Mobiler med bäst kamera 2019

Utvecklingen av kameror i mobiltelefoner har kommit långt de senaste åren. Funktioner som optisk bildstabilisering, större sensorer, ljusare objektiv och optisk zoomning har förbättrat bild- och videokvalitén oerhört. Idag köper många en telefon just utifrån hur bra kameran är. Frågan är vilken telefon som har den bästa kameraprestandan. Nedan följer en sammanställning av tester och recensioner som kan hjälpa dig att göra rätt val.

Topplistan för kameror på mobiler

Här nedan hittar du de bästa kameramobilerna just nu.

1. Google Pixel 3 / 3 XL 

Googles nya telefon, Google Pixel 3, säljs officiellt inte i Sverige. I de länder där telefonen säljs kostar den med 64GB lagring ca 8500 kronor. Pixel 3 är utrustad med en 12.2- megapixel kamera. Telefonen har en ensam kamera på baksidan av telefonen och på framsidan finns dubbla kameror för att få med mer av motivet. Porträttläget ger skarpt motiv och telefonen har en effektiv zoom-funktion. Google använder algoritmer för att förbättra bildresultat i mörker. Google Lens finns för bildtolkning, panoramaläge, möjlighet att ta bilder i 360-grader och “Lekplats” där man kan placera ut AR-objekt för att sedan ta bilder på. 

2. Huawei P30 Pro 

Huaweis senaste toppmodell P30 Pro lanserades nyligen i Sverige och finns att köpa med 6 GB ram och 128 GB lagring för 8 990 kronor alternativt med 8 GB ram och 256 GB lagring för 9 990 kronor. Telefonen har fyra kameror på baksidan och en fram. P30 Pros kamerasystem har Huawei Mate 20 Pros kamerauppsättning med högupplöst huvudsensor och separata sensorer för vidvinkel- och teleobjektiv. Precis som Mate 20 Pro och P20 Pro har nya P30 Pro alla fotolägen som fanns i de tidigare modellerna samt dess ai-baserade funktioner för bildoptimering och signalprocess. Utöver detta har den nya modellen en ny sorts färgfilter, gröna subpixlar har bytt tus mot gula. Huvudsensorn har även fått en ny typ av sensorteknik för extra ljuskänslighet och 10-megapixelbilder. Andra kameranyheter är en optisk bildstabilisator, större bländaröppning och en ny zoom med upp till 50 gångers förstoring. 

3. Huawei Mate 20 Pro

I Sverige kostar Huawei Mate 20 Pro, med 6 GB ram och 128 GB lagring, 9 900 kronor. Trippelkameran på telefonens baksida är lik P20 Pros, men en del förändringar har gjorts. Den monokroma kameran har ersatts med en vidvinkelkamera vilket innebär att modellen nu har en kamera för normalt utsnitt (40 megapixel), en för zoom och en för vidvinkel. Telefonens AI förstärker färger, behandlar motivigenkänning och kommer med förslag du exempelvis tar en porträttbild på för långt avstånd eller fotar någon som skulle göra sig bättre i vidvinkel.

4. Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro säljs med 6 GB ram och 128 GB lagring för ca 8500 kronor. P20 Pro har tre kameror på baksidan av telefonen med totalt 68 megapixel. En sensor (40 megapixel) får hjälp av en monokrom (20 megapixel) och en telefotolins (8 megapixel). Kameran levererar 10-megapixelbilder där den extra informationen används för att förbättra bilderna, exempelvis med minskat brus. På framsidan finns en 24-megapixelkamera med hög upplösning för detaljerade selfies och ansiktsigenkänning. 

5. Samsung Galaxy S10 / S10 Plus 

Samsung Galaxy S10 med 6 GB ram och 128 GB säljs för 9 990 kronor och plusmodellen säljs för 10 990 kronor. Telefonen har tre kameror på baksidan som möjliggör fotografering i alla olika vinklar och miljöer. Mobilen har stöd för HDR10+ vilket ger starka färger och kontrast. Funktionen ”Livefokus” gör det även möjligt att addera oskärpa i bakgrunden. S10 / S10 Plus har en digital stabilisator-funktion som reducerar skakningar när du spelar in en video. Övriga kamerafunktioner är exempelvis varningar när någon i bild blundar eller när du behöver putsa linsen. 

6. Samsung Galaxy Note 9 

Säljs för 10 890 kronor med 6 GB ram och 128 GB. Telefonens kameror gör det möjligt att ta bilder i olika situationer och ljus. Modellen har en dubbelkamera på baksidan av telefonen som gör det möjligt att zooma. Dubbelkameran gör det också möjligt att lägga till oskärpa i bakgrunden av bilder. Kameraprestandan är i princip densamma som i Galaxy S9 Plus med samma sensorer, optik, mekanik och bildprocessor. Nytt med kameran är att Samsung lagt till smarta funktioner med hjälp av AI. Exempel på dessa funktioner är råd som dyker upp när något gått fel, när någon i bild råkat blunda eller om bilden blev oskarp. 

7. iPhone XS Max 

iPhone XS Max har en dubbel 12-megapixelkamera med vidvinkel- och teleobjektiv. Unikt för modellen är den nya kamerasensorn som bland annat förbättrar fotografering i sämre ljus. Telefonen har ett porträttläge med avancerad bokeh-effekt och möjlighet att justera skärpedjupet. iPhone XS Max har ett porträttljus med fem olika effekter: naturligt, studio, kontur, scenljus och scenljus mono. Andra kamerafunktioner är exempelvis dubbel optisk bildstabilisering, panorama (upp till 63 MP) och smart hdr för bilder. 

Tester & recensioner av kameror på mobiler

DigitalCameraWorld testar de bästa mobilkamerorna 2019. Vinnaren av det stora testet blir Google Pixel 3 som dessvärre inte säljs i Sverige. Till skillnad från många konkurrenter har telefonen endast dubbla kameror på framsidan och en ensam kamera på baksidan. Kameran får mycket beröm för sin zoom och sin bildkvalité i mörker. Även Mobil.se berömmer Pixel 3 och skriver att bildresultatet blir förbluffande bra. Kameran får 8/10 i betyg av Mobil.se och ett totalbetyg på 82%. På andra plats i DigitalCameraWorlds stora test kommer Huawei P20 Pro med sin superba trippel-kamera. Tredjeplatsen kammas hem av Huawei Mate 20 Pro. Modellen anses ha det bästa porträttläget någonsin. På fjärde plats hittar vi Honor View 20. Kameran har ett lägre pris än konkurrenterna och anses ha den bästa kameran i mellanprisklassen. Mobil.se skriver att bilderna blir bra men att de inte är helt i nivå med konkurrenternas toppmobiler. iPhone XS hamnar på femte plats i DigitalCameraWorlds test. Telefonen beskrivs som en fantastisk kamera-mobil och hyllas främst för sitt porträttläge och kvalitén på selfies. 

Techradar har också testat toppmobilernas kameraprestanda år 2019. Även här står Google pixel 3 högst upp på pallen. Modellen finns i två storlekar, Pixel 3 och Pixel 3 XL, båda med samma kamerakvalité. Techradar skriver att Pixel 3 är den bästa kamera-mobiltelefonen du kan köpa just nu. På andra plats kommer Huawei Mate 20 Pro. När det gäller mångsidighet är det här, enligt Techradar, den bästa kameratelefonen. Samsung Galaxy Note 9 hamnar på en tredjeplats, främst tack vare dess lågljus-prestanda. På fjärde plats hittar vi iPhone XS / iPhone XS Max och på femte plats kommer Samsung Galaxy S9 Plus.

TrustedRewiews har rankat Huawei Mate 20 Pro som årets hittills bästa kameramobil. Även i detta test lyfts telefonens kamera fram för sin mångsidighet. På andra plats hamnar Google Pixel 3 som prisas för sin bildbehandling och sin kvalité i lågt ljus. Tredjeplatsen tas hem av iPhone XS / XS Max. TrustedRewiews skriver att iPhone XS / XS Max är bäst för videoinspelningar. På delad fjärdeplats hittar vi Samsung Galaxy S10 Plus som också hyllas för kameraprestandans bredd och Honor View 20 som beskrivs som den mest nytänkande. På femte plats ligger Xiaomi Mi 9 som anses ge otroligt mycket för pengarna. 

Mobil.se gör ett jämförande test av toppmobilerna 2018/2019. I testet skriver de att en tydlig trend bland marknadens bästa mobiler är att de har många kameror och att prestandan är hög. Av alla telefoner som var med i testet är det endast Sony som har en ensam kamera på baksidan av sin Xperia XZ3. För att se hur bra kameran är testar Mobil.se både bild och video. Testet jämför bland annat bildkvalité i mörker, ”vanliga” bilder samt hur stabil videofunktionen är. Mobil.se konstaterar att ett högt pris inte alltid är en garanti för den bästa kameran. Vinnaren i kategorin blir Huawei Mate 20 Pro som även vinner det stora ”bäst i testet” 2018. Den 26 mars 2019 lanserade Huawei sin nya toppmodell, Huawei P30 Pro, i Paris. Mobil.se skriver att den nya modellens kamera är otroligt bra. Zoomen, som kan ge 50 gångers förstoring, beskrivs som en ”wow-effekt”. Vidare skriver Mobil.se att P30 Pro kan ta bilder och filma som ingen annan mobil tidigare kunnat. P30 Pro är även bästa telefonen någonsin på att ta bilder i totalt mörker. Mobil.se har inte något att klaga på när det gäller kamerorna. 

Dxomark anser att nya Huawei P30 Pro är marknadens bästa mobil just nu. Fjolårets modeller, Huawei Mate 20 Pro och P20 Pro, hade tillsammans med Samsungs Galaxy S10 Plus de hittills högsta betygen i testet. Modellernas 109 poäng slås dock av nya Huawei P30 Pros 112 poäng. Den nya modellen har en spegelanordning som gör att objektivet har kunnat läggas på sidan i telefonen. Funktionen möjliggör en ny trippelkamera med 5x optisk zoom. Dxomark hyllar kamerans exponering, förbättrade porträttläge, autofokus och kvalitet i svagt ljus. Kameran får viss kritik för att ha aningen dåligt dynamiskt omfång, onaturlig färg på himlen och mjuka hörn vid halvzoom. Selfiekameran hamnar med sina 89 poäng på en fjärdeplats i testet, efter Galaxy S10 Plus, Google Pixel 3 och Galaxy Note 9. Avslutningsvis skriver Dxomark att det är tack vare Huawei P30 Pros kameraprestanda, med rekordhöga 119 poäng, som mobilen rankas som nummer ett på mobilmarknaden. 

AndroidCentral jämför flaggskeppen Huawei P30 Pro och Samsung Galaxy S10 Plus. Mobiltelefonerna har fem kameror var. P30 Pro har fyra kameror på baksidan och en fram medan S10 Plus har tre på baksidan och två fram. AndroidCentral skriver att S10 Plus är en av de bästa mobilerna när det gäller fotografering och att P30 Pro har en enastående zoom-funktion. 

Sammanfattningsvis pekar 2019 års recensioner och tester i samma riktning och man är generellt överens om vilka mobiler som toppar listorna. Att svara på vilken mobilkamera som är absolut bäst är dock svårt då det beror på vad du tänkt fota/filma. Google Pixel 3 är vinnare i många tester. Tyvärr säljs mobilen i dagsläget inte i Sverige och kan därmed vara svår att få tag på. Man bör också ta hänsyn till att alla tester inte har med de allra nyaste modellerna som Huawei P30 Pro, iPhone XS Max samt Samsung Galaxy S10 / S10 Plus. I recensioner av dessa tre modeller beskrivs kamerorna som enastående bra. Huawei P30 Pro får exempelvis rekordhöga 119 poäng för sin kameraprestanda i Dxomarks recension och beskrivs som marknadens bästa kameramobil av Mobil.se. iPhone XS Max anses ha den bästa iPhone-kameran någonsin i en recension av TrustedReviews. M3 skriver att Samsung Galaxy S10 / S10 Plus har en påtaglig kamerauppgradering från fjolårets S9-serie. Mobilkamerorna år 2019 slår med andra ord redan rekord på marknaden. 

Produkter i artikeln

Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro
 • Utmärkt kamera
 • Bra batteritid
 • Enorm zoom
 • EMUI-systemet
 • Nano minneskortet
 • Displayen inte lika bra som konkurrenter
Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro
Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10
 • Utmärkt skärm
 • Bra kamera
 • Mycket funktioner
 • Fingeravtrycksläsare i skärmen
 • Mjukvaran har mycket onödigt
 • Priset