avgöra vilken bryggare som brygger det allra godaste kaffet. Tester av bland annat Råd och Rön visar dessutom att smakskillnaden hos kaffebryggare är försumbar mellan dyrare och billigare modeller. Att säga att smaken inte skiljer sig åt mellan olika bryggare är dock inte helt sant. En del smakelement beror nämligen helt på temperaturen på vattnet, hur snabbt det rinner genom filtret och vilken värme kaffebryggaren kan hålla när bryggningen är klar. Dessa faktorer påverkar bland annat kaffets bitterhet och om kaffet får en bränd smak eller inte.

För att kaffet skall få så bra smak som möjligt får bryggtiden inte vara för kort eller lång. Om vattnet rinner för fort genom kaffepulvret så hinner det inte få med sig alla kaffets smakämnen. Går det däremot för långsamt så riskerar kaffet att bli urlakat. Vattnet bör komma upp i en temperatur på 92-96 grader för att kaffesmaken skall bli optimal. Vidare bör varmhållningen på kaffebryggaren ligga på en temperatur mellan 80-85 grader för att kaffet skall behålla sin goda smak även efter bryggningen.

Innan du investerar i en kaffebryggare bör du även se över dess användarvänlighet och vilka funktioner som erbjuds. En kaffebryggare kan ha flera olika funktioner som mer eller mindre kan påverka resultatet. Funktionen automatisk avstängning ser till att bryggaren stängs av efter en viss tid så att den inte står på i onödan. Ytterligare en funktion som många prioriterar högt är att kaffebryggaren har ett droppstopp. Med ett droppstopp kan du ta bort kannan under tiden kaffet fortfarande bryggs utan att det droppar ner på värmeplattan. En funktion som erbjuds i premiumsegmentet är en timer. Med en timer på kaffebryggaren kan du ha ditt kaffe nybryggt till den tid som passar dig bäst. Du kan ställa in så att kaffet är klart precis när du klivit upp ur sängen eller till fikapausen klockan 10. Designen och priset på kaffebryggaren är ytterligare exempel på faktorer som kan vara mer eller mindre avgörande för olika människor.

Något annat som kan skilja sig åt mellan olika kaffebryggare är hur snabbt de klarar att brygga en kanna kaffe och hur många koppar kaffe som får plats. En del bryggare kokar en kanna på så lite som 4 minuter medan andra modeller tar upp emot 14 minuter på sig. En avgörande faktor för dig som lever ett stressigt liv!

Klassisk bryggare eller bryggare för kaffekapslar?

Klassisk kaffebryggare

Den klassiska kaffebryggaren finns i många olika prisklasser vilket innebär att det garanterat finns en modell som passar just din plånbok. En klassisk kaffekokare är även det billigaste alternativet vad gäller pris per kopp. Generellt kan man säga att en kopp kaffe i en klassisk kaffebryggare kostar ca 1 kronor. Med en klassisk kaffebryggare kan du dessutom brygga många koppar kaffe samtidigt, vilket passar på kontoret eller i större familjer. Nackdelarna med en klassisk kaffekokare är att de generellt tar mycket plats och att de kräver mer rengöring än en kaffebryggare med kapslar.

Fördelar med klassiska kaffebryggare 

 • Finns i många olika prisklasser 
 • Billigaste alternativet vad gäller pris per kopp 
 • Slipper plastkapslar 
 • Du kan brygga fler koppar kaffe samtidigt

Nackdelar med klassiska kaffebryggare 

 • Tar ofta mycket plats 
 • Kräver mer rengöring än en bryggare med kaffekapslar

Kaffebryggare med kapslar

En kaffebryggare med kapslar tar generellt mindre plats än en klassisk kaffebryggare. De är dessutom ofta relativt billiga i inköpspris. Det går snabbt att brygga en kopp och eftersom du gör kaffet direkt i koppen riskerar du inget spill. En kaffebryggare med kapslar erbjuder dessutom möjligheten att välja mellan en mängd olika kaffesmaker. Ytterligare en fördel med en kaffebryggare ämnad för kapslar är att de kräver mindre rengöring. Nackdelen med en kaffebryggare med kapslar är att det blir betydligt dyrare per kopp kaffe än i den klassiska kaffebryggare då kapslarna är dyra i inköp. Generellt kan man säga att priset per kopp blir dubbelt så dyrt. Kaffebryggaren med kapslar är dessutom ett mindre miljövänligt val eftersom kapslarna vanligtvis är tillverkade i plast.

Fördelar med bryggare med kaffekapslar 

 • Tar generellt mindre plats än en klassisk kaffebryggare 
 • Ofta relativt billiga i inköpspris 
 • Det går snabbt 
 • Inget spill, du gör så mycket kaffe du dricker 
 • Erbjuder möjligheten att välja mellan en mängd olika kaffesmaker 
 • Kräver mindre rengöring

Nackdelar med bryggare med kaffekapslar 

 • Dyrare per kopp än kaffe än i en klassisk kaffebryggare 
 • Ett mindre miljövänligt val eftersom kapslarna vanligtvis är tillverkade i plast

Bäst i test: Moccamaster KBG 741

Moccamaster KBG 741
Vinnare Taenk.dk 2021 Energisnål Snabb på att brygga

Brygger 1,25 liter kaffe där du kan välja mellan optimalt och snabbläge.

Betyg

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd & Röns test av kaffebryggare

När Råd & Rön testade kaffebryggare fick en testpanel bestående av kaffeexperter göra ett blindtest för att bedöma smak. I testet var smakskillnaderna försumbara mellan olika modeller men vissa fick högre betyg på grund av bättre hanterbarhet och hur snabbt och varmt maskinen bryggde kaffet.

Vinnaren (Electrolux) i Råd & Röns test tillverkas inte längre.

Taenk.dk test av kaffebryggare

När Taenk.dk testade kaffebryggare fann man inget samband mellan pris och smak, billigare kaffebryggare bryggde flera gånger godare kaffe än dyrare. I testet bedömdes kaffebryggare förutom smak även utifrån hur snabbt den bryggde kaffet, temperatur, användarvänlighet och energikonsumtion. Ingen enskild tillverkare stack ut som överlägsen utan vinnare korades från flera olika.