Bäst espressomaskin 2022

Publicerad 2022-01-19
Sammanfattning

Den espressomaskin som är bäst för dig beror på hur seriös du är i ditt kaffedrickande och om du föredrar att lägga tid på att få en perfekt kopp utifrån precis hur du vill ha den varje gång istället för att bara låta maskinen automatisk sköta det åt dig.

För dig som vill kunna justera din kopp för att få den exakt som du vill ha den varje gång rekommenderar vi en manuell espressomaskin. Den manuella espressomaskin som har fått bäst i test är just nu Swan Nordic One Touch som förutom att göra väldigt gott kaffe också är väldigt läcker att titta på.

Om du istället vill att det ska gå snabbt och effektivt är det en helautomatisk espressomaskin som du söker och då ska du köpa Melitta Barista TS Smart som har fått bäst i test. Denna brygger en god espresso eller cappuccino utan att du behöver lägga någon tid alls, samtidigt som den är enkel att använda och att göra rent.

Bäst i test automatisk espressomaskin

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Melitta Barista TS Smart
Systermodell vinnare Taenk.dk 2020 Vinnare Which.co.uk 2021 Delad vinnare Råd & Rön 2021 Gott kaffe & espresso Tyst kvarn Brygg 2 koppar samtidigt Lätt att rengöra Låg energieffektivitet
DeLonghi ECAM 46.860.B
Delad vinnare Råd & Rön 2021 God espresso & cappuccino Enkel att använda Lätt att rengöra Brygg två koppar samtidigt Dålig energieffektivitet

Bäst i test manuell espressomaskin

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Swan Nordic One Touch
Vinnare Which.co.uk 2021 Mycket god espresso Bra storlek på mjölkskummebehållaren Tyst Tar lång tid
Köpguide espressomaskin

Med en riktigt bra espressomaskin kan du på egen hand enkelt brygga en espresso, cappuccino eller latte i klass med de dyra kopparna som du kan köpa på café. För att du skall välja rätt modell utifrån dina önskemål och behov finns det dock en del saker som du bör tänka på. I vår köpguide vägleder vi dig fram till köpet av rätt espressomaskin utifrån dina preferenser.

Vad ska man tänka på när man köper en espressomaskin?

Inför köpet av en espressomaskin behöver du självfallet börja med att tänka över dina behov och önskemål. Fundera över vad som är viktigast för dig. För att kunna navigera i det stora utbudet av alternativ bör du lämpligen börja med att bestämma dig för vilken prisklass du vill hålla dig inom. Vår rekommendation är att du hellre köper en något dyrare modell, då dessa generellt håller högre kvalitet samt har en längre livstid än en billigare variant som riskerar att gå sönder inom några år. Att köpa en lite dyrare modell kan således bli billigare i längden, då priset per kopp minskar ju längre maskinen håller.

Något annat som du bör överväga innan ditt köp är om du prioriterar enkelhet framför en mängd högteknologiska funktioner, eller tvärtom. Fundera även över vilken storlek som passar dig och ditt hem bäst. Idag finns det en mängd små och kompakta alternativ som lämpar sig för dig som kanske är ensam eller som har ett mindre kök. Är ni fler som vill ta del av espressomaskinens kaffe bör ni med fördel välja en större modell med högre kapacitet. Märken som vi rekommenderar är exempelvis DeLonghi, Melitta eller Jura.

Helautomatisk vs manuell (semi-automatisk) espressomaskin?

Enkelt uttryckt kan man säga att det finns två olika typer av espressomaskiner: manuella (semi-automatiska) och helautomatiska.

Manuell espressomaskin

Den manuella espressomaskinen kallas också för semi-automatisk och är den vanligaste typen och passar dig som uppskattar upplevelsen av av att brygga kaffe. Bryggningen sker genom att du häller kaffe i ditt portafilter och sedan tampar kaffet med en tamper. Tampern används för att pressa kaffet på plats i maskinens filter. Tampern gör att vattnet får den rätta rinntiden (ca 20-25 sekunder) genom kaffet. Portafiltret sätts nu fast på maskinen och sen häller du på vattnet och låter din nybryggda espresso rinna ner i din kopp. Dessa maskiner har en elektrisk bryggpump som slås på manuellt. De är relativt enkla att använda och erbjuder flexibilitet då du kan använda valfritt espressokaffe samt variera hur finmalet kaffe du vill använda, du kan även variera volymen och tamptrycket för att uppnå dina önskade resultat. Många manuella maskiner kan dessutom hantera både förmalt espresso och ESE-pappers-espresso-skivor. Vidare har många nya modeller en kompakt design vilket gör att de kräver lite diskutrymme.

Något som kan ses som en nackdel med de manuella modellerna är att de kräver extra utrustning för att få det bästa resultatet. Du behöver exempelvis en espressokvarn, en tamper och en mjölkkanna. Det finns två olika varianter av kvarnar. De lite billigare använder roterande knivar medan de lite dyrare, och bättre, kvarnarna använder malskivor som antingen är platta eller koniska. Fördelen med malskivor är att du får ett jämnare, mer kontrollerat resultat.

Tänk dessutom på att du behöver sköta skötseln av en manuell espressomaskin själv, det är således viktigt att komma ihåg att avkalka och rengöra maskinen på rätt sätt, med rätt produkter.

Fördelar med en manuell espressomaskin: 

 • Relativt lätta att använda 
 • Erbjuder möjlighet till flexibilitet 
 • Många modeller kan hantera både förmalt espresso och ESE-pappers-espresso-skivor. 
 • Många modeller har en kompakt design. 
 • Kräver ofta lite diskutrymme.

Nackdelar med en manuell espressomaskin: 

 • Kräver extra utrustning för att få det bästa resultatet. 
 • Kräver manuell rengöring och avkalkning.

Helautomatisk espressomaskin

En helautomatisk espressomaskin passar dig som vill brygga kaffe från böna till kopp med en enkel knapptryckning. De helautomatiska varianterna använder nämligen en inbyggd kaffekvarn och bryggmekanismer som automatisk maler kaffet, fyller och tampar filterkorgen, brygger en förutbestämd mängd espresso och sedan tappar den använda kaffesumpen i en intern avfallsbehållare. Varje cykel tar vanligtvis ett par minuter att slutföra innan nästa kopp kan bryggas. Denna typ av espressomaskiner kan dessutom skumma mjölk till din latte eller cappuccino med hjälp av en ångstav eller ett automatiskt mjölkskummningssystem.

Den största fördelen med en helautomatisk espressomaskin är att det är mycket lätta att använda då du helt enkelt bara trycker på en knapp för att sedan låta maskinen göra jobbet. Ytterligare en fördel är att rengöring och underhåll av en automatisk espressomaskin är något som maskinen klarar själv. Nackdelen i förhållande till en manuell modell är bristen på flexibilitet. Många modeller kan dessutom endast använda hela espressobönor, det finns dock en del modeller som även kan använda förmalt espresso. Vidare kräver de mer diskutrymme än manuella maskiner och kan endast brygga 1-2 koppar åt gången.

Fördelar med en helautomatisk espressomaskin: 

 • Mycket lätta att använda - gör allt jobb åt dig. 
 • Rengöring och underhåll sköts ofta av maskinen själv.

Nackdelar med en helautomatisk espressomaskin: 

 • Inte lika flexibel som en manuell modell 
 • Många modeller kan endast använda hela espressobönor 
 • Kräver mer diskutrymme än en manuell modell. 
 • Du kan endast brygga 1-2 koppar åt gången.

Bäst i test automatisk espressomaskin: Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart
Systermodell vinnare Taenk.dk 2020 Vinnare Which.co.uk 2021 Delad vinnare Råd & Rön 2021 Gott kaffe & espresso Tyst kvarn Brygg 2 koppar samtidigt Lätt att rengöra Låg energieffektivitet

Med denna espressomaskin från Melitta gör du en god espresso eller cappuccino utan några förkunskaper. Bara fyll på med kaffebönor, vatten och mjölk så sköter maskinen resten.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Bäst i test manuell espressomaskin: Swan Nordic One Touch

Swan Nordic One Touch
Vinnare Which.co.uk 2021 Mycket god espresso Bra storlek på mjölkskummebehållaren Tyst Tar lång tid

Denna läckra modell från Swan får höga betyg för att den är användarvänlig och tyst samtidigt som den gör gott kaffe.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Råd & Rön testar 57 automatiska espressomaskiner

I Råd & Röns test av espressomaskiner vinner modeller från DeLonghi och Melitta, där en dyrare modell från DeLonghi tillsammans med modeller från Melitta får bäst i test, medan en billigare och enklare variant i samma serie får bra köp.

Brittiska Which.co.uk test av 165 kaffemaskiner

Which.co.uk uppdaterar löpande sina tester och senaste utvärderingen gjorde i slutet av 2021. Vinnare i testet av helautomatiska espressomaskiner är modeller från Melitta, medan bäst i test tas hem av en kaffekapsel-maskin från Lavazza. I sitt test av kaffemaskiner har de förutom test av smak också betygsatt maskinerna utifrån hur enkla att använda de är, hur lätta de är att rengöra, hur tysta de är och hur bra de medföljande funktionerna är.

Taenk.dk testar 85 kaffemaskiner

Danska konsumentmagasinet Tank.dk har testat kaffemaskiner utifrån espressokvalitet, användarvänlighet, energieffektivitet, användarvänlighet, tidsåtgång, temperatur, att kaffet blir lika varje gång, kvalitén på mjölkskum och konstruktionskvalitet. Vinnare är modeller från Melitta, DeLonghi, Smeg och Sage Barista.