Tänk dig ett hem där lamporna tänds med svag styrka när du vaknar på morgonen. Kaffet står färdigkokt precis när du vill ha det och i takt med att dina ögon vant sig vid ljuset när du kliver upp ur sängen ökar lampornas styrka sakta. När du larmar hemmet påväg ut sänks temperaturen i huset för att spara energi under dagen och du kan vara helt trygg med att alla hushållsapparater är avstängda. Låter det som en dröm? Det är det inte, det är ett smart hem! Nedan går vi igenom vad ett smart hem är och hur det kan underlätta din vardag.

Vad är smarta hem och hur fungerar det?

Ett smart hem är ett hem som är utrustat med teknik som per automatik styr olika apparater, vitvaror och lampor i ditt hem utifrån dina individuella vardagsrutiner. Grundidén med ett smart hem är att du själv anpassar det på ett sätt som passar dig så att du får mer tid till annat, samtidigt som du både sparar pengar och energi. Mobilappar och webbläsare är de verktyg som fungerar som fjärrkontroller för ditt hem. Olika produkttillverkare har bland annat lanserat lösningar för intelligent fjärrstyrning, belysningsanpassning, inbrottsövervakning och allmän hemautomatisering.

För att få ett ultimat smart hem måste hemmets apparater kommunicera med varandra och för att möjliggöra detta krävs det att produkttillverkarna enas om ett, eller ett fåtal, kommunikationssätt som ska användas. Produkterna måste byggas på en gemensam grund som gör att de förstår varandra. Om samtliga apparater kan kommunicera med varandra innebär det exempelvis att din väckarklocka börjar ringa samtidigt som den meddelar din kaffekokare att sätta på kaffet och gardinerna att åka upp. Det finns många olika sätt för smarta hem-produkter att kommunicera med varandra. De mest väletablerade sätten på den nordiska marknaden är 433 MHz (klassiska fjärrströmbrytare), Z-wave, Zigbee, wifi och Bluetooth LE.

Exempel på vad man kan göra med smarta hem

Här nedan hittar du de vanligaste exemplen på vad du kan göra med smarta hem-lösningar.

  • Digital assistent (Google home eller Alexa) - Kan ge svar på vad du behöver hjälp med.
  • Mediatjänst (Chromecast eller Apple TV) - Hjälper dig att strömma TV, musik och filmer från webben direkt till din TV.
  • Säkerhetskameror - Håller koll på säkerheten i hemmet med hög bildkvalite och automatisk inspelning när du inte är hemma.
  • Städning - Låter robotar sköta dammsugaren.
  • Högtalare - Styr musiken smidigt direkt från telefonen.
  • Lampor - Ställs in när de ska tändas/släckas/dimmas.
  • Termostat - Ger dig kontroll över temperaturen i hela huset.
  • Styra hushållsapparater digitalt - Exempelvis kaffebryggare, robotdammsugare, tvätt- och diskmaskin
  • Fjärrstyrning – Du kan styra och avläsa apparater i ditt hem utan att behöva trycka på knappen på maskinen med hjälp av din mobil, var du än befinner dig.
  • Scenarion – Möjliggör att samordna olika händelser med en knapptryckning eller aktivering.

Fördelar med smarta hemlösningar

Det finns som du förstår en hel del fördelar med smarta hemlösningar. Den främsta fördelen är den att du själv kan välja vilka lösningar som passar dig och din vardag. Andra fördelar är bland annat:

Ökad bekvämlighet

Att kunna styrka olika saker utan att behöva vara fysiskt på plats eller att slippa trycka på och av massa olika knappar i hemmet är minst sagt bekvämt. Att få ihop vardagspusslet har tack vare smarta hem aldrig varit enklare.

Ökad säkerhet

Ett smart hem kan hjälpa dig att uppgradera säkerheten hemma ordentligt. Få exempelvis full kontroll över ditt hem när du är bortrest med hjälp av ett smart övervakningssystem eller se till att alla hushållsapparater alltid stängs av när du lämnar hemmet för att exempelvis minska brandrisken.

Spara energi och pengar

Att installera ett smart hem låter kanske som en mycket dyr investering. Så måste det dock inte vara, faktum är att på lång sikt kan du till och med spara en hel del pengar. Att exempelvis automatisera luftkonditionering och värme innebär att du aldrig förbrukar mer energi än vad du behöver. Förutom att elräkningen blir mindre sparar du även på miljön.