Bäst surfplatta 2021

Publicerad 2021-05-10
Sammanfattning

En surfplatta är ett bra alternativ till en laptop om du vill surfa, titta på film och läsa böcker. Surfplattor är också mycket lättare än bärbara datorer vilket gör att de är smidiga att ta med på resan.

Bäst i test surfplattor

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Apple iPad Pro
Nya versionen av vinnaren i Taenk.dk 2020 Nya versionen av vinnaren i Råd & Rön 2020 Stor skärm (12,9" till 11") Kraftfullt M1-chip 5G / Wifi
Apple iPad Air 2020
Högt betyg Taenk.dk 2020 Högt betyg Råd & Rön 2020 10,9"-skärm Fem olika färger A14 Bionic-chip 4G-stöd
Samsung Galaxy Tab S4
Högt betyg Taenk.dk 2020 Högt betyg Råd & Rön 2020 10,5"-skärm 13 MP-kamera Bra batteritid
Apple iPad 2020 (8:e gen & 4G-stöd)
Högt betyg Taenk.dk 2020 Högt betyg Råd & Rön 2020 10,2-skärm A12 Bionic-chip 4G-stöd Tre färger
Samsung Galaxy Tab A
Högt betyg Taenk.dk 2020 10,1"-skärm Wifi-stöd Tre olika färger
Microsoft Surface Pro 7
12,3"-skärm 10,5h batteritid Endast 770 gram
Köpguide Surfplattor

En surfplatta är lätt, bärbar och perfekt i vardagen eller på din semester. Användningsområdena är dessutom många, kanske vill du läsa e-böcker på bussen på väg till jobbet eller titta på en inspelad föreläsning på stranden. Mängden alternativ på marknaden är fler än någonsin och det kan därför kännas svårt att välja rätt platta. Genom att läsa vår köpguide får du svar på alla frågor du kan tänkas ha inför ditt köp.

För vem passar en surfplatta?

Dagens surfplattor är smartare än någonsin och mängden alternativ gör att det garanterat finns en platta som fyller dina behov. Jobba, studera, spela, skapa eller kommunicera. Den största fördelen med en surfplatta jämfört med en laptop är att den är smidig att ta med sig överallt. De är dessutom mycket användarvänliga och lätta att lära sig att hantera. Ytterligare en fördel är att surfplattor är betydligt billigare i inköp än en dator. Tänk dock på att en laptop har fler användningsområden än en surfplatta. En surfplatta kan således fungera bra för dig som inte är i behov av en laptops alla funktioner, alternativt för dig som vill ha ett mer portabelt komplement till din laptop eller stationära dator.

Att tänka på inför ett köp av surfplatta

Det första du bör fundera på inför ditt köp är hur avancerad surfplatta du är i behov av. Idag finns det alternativ i de allra flesta prisklasserna där ett högre pris ofta ger en surfplatta med fler användningsområden och funktioner samt högre upplösning och lagringskapacitet. Fundera på vad som är mer eller mindre viktigt för dig. Surfplattor finns i många olika storlekar och format med skärmstorlekar som sträcker sig från 6 upp till 18,4 tum. Det allra vanligaste är 10 tum, och det är den storleken som passar bäst för de flesta då det ger en bra balans mellan bärbarhet och produktivitet. Ska du köpa en surfplatta till ett barn kan du med fördel köpa en lite mindre platta. Tänk även på att barnens första surfplatta inte behöver vara den dyraste och att du bör köpa en mer tålig modell. Om du däremot planerar att använda din platta till att exempelvis redigera bild och film bör du välja en modell med lite större skärm.

Dina användningsområden bestämmer hur stort batteri du behöver på din surfplatta. Surfplattor är utformade för att vara redo när du behöver dem och många alternativ har en genomsnittlig batteritid på en månad, baserat på en halvtimmes läsning om dagen. Ju större batteri surfplattan har, desto längre batteritid har du. Surfplattans processor och skärmstorlek är ytterligare faktorer som påverkar hur länge plattan håller. Om du endast planerar att använda din surfplatta till enkla saker, som exempelvis att läsa e-böcker, är det viktigare att välja en platta med lång batteritid, hellre än hög prestanda. Planerar du däremot att använda din nya surfplatta till en mängd olika saker bör du fokusera på att välja ett alternativ med hög prestanda.

Ytterligare en faktor som du bör ta ställning till är hur mycket lagringskapacitet du är i behov av. Vanligtvis är lagringskapaciteten mellan 8 till 18 GB, men det finns plattor med upp till 64 GB. Fundera även över hur viktigt hög upplösning är för dig. Upplösningen mäts i PPI (pixlar per tum) och bestämmer hur tydlig skärmbilden blir. Ju högre PPI, desto tätare sitter pixlarna och desto fler detaljer får du i bilden. Hög upplösning är främst viktigt för dig som planerar att använda din platta till att se på film, redigera bilder eller spela spel.

Olika alternativ för surfplattor

Det finns tre olika operativsystem för surfplattor: Apples IOS, Googles Android och Microsoft Windows. Samtliga alternativ erbjuder surfplattor av hög kvalitet och vilket alternativ som passar dig bäst är beroende av dina behov och preferenser. Det första du bör kontrollera är att de appar som du vill använda finns till det system som du väljer. Androidplattor är betydligt billigare än Apples iPads och det finns dessutom mycket fler alternativ att välja bland. Apples iPads har dock ett gränssnitt som är mer användarvänligt. Det finns dessutom många tillbehör att köpa till och trådlösa tangentbord har visat sig fungera bättre ihop med iPads än med surfplattor från Android. Surfplattor med Windows är ofta det bästa alternativet för dig som planerar att använda din surfplatta till jobb. Windows surfplattor har anpassningsbara brickor på hemskärmen som du kan använda för exempelvis mail och via OneDrive kan du få tillgång till alla dina filer mellan olika enheter. På vissa enheter får du även med Microsoft Office.

Om du vill kunna koppla din surfplatta till andra enheter är det viktigt att de är kompatibla med varandra. Ytterligare en fördel med att välja en surfplatta av samma märke som dina andra produkter är att du redan är bekant med operativsystemet. Om du till exempel bara har Apple produkter bör du således välja en surfplatta med samma märke.

Bäst i test surfplatta: Apple iPad Pro

Apple iPad Pro
Nya versionen av vinnaren i Taenk.dk 2020 Nya versionen av vinnaren i Råd & Rön 2020 Stor skärm (12,9" till 11") Kraftfullt M1-chip 5G / Wifi

Apple iPad Pro är den kraftfullaste surfplattan på marknaden. Denna surfplatta är för dig som vill få ut den bästa upplevelsen som i dag finns på marknaden för surfplattor. Finns med både stöd för 5G och utan.

Betyg