Bäst babyvakt 2022

Uppdaterad 2022-01-21
Sammanfattning

Den babyvakt som har fått bäst i test är BT Audio Baby Monitor 450 som förutom har bra ljudkvalitet, batteritid och räckvidd även har ett inbyggt ljusspel som hjälper ditt barn att somna. Babyvakter med inbyggd video lider av problem med både batteritid och räckvidd vilket gör att de utan oftast är bättre.

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: BT Baby Monitor 450
Vinnare Which 2021 Väldigt bra ljudkvalitet Bra batteritid Bra räckvidd Enkel att använda
Capidi Baby Alarm
Bäst i test Taenk.dk 2017 Liten och enkel att använda Hög räckvidd (800 meter) Ej video
Philips AVENT SCD506
Föregångaren var Bäst i test Råd & Rön 2012 Andraplats Taenk.dk 2017
Så här väljer du bäst babyvakt

En bra babyvakt kan vara ett oumbärligt hjälpmedel för dig som har småbarn. Genom att informera dig om när ditt barn vaknar ger den dig möjlighet att vara på en annan plats än barnet, utan att förlora uppsikten. I djungeln av alternativ finns det dock en hel del opålitliga modeller som du bör undvika. Nedan går vi igenom vad du bör tänka på när du köper en babyvakt.

Vad är en babyvakt och hur fungerar den?

Marknaden kryllar av alternativ med hjälpmedel och utrustning som är till för att underlätta för dig som småbarnsförälder. En babyvakt, eller en babymonitor som de också kallas, är ett av de mest populära hjälpmedlen.

Enkelt uttryckt kan man säga att det finns två olika typer av babyvakter: de som endast har ljudupptagning och de som även erbjuder videoövervakning. Babyvakten består av två enheter: en sändare och en mottagare. Sändaren placeras där barnet sover medan du själv bär med dig mottagaren. Sändaren är utrustad med en ljudkänslig mikrofon. När barnet rör på sig, skriker eller gnyr aktiveras sändaren och skickar vidare ljudet till din mottagare. Med de babyvakter som även har en videofunktion kan du dessutom se barnet i din mottagare.

Hur ska man placera en babyvakt?

För att få en optimal ljudupptagning bör du placera babyvakten på ett par meters avstånd, mellan två till tio meter beroende på modell. Prova er fram genom att en av er ställer sig i rummet där bebisen kommer att befinna sig och pratar medan den andra lyssnar. På så sätt får ni snabbt en uppfattning om hur känslig babyvakten är och vilket avstånd som är optimalt för just den specifika modellen. En babyvakt med videofunktion behöver i regel stå på lite längre avstånd för att få en så övergriplig bild över barnet som möjligt. Tänk dock på att olika modeller har olika bra videokvalité och upptagningsförmåga. Även här är det således bra att prova sig fram.

Vad ska man tänka på när man köper en babyvakt?

Det finns många olika typer av babyvakter vars funktioner och egenskaper varierar i stor utsträckning. Vilken babyvakt som passar dina behov bäst är givetvis individuellt. Det kan dock vara klurigt att veta vilka funktioner som är nödvändiga. Nedan redogör vi för de funktioner och kvalitéer som är särskilt viktiga att leta efter och jämföra.

Ljudupptagningskvalité

Ljudupptagningen är den funktion som du kommer att använda dig allra mest av. Det är genom barnets ljud som du som förälder får mest information, speciellt om du själv också ligger och sover. Ljudupptagningskvalitén på olika babyvakter kan variera kraftigt och det är således viktigt att du jämför dina alternativ noga. Vi rekommenderar givetvis att du väljer en babyvakt med så bra ljudupptagning som möjligt.

Videoupptagningskvalité

Om du är i behov av en babyvakt med en videofunktion eller inte är givetvis upp till dig som förälder. Priset för en babyvakt med en videofunktion är i regel högre än för en som endast erbjuder en ljudfunktion. Genom kameran får du dock ytterligare uppsikt över ditt barn och du kan se om allt ser ut att vara som det ska. Om du väljer en babyvakt med en videofunktion är det givetvis viktigt att du jämför de olika alternativens videokvalité. En videofunktion som är otydlig är i princip helt onödig. Vidare är det viktigt att kameran ser så mycket som möjligt. En motordriven babyvakt som kan vridas efter behov är att föredra. Vi rekommenderar även att du väljer en med en kamera med mörkerseende så att du kan se vad som händer även under nattetid.

Räckvidd

Något annat som är viktigt att jämför är olika modellers räckvidd. Hur lång räckvidd en babyvakt har varierar vanligtvis kraftigt. Hur lång räckvidd du är i behov av är givetvis individuellt. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi dock att du väljer en modell med något längre räckvidd än vad du egentligen är i behov av.

Rörelseövervakning

Med en rörelseövervakning kan du bli informerad om ditt barn rör på sig, har svårt att sova eller är på väg att vakna. En del modeller samlar och sammanställer dessutom denna information för att du som förälder ska få en bättre överblick över hur ditt barns sömn ser ut. En förutsättning för att denna funktion ska fungera som den ska är dock att det är lugnt och stilla i rummet i övrigt.

Temperaturövervakning

En del babyvakter har även möjlighet att övervaka ditt barns temperatur. Om barnets temperatur avviker från dess normaltemperatur får du en varning i din mottagare.

Tvåvägskommunikation

En del babyvakter erbjuder tvåvägskommunikation. Med denna funktion kan du inte bara höra ditt barn, utan du kan också prata tillbaka. Funktionen är användbar för dig som har ett oroligt barn då du har möjlighet att lugna ner barnet redan innan du kommit fram till rummet.

Batterikvalité

De allra flesta babyvakter är batteridrivna då det underlättar när det kommer till placering av enheten. Batterikvalitén hos olika modeller har dock visat sig variera kraftigt och det finns många modeller som enligt konsumenterna inte håller måtten. Detta är således något som vi anser att du bör vara noga med att jämföra.

Möjlighet att koppla flera enheter

En del modeller kan kopplas samman så att du exempelvis kan ha en mottagare kopplat till flera olika sändare. Detta är en användbar funktion för dig med fler barn som sover på olika platser. Du kan även koppla flera mottagare mot samma sändare om både du och din partner till ha uppsikt över ert barn.

Bäst i test: BT Baby Monitor 450

BT Baby Monitor 450
Vinnare Which 2021 Väldigt bra ljudkvalitet Bra batteritid Bra räckvidd Enkel att använda

Denna babyvakt har bra batteritid, bra räckvidd och väldigt bra ljudkvalitet vilket gör den till bäst i test. I modellen ingår också ett vackert ljusspel som hjälper ditt barn att sova.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Tester av babyvakter Råd & Rön

I Råd & Röns test är flera babyvakter värdelösa och de är noga med att påpeka att det inte går att lita helt på en babyvakt. Testet visar att kvalitén skiljer sig mycket mellan olika modeller och att dyrare inte alltid är bättre.

Testet från Råd & Rön går att läsa öppet på nätet här.

Taenk.dk test av babyvakter

När Taenk.dk testade babyvakter så var det ingen som stack ut med väldigt höga betyg. Testets vinnare Capidi fick ett godkänt betyg tillsammans med Philips Avent SCD506 som utsågs till bra köp.

Ingen babyvakt med kamera fick högre betyg än knappt över godkänt.