Bästa köksfläktar 2021

Publicerad 2021-04-29
Sammanfattning

En bra köksfläkt har bra utsugningsförmåga, är lätt att rengöra, har låg ljudnivå och passar in i köket. Mieles DA 6096 är just nu bäst i test och fungerar som både utsugs- och återcirkulationsfläkt. 

För dig med mer begränsad budget finns två andra billiga köksfläktar men som ger mycket för pengarna. Dessa är modellerna Cylinda Slimline (återcikulering) och Miele DA3466 (utblås).

Köksfläktar med återcirkulering

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Miele DA6096
Bäst i test Råd & Rön 2020 Bäst i test Taenk.dk 2019 Kan användas som både utblås & återcirkulering Mycket effektiv sugeffekt Säker & enkel rengöring
Cylinda Slimline
Högt betyg Råd & Rön 2020 Mycket för pengarna Lätt att rengöra Monteras under skåp

Köksfläkt med utblås

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Miele DA6096
Bäst i test Råd & Rön 2020 Bäst i test Taenk.dk 2019 Kan användas som både utblås & återcirkulering Mycket effektiv sugeffekt Säker & enkel rengöring
Miele DA3466
Högt betyg Råd & Rön 2020 Bra sugeffekt Stilren design
Att köpa köksfläkt - en köpguide

Känslan av att komma hem till doften av nylagad mat är underbar, men att mötas av ett kök som är dimmigt av matos är inte lika angenämt. Köksfläktens uppgift är att se till att fukt och fett sugs ut ur köket så snabbt som möjligt. För att en köksfläkt ska fungera optimalt är det dock viktigt att den är monterad korrekt samt att du väljer en modell som är lämpad för just ditt kök. I vår köpguide guidar vi dig fram till rätt val.

Vad finns det för olika typer av köksfläktar?

Enkelt kan man säga att det finns två huvudkategorier av köksfläktar att välja mellan: utblåsfläktar och återcirkuleringsfläktar.

Utblåsfläkt

Utblåsfläkten, som även kallas utsugsfläkt eller frånluftsfläkt, suger in matoset med en inbyggd fläkt och skickar sedan ut det på utsidan via en frånluftskanal. Fettet från matoset fastnar i ett filter på vägen. Utblåsfläkten monteras antingen som vägghängd, underbyggd eller frihängande och kopplas till en frånluftskanal med hög brandssäkerhet. Fördelen med denna typ av köksfläkt att att de ofta har en bra verkningsgrad. Nackdelen är att det krävs en större installation för att få den här typen av fläkt på plats, om du inte redan har en frånluftskanal.

Återcirkuleringsfläkt

En återcirkuleringsfläkt, som även kallas kolfilterfläkt, suger in matoset med en inbyggd motor, renar det via ett kolfilter och skickar sedan ut luften i rummet igen. Återcirkuleringsfläktar är enkla att installera och du kan i princip montera den var som helst i huset, förslagsvis ovanför spisen. Den monteras antingen som underbyggd fläkt, och placeras då i eller under ett väggskåp. Den kan även monteras som frihängande eller vägghängd köksfläkt. Kolfiltret måste bytas regelbundet för att fläkten ska fungera optimalt och det är viktigt att du rengör kåpan med jämna mellanrum.

Den återcirkulerande köksfläkten är ett billigare alternativ för dig som inte redan har en frånluftskanal ut genom taket och vill undvika en installation. Ytterligare en fördel med en återcirkuleringsfläkt är att den inte suger ut varm luft ur huset. Nackdelarna är att återcirkuleringsfläktar ofta låter en hel del samt att de inte har lika hög verkningsgrad som utblåsfläktar. Du måste dessutom byta filtret relativt ofta.

Montering och utseende

När det kommer till montering och utseende kan köksfläktar delas upp i fyra huvudgrupper: underbyggda, vägghängda, frihängande och bänkintegrerade. Vilken köksfläkt som passar dig bäst är beroende av ditt hem och dina preferenser.

Vad ska man tänka på när man köper en köksfläkt?

Köksfläktar finns i en mängd olika modeller, mått och designer. Det första du bör ta reda på innan du investerar i en ny köksfläkt är hur ventilationen fungerar i ditt hem. Det kan vara stor skillnad mellan att bo i lägenhet eller villa och det är således viktigt att du väljer en fläkt som är anpassad efter hur du bor.

Det är viktigt att du väljer en fläkt med tillräckligt hög kapacitet, det vill säga sugeffekt, för just ditt kök. Kapaciteten uppges i kubikmeter luft per timme (m³/h). En köksfläkt bör kunna byta ur luften i ditt kök minst 10 gånger i timmen. För att räkna ut hur hög kapacitet du behöver tar du ditt köks volym (bredd x längd x höjd) och multiplicerar det med 10.

Något annat som är viktigt att reflektera över inför ditt köp är vilken typ av mat som du brukar laga. Om du ofta lagar mat med stark doft som tex bacon, indiska rätter och fisk bör du välja en mer kraftfull köksfläkt.

De flesta köksfläktar kan beställas med olika mått, vilket kan göra det svårt att veta exempelvis vilken bredd som passar just ditt hem. En enkel tumregel är att köksfläkten ska vara minst lika bred, helst något bredare, än själva spishällen. Om fläkten är smalare än spishällen blir den nämligen mindre effektiv. Något annat som är viktigt att tänka på är avståndet mellan spishällen och fläkten. Monteringshöjden varierar beroende på vilken fläkt du väljer. Avståndet bör vara minst 50 cm för induktionshällar, keramiska hällar och gjutjärnsspisar. Om du har en gasspis ska avståndet vara minst 65 cm. Tänk på att om du är lång kan avståndet behöva vara något högre.

Sist men inte minst bör du fundera över hur viktig fläktens ljudnivå är för dig. De mest högljudda modellerna kan ha en ljudnivå på 70 dB medan de allra tystaste modellerna har en uppmätt ljudnivå omkring 30 dB. Faktorer som inverkar på ljudnivån är exempelvis om fläkten är rätt monterad, om den är isolerad eller om röret för utblåset har rätt diameter i förhållande till fläkten.

Bäst köksfläkt med återcirkulering: Miele DA6096

Miele DA6096
Bäst i test Råd & Rön 2020 Bäst i test Taenk.dk 2019 Kan användas som både utblås & återcirkulering Mycket effektiv sugeffekt Säker & enkel rengöring

Betyg

Bäst köksfläkt med utblås: Miele DA6096

Miele DA6096
Bäst i test Råd & Rön 2020 Bäst i test Taenk.dk 2019 Kan användas som både utblås & återcirkulering Mycket effektiv sugeffekt Säker & enkel rengöring

Betyg